Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 31. maj 2021 11. Slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT, 28. maj 2021

V petek, 28. maja 2021, smo na UP FAMNIT dobili novo generacijo diplomantk in diplomantov. Zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) je dogodek potekal delno na daljavo in delno v živo. Uradni del podelitve, ki so ga letos vodili člani Študentskega sveta UP FAMNIT, je potekal v obliki prenosa preko konferenčnega sistema ZOOM iz avle fakultete, diplomanti pa so lahko dogajanju sledili v predavalnicah oziroma doma. Sledilo je uradno fotografiranje na prostem.

11. generacijo diplomantk in diplomantov sta najprej nagovorila rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, in dekan Famnita, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović. Sledila je podelitev diplom po programih, svoje spomine in nabrane izkušnje pa sta delila diplomant dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta Nejc Prinčič, in prva diplomantka magistrskega študijskega programa Trajnostjo grajeno okolje Hana Remešová.

 

Enajsta generacija diplomantk in diplomantov UP FAMNIT – teh je bilo v zadnjem letu natanko 100 – bo obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri: diplomiranimi bioinformatiki, varstvenimi biologi, biopsihologi, matematiki, finančnimi matematiki, inženirji računalništva in informatike, inženirji kmetijstva ter magistri inženirji računalništva in informatike ter trajnostnega grajenega okolja, magistri matematike, varstva narave in psihologije. Čestitke ob zaključku študija v obliki videoposnetka sta poslala tudi Nikola Šavle, v. d. Kmetijske zadruge Agraria Koper z.o.o., in Andrej Erzetič in podjetja BOOD d.o.o.

Za iskreno popotnico diplomantom so poskrbeli tudi koordinatorji študijskih programov (video na tej povezavi).

Na tej povezavi objavljamo seznam diplomantov in teme zaključnih oziroma magistrskih nalog.

Celotno podelitev si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Podelitev pohval fakultete

Tudi letos je fakulteta podelila pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti. V nadaljevanju objavljamo prejemnike pohval za zadnji dve leti.

Lanski prejemniki pohval so (utemeljitve):

  • Mateo Antonac, dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Nuwan Tharanga Attygalle, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Sara Brglez, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Cuauhtli Campos Mijangos, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Besfort Shala, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Petra Slavinec, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Anuradhi Maheshya Weerasinghe Arachchillage, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke.

Prejemniki pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT:

  • Amar Bapić, doktorski študijski program Matematične znanosti,
  • Hana Truta, dodiplomski študijski program Sredozemsko kmetijstvo.

Letošnji prejemniki pohval so (utemeljitve):

  • Luka Duniš, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Ana Kuder, magistrski študijski program Uporabna psihologija, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Dina Mitrović, dodiplomski študijski program Bioinformatika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Laura Ogrin, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Hana Remešová, magistrski študijski program Trajnostno grajeno okolje, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Sara Strah, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Kenny Štorgel, doktorski študijski program Matematične znanosti, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Aleksandar Tošić, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Domen Vake, magistrski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke,
  • Matija Zagoranski, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za študijske/raziskovalne dosežke.

Prejemniki pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT:

  • Robert Logar, dodiplomski študijski program Biodiverziteta,
  • Mojca Pungerčar, dodiplomski študijski program Varstvena biologija.

 

Diplomantom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti!


ponedeljek, 24. maj 2021 Študenti UP FAMNIT so se tudi letos izkazali na mednarodnem matematičnem internetnem tekmovanju Open International Internet-Olympiad 2021

Študenti UP FAMNIT so se tudi letos izkazali na mednarodnem matematičnem internetnem tekmovanju Open International Internet-Olympiad 2021.

V 1. krogu, ki je za naše študente potekal 10. februarja preko Zooma, so se tekmovanja udeležili:

  • Ajla Šehović, Laura Ogrin in Todor Antić (vsi 2. letnik Matematike),
  • Besfort Shala (3. letnik Matematike) in
  • Milan Milivojčević (2. letnik Računalništva in informatike).

V 2. krog, ki je potekal 27. marca, prav tako preko Zooma, so bili povabljeni zadnji štirje študenti, udeležili pa so se ga  Laura Ogrin, Todor Antić in Milan Milivojčević.

Najbolje se je odrezala Laura Ogrin, ki je bila povabljena v 3. krog tekmovanja. Ta je za njo potekal 13. maja na domači fakulteti. Laura se je odlično odrezala in prejela 3. nagrado.

Prav tako so vsi naši študenti, ki so se udeležili drugega kroga, prejeli častni certifikat o udeležbi.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

 
Laura Ogrin, 3. krog tekmovanja Open International Internet-Olympiad 2021


sreda, 19. maj 2021 Famnitov biološki večer: Bogastvo in varovanje Slovenskega podzemnega živalstva

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Bogastvo in varovanje Slovenskega podzemnega živalstva«,

ki bo v sredo, 26. maja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo Teo Delić (UL Biotehniška fakulteta).


Teo Delić

     
Aphenopidius treulandi                                              Monolistra bolei

O PREDAVANJU: 

Raziskovanje »jamske biologije« ima prav posebno mesto v zgodovini jamarstva v Sloveniji. Prav na našem ozemlju so se raziskovalci, ob odkritjih prvih jamskih živali, močerila in drobnovratnika, začeli zavedati, da življenje obstaja tudi v sicer negostoljubnem podzemlju. Na našem ozemlju se je začela speleobiologija - veda o biologiji podzemnih habitatov. Do danes je v bilo v Sloveniji odkritih in znanstveno opisanih več sto podzemnih vrst. A tu še ni konca, saj nove vrste odkrivamo na letni ravni.

