Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 9. december 2021 Vabljeni k ogledu posnetka drugega Biološkega večera 2021/22

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih Bioloških večerov predavanje z naslovom "Sem šel na figov drev, jabelka sem dol klatil, hruške so same padale": ekonomska, simbolna in intrinzična vrednost rastlin v
slovenskih ljudskih pesmih
je izvedla dr. Živa Fišer. Tako kot prvo, je tudi drugo predavanje potekalo v hibridni obliki.

                   

Tokratno predavanje v sklopu bioloških večerov je predstavilo malo drugačen pogled na rastline - z vidika etnobotanike. Dr. Živa Fišer pri svojem delu vse bolj ugotavlja, da je za varovanje vrst v njihovem naravnem okolju izjemnega pomena sodelovanje z ljudmi in razumevanje odnosa med človekom in rastlinami. Iz tega izhaja tudi novo področje njegega zanimanja, etnobotanika. Vabimo vas k ogledu videoposnetka predavanja, na katerem smo si postavili več vprašanj - ali lahko iz ljudskih pesmi izvemo kaj več? Ali nam lahko pomagajo pri razumevanju odnosa med preprostim kmečkim človekom in rastlinami iz njegove okolice? Ali nam lahko pesmi razkrijejo kakšne nepoznane vidike uporabe rastlin? In nenazadnje - ali skrivajo rastline v pesmih kakšen simbolni pomen?

                  

Naslednji dogodek bo v sredo, 15. decembra 2021, ob 19.00 prek aplikacije ZOOM. Doc. dr. Miha Krofel bo izvedel predavanje z naslovom "Interakcije med prostoživečimi mačkami: od risov v Sloveniji do leopardov v Afriki. Predavanje bo potekalo simultano v slovenskem in italijanskem jeziku.

Vabljeni!