Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 25. februar 2021 Famnitov biološki večer: Delfini v Tržaškem zalivu

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Delfini v Tržaškem zalivu«
in podnaslovom
»Raziskovanje, varstvo in presenetljiva spoznanja«

ki bo v sredo, 3. marca 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo Tilen Genov (UP FAMNIT, Društvo Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce).

O PREDAVANJU: Delfini so zelo drugačni od nas, a so nam vendarle v marsičem zelo podobni. Čeprav na prvi pogled spominjajo na ribe, so bolj sorodni ljudem kot ribam. Ta inteligentna bitja so pomemben del morskih ekosistemov, a še razmeroma nedolgo nazaj sploh nismo vedeli, da jih imamo tudi pri nas, pred lastnim pragom. V predavanju bo Tilen Genov predstavil življenje delfinov v Tržaškem zalivu, raziskovalne metode za njihovo preučevanje, grožnje, s katerimi se soočajo, ter nekatera zanimiva in nepričakovana spoznanja. Spoznali bomo, kako je povsem neznana populacija delfinov postala ena izmed bolje preučenih v celotnem Sredozemlju, ter zakaj jo je vredno varovati.

O PREDAVATELJU: Tilen Genov je morski biolog, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem morskih sesalcev in varstvom morja. Je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT ter doktorski študent na Univerzi St Andrews v Veliki Britaniji. Z raziskovanjem morskih sesalcev se ukvarja več kot 20 let, preučeval pa jih je med drugim v Sredozemskem, Rdečem, Arabskem in Severnem morju, ter v Atlantskem in Indijskem oceanu. Njegova področja dela so predvsem preučevanje velikosti in dinamike populacij kitov in delfinov, prostorsko modeliranje, analize socialne strukture ter vplivi človeških aktivnosti na morske sesalce. Je slovenski predstavnik Evropskega združenja za kite in delfine ter član različnih delovnih teles kot je npr. Skupina strokovnjakov za kite pri Mednarodni zvezi za varstvo narave (IUCN Cetacean Specialist Group).


ponedeljek, 22. februar 2021 8ECM prestavljen na splet

Uradna izjava organizatorjev mednarodnega dogodka

Po mesecih načrtovanja, iskanju različnih rešitev in temeljitem razmisleku so izvršni odbor Evropskega matematičnega združenja in organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM soglasno sprejeli odločitev, da se vsa predavanja, ki naj bi letos poleti potekala v Portorožu, prestavijo na splet. Tako bodo lahko udeleženci kongresa od 20. do 26. junija 2021 na daljavo spremljali javna, plenarna in vabljena predavanja ter predavanja prejemnikov EMS nagrad, ravno tako se bodo lahko udeležili virtualnih minisimpozijev, predavanj znotraj splošnih sekcij, okroglih miz ter ostalih načrtovanih dogodkov.

Ne gre za odločitev, ki bi jo sprejeli z lahkoto, zlasti po dveh letih aktivnega načrtovanja tako velikega dogodka. Vendar v luči negotove zdravstvene situacije po celem svetu, prepovedi potovanj in različnih ukrepov, ki jih posamezne države sprejemajo za zajezitev okužb, druge alternative ni.

Še vedno pa si želimo spodbuditi udeležence, naj pripotujejo v Portorož, če le lahko in si to seveda želijo. Za tiste, ki bodo pripotovali v Slovenijo v tednu, ko se bo odvijal 8ECM, bomo v Kongresnem centru Bernardin organizirali neformalni družabni dogodek, na voljo pa bodo tudi manjše predavalnice za zaprte skupine, ki bodo gostile razprave in manjša srečanja, seveda ob upoštevanju veljavnih ukrepov in če bodo razmere to dopuščale.

Prav tako bodo lahko na spletu svoje izdelke in storitve predstavili založniki in ostali razstavljavci, pri čemer bodo organizatorji 8ECM zagotovili spletno platformo in tehnično podporo. Umetniške razstave in druge kulturne prireditve bodo potekale tako v letošnjem kot v naslednjem letu in bodo razpršene po različnih lokacijah po Sloveniji.