Toda, ni vse tako rožnato kot se zdi na prvi pogled. Tako podzemne živali, kot tudi njihova življenjska okolja, niso neodvisni od našega delovanja na površju – ljudje s svojimi dejavnostmi pogosto izpostavljamo podzemne živali različnim negativnim vplivov, ki lahko ogrozijo tudi njihov obstoj. Zaradi izjemnega pomena raznolikosti podzemnih živali, po bogastvu katerih je Slovenija celo v samem svetovnem vrhu, smo primorani to bogastvo predati zanamcem.

.

O PREDAVATELJU: Teo Delić (Split, 1986), skupina za speleobiologijo, Oddelka za biologijo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Kot zapriseženi zaljubljenec v pokrajine Mediterana, le tem posveča tudi velik del svojega raziskovalnega dela. Le s to razliko, da ga še bolj kot površje privlačijo, očesu nevidne, globine podzemlja ter posebnosti življenja v kraških jamah. V svojem delu se ukvarja z različnimi nivoji raziskovanja na področju speleobiologije, vede o biologiji podzemnih habitatov, ki vključujejo favnistiko, ekologijo, filogenijo in biogeografijo Dinarskih troglobiontov,  to je na življenje v podzemlju prilagojenih organizmov.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


torek, 18. maj 2021 Vabljeni na online predavanje Umetnost trženja kmetijskih izdelkov

Vabljeni na online predavanje Umetnost trženja kmetijskih izdelkov, ki se bo odvilo v sredo, 26. maja 2021, ob 18.00! Predavala bo Tanja Verhovnik.

Pogovarjali se bomo o tem:
- Kaj mora vsak pridelovalec vedeti o trženju?
- Kako oblikovati lastno blagovno znamko?
- Kaj danes v trženju lokalnih kmetijskih izdelkov deluje?

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Las Istre, Vrt Purissima.

Predavanju boste lahko sledili online prek platforme ZOOM:
Join Zoom Meeting
Meeting ID: 873 4865 7802


petek, 14. maj 2021 Razstava »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«

Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki jo na Univerzi na Primorskem gostimo v okviru 8. Evropskega kongresa matematike od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

Navodila za obiskovalce

1. Vstop v razstavne prostore je možen v skladu z veljavnimi splošnimi določili za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19.
2. V razstavni prostor vstopite samo, če se dobro počutite. Če se ne počutite dobro, imate vročino, kihate, kašljate ali težko dihate, vas prosimo, da nas obiščete, ko se vaše zdravstveno stanje izboljša.
3. Upoštevajte pravila higiene rok in kašlja. Ob vstopu v razstavni prostor si, prosimo, razkužite roke.
4. V razstavnem prostoru uporabite lastno zaščitno masko.
5. Upoštevajte predpisano medsebojno razdaljo (najmanj 2 m).

O razstavi

Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

                                                           

         

   

                                                        


sreda, 12. maj 2021 Dr. Diego De Leo izvoljen za predsednika združenja "L'Associazione Italiana di Psicogeriatria"

V četrtek, 6. maja 2021, je bil prof. dr. Diego De Leo izvoljen na mesto predsednika združenja "L'Associazione Italiana di Psicogeriatria" za mandatno obdobje 2023 - 2025.

Združenje "L'Associazione Italiana di Psicogeriatria" se ukvarja s psihološkimi težavami starejših, kot so depresija, tesnoba, težave s prilagajanjem, kognitivne motnje. Eden izmed ciljev združenja je starejšim ponuditi priložnost, da se starajo, hkrati pa ohranjajo svoje fizične in duševne sposobnosti.


prof. dr. Diego De Leo

Ob izvolitvi je dr. De Leo dodal: "I am very grateful to my many Italian colleagues in the field of Psychiatry, Neurology, Geriatrics and Psychology for being so confident and choosing someone who has been far from Italy for so many years. This will be an additional, powerful stimulus to better serve the association and improve health and quality of life of older adult community members."

Iskrene čestitke! 


sreda, 5. maj 2021 BIOLOŠKI VEČER: Biodiverziteta – preveč resno, da bi se hecali

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Biodiverziteta – preveč resno, da bi se hecali«,

ki bo v sredo, 12. maja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Davorin Tome (Nacionalni inštitut za biologijo).

O PREDAVANJU: Predavanje »Biodiverziteta – preveč resno, da bi se hecali« je nastalo v okviru LIFE projekta NATURAVIVA, ki ga na Nacionalnem inštitutu za biologijo vodijo s še devetimi partnerji. Namen projekta je med ljudmi razširiti glas o tem, kaj je biodiverziteta, o tem, da je ogrožena in da je ključnega pomena za naše preživetje. Vseh treh stvari se bomo na predavanju dotaknili, obenem pa pokazali tudi nekaj izzivov s katerimi se naravovarstveniki, ki želijo biodiverziteto ohraniti funkcionalno, pri svojem delu srečujejo. »Spoler alert« - največji izziv je ljudi prepričati, da ti prisluhnejo.

O PREDAVATELJU: Dr. Davorin Tome se je rodil 1962 v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral na Biotehniški fakulteti, oddelek za biologijo in kasneje na isti univerzi tudi doktoriral. Zaposlen je na Nacionalnem inštitutu za biologijo kot znanstveni svetnik. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo ptic, v zadnjem času pa tudi z izzivom poljudnega predstavljanja ogroženosti biodiverzitete in pomena biodiverzitete za ohranjanje kvalitete našega načina življenja.
V prostem času naravo tudi fotografira, izbrane fotografije lahko pogledate tukaj.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).