Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

sreda, 12. maj 2021 Dr. Diego De Leo izvoljen za predsednika združenja "L'Associazione Italiana di Psicogeriatria"

V četrtek, 6. maja 2021, je bil prof. dr. Diego De Leo izvoljen na mesto predsednika združenja "L'Associazione Italiana di Psicogeriatria" za mandatno obdobje 2023 - 2025.

Združenje "L'Associazione Italiana di Psicogeriatria" se ukvarja s psihološkimi težavami starejših, kot so depresija, tesnoba, težave s prilagajanjem, kognitivne motnje. Eden izmed ciljev združenja je starejšim ponuditi priložnost, da se starajo, hkrati pa ohranjajo svoje fizične in duševne sposobnosti.


prof. dr. Diego De Leo

Ob izvolitvi je dr. De Leo dodal: "I am very grateful to my many Italian colleagues in the field of Psychiatry, Neurology, Geriatrics and Psychology for being so confident and choosing someone who has been far from Italy for so many years. This will be an additional, powerful stimulus to better serve the association and improve health and quality of life of older adult community members."

Iskrene čestitke! 


sreda, 5. maj 2021 BIOLOŠKI VEČER: Biodiverziteta – preveč resno, da bi se hecali

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Biodiverziteta – preveč resno, da bi se hecali«,

ki bo v sredo, 12. maja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Davorin Tome (Nacionalni inštitut za biologijo).

O PREDAVANJU: Predavanje »Biodiverziteta – preveč resno, da bi se hecali« je nastalo v okviru LIFE projekta NATURAVIVA, ki ga na Nacionalnem inštitutu za biologijo vodijo s še devetimi partnerji. Namen projekta je med ljudmi razširiti glas o tem, kaj je biodiverziteta, o tem, da je ogrožena in da je ključnega pomena za naše preživetje. Vseh treh stvari se bomo na predavanju dotaknili, obenem pa pokazali tudi nekaj izzivov s katerimi se naravovarstveniki, ki želijo biodiverziteto ohraniti funkcionalno, pri svojem delu srečujejo. »Spoler alert« - največji izziv je ljudi prepričati, da ti prisluhnejo.

O PREDAVATELJU: Dr. Davorin Tome se je rodil 1962 v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral na Biotehniški fakulteti, oddelek za biologijo in kasneje na isti univerzi tudi doktoriral. Zaposlen je na Nacionalnem inštitutu za biologijo kot znanstveni svetnik. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo ptic, v zadnjem času pa tudi z izzivom poljudnega predstavljanja ogroženosti biodiverzitete in pomena biodiverzitete za ohranjanje kvalitete našega načina življenja.
V prostem času naravo tudi fotografira, izbrane fotografije lahko pogledate tukaj.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).