Organizatorji se zavedamo, da virtualna oblika kongresa ni primerljiva z izkušnjo v živo, kljub temu pa upamo, da nam bo svetovna matematična skupnost še naprej v oporo in se veselimo, da bomo lahko to poletje pozdravili – čeprav virtualno – udeležence 8. Evropskega kongresa matematike!

Registracije za udeležbo na 8ECM so še vedno odprte, spremljate nas lahko preko socialnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram (#8ecm).

 


petek, 19. februar 2021 Famnitov biološki večer: Pomembnost vodnih zajetij na Krasu

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Pomembnost vodnih zajetij na Krasu«

ki bo v sredo, 24. februarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predavala bo Gaia Fior (Società cooperativa Rogos,Tutori Stagni e Zone Umide del Friuli Venezia Giulia).

O PREDAVANJU: Voda je bila v kraškem okolju vedno najdragocenejša dobrina. Za poselitev tega območja je moral človek ustvariti različne vrste vodnih zajetij in jih stalno vzdrževati. To skrb je lokalna skupnost opustila, ko so tudi na to območje napeljali vodovod. Vendar so sčasoma ta vodna zajetja postala izjemno pomembna tako za napajanje prostoživečih živali kot tudi za razmnoževanje različnih vrst dvoživk. V predavanju si bomo ogledali vrste vodnih zbiralnikov in njihovo razširjenost na Tržaškem Krasu ter tamkajšnjo rastlinstvo in živalstvo.

O PREDAVATELJICI: Gaia Fior je diplomirala iz naravoslovnih znanosti in se ukvarja z naravovarstvom in znanstvenim komuniciranjem. Kot samostojna sodelavka se povezuje z institucijami v Furlaniji Julijski krajini pri nalogah monitoringa herpetofavne in upravljanja ter obnove majhnih vodnih zajetij in posledično avtohtonega rastlinstva in živalstva. Od leta 2015 je sodelavka zadruge Rogos, kjer se ukvarja s poučevanjem in razširjanjem informacij v različnih zavarovanih območjih. Od leta 2010 je znanstvena svetovalka pri prostovoljnem društvu varuhov kalov Društvu za zaščito ribnikov in mokrišč v Furlaniji Julijski krajini (Tutori Stagni e Zone Umide del FVG).

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


četrtek, 18. februar 2021 Objavljen Erasmus+ razpis za študijsko leto 2021/2022

Objavljen je Erasmus+ razpis za študente. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1.6.2021 do 30.9.2022.

Rok za oddajo prijave je 9. marec 2021.

Razpis in več informacij so na voljo na tej povezavi.

Vabljeni k prijavi!


sreda, 17. februar 2021 [ONLINE PREDAVANJE] Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

Konfiguracije točk in premic​​,

ki bo v sredo, 24. februarja 2021, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Nino Bašić, UP FAMNIT, UP IAM in IMFM.

»Koncept konfiguracije točk in premic je enostavno razložiti kateremukoli desetletnemu učencu.« – Branko Grünbaum

Množici n točk in n premic v evklidski ravnini, pri čemer vsaka točka leži na natanko k premicah, vsaka premica pa poteka skozi k točk, pravimo (nk) konfiguracija. Pri tem zahtevamo tudi, da lahko čez dve različni točki poteka le ena premica. Bolj znani primeri konfiguracij so Möbius-Kantorjeva (83) konfiguracija, Pappusova (93) konfiguracija, Desarguesova (103) konfiguracija, Cremona-Richmondova (153) konfiguracija in Grünbaum-Rigbyjeva (214) konfiguracija.

