Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 26. avgust 2021 10. obletnica za poletni tabor ‘Matematika je kul!’

Z upoštevanjem vseh delov enačbe o ukrepih za zajezitev širjenja virusa, smo izračunali, da letos le lahko v živo proslavimo 10. obletnico tabora ‘Matematika je kul’, ki ta teden poteka na UP Famnit.

Pridružilo se nam je 6 dijakov iz različnih krajev in z enotno željo za odkrivanje lepot matematičnega sveta.

                        

Na predavanjih so spoznavali kriptografijo, se učili o barvanju grafov in zemljevidov, dobili vplogled v načela trgovanja s finančnimi instrumenti. Poleg tega so izvedeli tudi, kako zelo prisotna je matematika v športu ter kako lahko šport uporabimo za učenje in poučevanje matematike.

       

Dijaki so se pomerili v različnih miselnih igrah, med drugim smo lahko spremljali turnir v igri SET, kjer je zelo prav prišlo znanje iz področja verjetnosti in kombinatorike.

Sicer se je teden začel z vremensko osvežitvijo, vendar pa številke na termometru niso padle dovolj nizko, da bi naše mlade matematike odvrnile od skoka v morje.  Poleg plaže pa so na sporedu bile tudi druge družabne aktivnosti: filmski večer, peka palačink in celo praznovanje rojstnega dne enega izmed udeležencev. Dijaki, ki so se tabora udeležili v prejšnjih letih, so potrdili, da je matematika res kul.

Nekaj utrinkov si lahko pogledate tudi v spodnjem videu.

 

Več podrobnosti o taboru si lahko preberete tukaj.

UP FAMNIT organizira tabor z namenom popularizacije matematike, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da je lahko ta tudi zabavna, zanimiva in predvsem uporabna. Udeleženci, ki se na tabor vračajo že nekaj let, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora. Letošnja izvedba tabora upošteva vse potrebne ukrepe, ki zagotavljajo varnost udeležencev, spremljevalcev, izvajalcev predavanj in vseh drugih sodelujočih.