Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 19. oktober 2021 Obisk ministra za digitalno preobrazbo na UP FAMNIT ter UP IAM

Danes je Univerzo na Primorskem obiskalo nekaj predstavnikov vlade, med njimi tudi minister za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, ki je obiskal Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Med svojim obiskom je podrobneje spoznal delovanje Centra za kriptografijo UP FAMNIT ter Laboratorij za interakcijo človek-računalnik - HICUP, pred polno predavalnico raziskovalcev so ga pozdravili dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović, direktor UP IAM, prof. Vito Vitrih ter prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo UP, prof. dr. Štefko Miklavič.

Minister, ki je na srečanju raziskovalcem UP FAMNIT ter UP IAM predstavil delo Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, ustanovljene julija letos, pravi: »V Sloveniji želimo nadoknaditi zaostanek digitalizacije družbe, v kateri smo se znašli. Prav zato me veseli, da sem danes tukaj v Kopru, na Univerzi na Primorskem, kjer se postavljajo temelji tehnoloških inovacij v regiji.«

Kot pravi, so si v Službi za digitalno preobrazbo zastavili visoke cilje: »Pripravili smo 40 konkretnih predlogov za digitalizacijo družbe na področju zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. Področje izobraževanja je za nas eno od prioritet dela, ne samo zaradi zmanjševanja razlik tehnološke pismenosti med starejšimi in ranljivimi skupinami ter delovnim prebivalstvom, temveč tudi za opolnomočenje sektorja tako, da poskrbimo za izobraževanje mlajših generacij, ter z ustreznimi sredstvi uredimo vlaganje v razvoj in raziskave.«

Popularizacijo področja znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) načrtujejo s posebnim programom uvajanja digitalnega bona, ki bo uporabnikom omogočal dostop do brezplačnih izobraževalnih programov s področij računalništva, robotike, programiranja, umetne inteligence ter podobnih tehnološko-naravnanih programov.

Ob zaključku srečanja je minister pohvalil delo obeh raziskovalnih centrov ter izpostavil, da so prav mladost, hitra rast Univerze na Primorskem ter povezovanje z gospodarstvom, tako v Sloveniji kot mednarodno, tiste vrednote, ki jih želimo videti v slovenskih izobraževalnih ustanovah.

»Dejstvo, da ste tako hitro rastoča univerza, govori samo zase. Upamo, da v nas vidite zaveznika, saj si želimo hitrejši razvoj digitalizacije družbe,  k čemur bodo, upamo, prispevala tudi dodatna finančna sredstva, ki jih pričakujemo iz svežnja spodbud za okrevanje Evropske Unije, med katerimi je na zelo pomembnem mestu tudi digitalizacija družbe«, je zaključil Mark Boris Andrijanič.