Zakaj je študij konfiguracij zanimiv? Razlogov je več:

  • Čeprav so konfiguracije lahko dostopne, so tudi matematično zahtevne. (Mnogo vprašanj o konfiguracijah lahko enostavno formuliramo, odgovori nanje pa terjajo velik napor.)
  • Konfiguracije povezujejo številna področja matematike: klasično geometrijo, kombinatoriko, topologijo, algebrajsko geometrijo, teorijo števil in tudi računalniško programiranje.
  • Natere konfiguracije so vizualno zelo privlačne.
  • Pri raziskovanju konfiguracij lahko uporabimo računalniška orodja, kot je na primer program GeoGebra.

Matematiki so konfiguracije preučevali že pred stoletjem (in še prej), nedavno pa so dobile nov zagon. Prvi razlog je bilo spoznanje, da igrajo simetrije pomembno vlogo pri raziskovanju konfiguracij. Drugi razlog je bil razvoj računalniške grafike, ki nam omogoča vizualizacije, ki pred stoletjem niso bile mogoče. Spoznali se bomo z nekaterimi rezultati o konfiguracijah točk in premic.

O predavatelju:
Nino Bašić je diplomiral leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, doktoriral pa leta 2016 pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega in prof. dr. Patricka W. Fowlerja. Raziskovalno se ukvarja s kemijsko teorijo grafov, topološko teorijo grafov, konfiguracijami in aplikacijami teorije grafov v znanosti. Je član strokovnih komisij za srednješolsko in študentsko računalniško tekmovanje pri ACM Slovenija. Od leta 2016 je zaposlen na UP FAMNIT.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!


torek, 16. februar 2021 Odprt je prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe v 2021/22

Odprt je prvi prijavni rok za vpis dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2021/22!

V prvem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK:  od 16. 2. do 19. 3. 2021,

  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: od 15. 2. do 21. 5. 2021.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

Vabljeni tudi na informativne dogodke, ki jih na UP FAMNIT organiziramo v februarju in marcu 2021.


ponedeljek, 15. februar 2021 Uspešno izpeljani Virtualni informativni dnevi 2021

Ta petek in soboto, 12. in 13. februarja, so se na Famnitu odvijali Informativni dnevi za dijake – letos so prvič potekali preko spleta.

Dijake smo, kot vsako leto, pozdravili v dveh terminih, in sicer ob 10. in 15. uri v petek, ko se nam je skupaj pridružilo 178 obiskovalcev, ter v soboto ob 10. uri, ko je bilo obiskovalcev nekoliko manj – 79.  Sobotni popoldanski termin je bil rezerviran za predstavitev treh dodiplomskih študijskih programov, ki jih izvajamo v angleškem jeziku (Mathematics, Bioinformatics, Computer Science), pridružilo sem nam je 19 obiskovalcev iz tujine.

V uvodnem delu predstavitev smo se oglasili iz avle, od koder smo s pomočjo virtualnega sprehoda predstavili prostore fakultete, iz Velike predavalnice 1 pa je obiskovalce pozdravil tudi dekan, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović. V nadaljevanju so se obiskovalci lahko pridružili predstavitvam, ki so jih pripravili koordinatorji študijskih programov, in sicer:

 

Med 13. in 15. uro so bili za klepet na voljo tudi famnitovi študenti, ki so skozi svoje izkušnje vedeli povedati še kaj več o študiju na Famnitu, o obštudijskih dejavnostih in študentskem življenju v Slovenski Istri.

Poleg Informativnih dni, ta in naslednji mesec, na Famnitu pripravljamo še nekaj informativnih dogodkov, vsa bodo potekala preko spleta v naslednjih terminih:

24. 2. 2021, ob 15.00

Izberi Famnit: 
7 študijskih programov za ∞ poklicev

prijavi se

25. 2. 2021, ob 16.00

FAQ - Študenti odgovarjajo

prijavi se

10. 3. 2021, ob 15.00

Izberi Famnit: 
Znanost = prihodnost

prijavi se

 

    

  

      

 

 


torek, 9. februar 2021 Virtualni informativni dnevi 2021

Ključna vprašanja, ki jih pred nas postavlja sodobni svet, so preveč zapletena, da bi nanje lahko odgovorili z orodji zgolj ene znanstvene discipline. Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) smo zato zasnovali interdisciplinarne, med seboj prepletene in raznolike študijske programe.

Vabimo vas, da se nam pridružite na Virtualnih informativnih dnevih, kjer vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov.

Virtualni informativni dnevi bodo potekali prek videokonferenčnega sistema Zoom.
Za udeležbo na dogodku je potrebna predhodna prijava s klikom na TO POVEZAVO
Po registraciji boste prejeli potrditveno sporočilo s povezavo do uvodnega dela dogodka, ma katerem bomo predstavili fakulteto.

Sledile bodo predstavitve posameznih študijskih programov, in sicer na naslednjih povezavah:

V primeru tehničnih težav lahko kontaktirate: promo@famnit.upr.si; GSM: 051 412 630.

 

 

PETEK, 12. 2. 2021

 

9.00

Študentski domovi Univerze na Primorskem: Virtualni ogled in klepet s študenti-stanovalci

Povezava

10.00

Predstavitev študijskih programov:
Izberi Famnit, bodočnost je v prepletu znanosti!

Povezava

11.30

 Ob 11.30: Šport UP z aktivnim odmorom

Povezava

12.00

Prijavno-sprejemni postopek: kako poteka in na kaj morate biti pozorni (Vpisna služba UP)

Povezava

13.0015.00

Klepetalnica s študenti (informacije o študiju ter študentska klepetalnica)

Povezava

15.00

Predstavitev študijskih programov: 
Izberi Famnit, bodočnost je v prepletu znanosti!

Povezava
 

SOBOTA, 13. 2. 2021

 

9.00

Študentski domovi Univerze na Primorskem: Virtualni ogled in klepet s študenti-stanovalci

Povezava

10.00

Predstavitev študijskih programov: 
Izberi Famnit, bodočnost je v prepletu znanosti!

Povezava

11.30

Ob 11.30: Šport UP z aktivnim odmorom

Povezava

12.00

Prijavno-sprejemni postopek: kako poteka in na kaj morate biti pozorni (Vpisna služba UP)

Povezava

13.0015.00

Klepetalnica s študenti (informacije o študiju ter študentska klepetalnica)

Povezava

15.00

Choose Famnit - Choose Science: Presentation of study programmes* in English

Povezava

*Mathematics, Computer Science, Bioinformatics


Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.


torek, 9. februar 2021 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT

Objavljen je razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2022/23!

V prvem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK:  od 16. 2. do 19. 3. 2021,

  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: od 15. 2. do 21. 5. 2021.

V drugem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK:  od 20. 8.  do 27. 8. 2021,

  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: od 28. 5.  do 21. 7. 2021.

V tretjem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK:  23. 9. in 24. 9. 2021 do 12. ure,

  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: od 9. 8. do 3. 9. 2021.

V četrtem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 23. 9. in 24. 9. 2021 do 12. ure.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


Vabljeni, da se udeležite Virtualnega informativega dne, ki bo potekal v torek, 17. avgusta 2021.
Več o programu lahko preberete na tej povezavi.


petek, 5. februar 2021 Famnitov biološki večer: Sodobni izzivi varstva velike uharice v Sloveniji

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Sodobni izzivi varstva velike uharice v Sloveniji«

ki bo v sredo, 10. februarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo Tomaž Mihelič (DOPPS).

O PREDAVANJU: Številčnost velike uharice v Sloveniji redno spremljamo že od leta 1999. Za uspešno varstvo pa seveda samo štetje ni dovolj. V primeru dolgoživih organizmov, kot je velika uharica, je lahko vrsta na območju prisotna še dolgo po tem, ko se ne razmnožuje več uspešno. Dejavniki ogrožanja velikokrat nastopijo bistveno prej, preden vrsta izgine in samo ciljne raziskave nam jih pomagajo odkrivati preden vrsta utrpi resne varstvene posledice. Pri veliki uharici so strokovnjaki začeli z individualnimi popisi slovenske populacije, ki so jih zaradi obsega nadgradili v skupinske popise in varuhe individualnih gnezd (https://uharica.ptice.si/). V zadnjem času pa s pomočjo telemetrije odkrivajo problematične daljnovode, ki so se izkazali za pomembno grožnjo vrsti in jih saniramo. Na predavanju bo poleg varstvene problematike in možnosti individualnega vključevanja vanjo predstavljeno tudi najbolj skrito življenje velike uharice, ki nam ga razkriva telemetrija in žive kamere na gnezdih.

O PREDAVATELJU: Tomaž Mihelič je varstveni ornitolog na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Bil je glavni koordinator novega Atlasa ptic Slovenije (https://www.ptice.si/atlas/) in organizator številnih skupinskih popisov po vsej Sloveniji. Trenutno se aktivno ukvarja z reševanjem varstvene problematike velike uharice na Krasu znotraj kohezijskega projekta Za Kras in varstvu divjega petelina in belke v Triglavskem narodnem parku skozi kohezijski projekt Vrh Julijcev. Njegovo področje dela so predvsem gorske in gozdne vrste ptic, ter vrste skalnih ostenij. Ukvarja se z raziskavami vpliva energetskih objektov (vetrne elektrarne in daljnovodi) na ptice. Vodi številne telemetrične raziskave ptic, v zadnjem času predvsem velike uharice na Krasu, divjega petelina v Triglavskem narodnem parku in sokola selca po vsej Sloveniji. ​

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


petek, 5. februar 2021 Urnik knjižnice TeMeNa v sredo, 10. 2. 2021

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v sredo, 10. 2. 2021, izjemoma odprta po spremenjenem urniku, in sicer od 12.30 do 14.30.


petek, 5. februar 2021 Portal Živ? Živ! prejemnik Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija je razglasila letošnje prejemnike nagrad Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje od leta 2003. Med njimi sta tudi prof. dr. Jožica Škofic in izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget z UP Fakultete za humanistične študije in spletni portal Živ? Živ!, ki ga ustvarjajo raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje pod okriljem UP Inštituta Andrej Marušič

Raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora – SCRS, ki deluje pod okriljem UP Inštituta Andrej Marušič, od leta 2013 oblikujejo spletni portal ŽIV? Živ! (zivziv.si). Pri zasnovi portala je bila ključna želja po vzpostavitvi spletnega mesta za, ki bi se spregovorilo o samomoru ter z vsebinami zagotovilo kredibilen in etično neoporečen vir znanja za širšo javnost. Posebnost portala je, da na njem o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in sodelujejo ljudje z osebnimi izkušnjami. Tako je postal stičišče informacij, raziskav in preventivnih programov ter osebnih zgodb. Informacije pa najdejo tudi vsi, ki so v poklicnem življenju bolj izpostavljeni srečevanju oseb v hudi stiski ali soočanju s samomorom – učitelji, vzgojitelji, zdravniki, psihologi, medicinske sestre in osebje, oskrbniki v domu starejših občanov, policisti, duhovniki, socialni delavci, strojevodje, gasilci, novinarji in drugi. Skupino 21 raziskovalcev na SCRS (mladi raziskovalci, raziskovalci, podoktorski raziskovalci, doktorji znanosti) vodi prof. dr. Diego de Leo, Dsc, eden vodilnih svetovnih suicidiologov.

Spletni portal od nastanka povečuje obiskanost, v lanskem letu je bila (pričakovano) najbolj obiskana podstran, povezana s stisko, ki jo prinaša covid-19 (klikni na povezavo).

Vsem našim sodelavcem iskreno čestitamo!


četrtek, 4. februar 2021 Vabilo na predavanje: dr. Rado Pezdir - Zgodba o borzni vojni za delnice podjetja GameStop

Oddelek za matematiko UP FAMNIT
vabi na predavanje z naslovom

Zgodba o borzni vojni za delnice podjetja GameStop,

ki bo v četrtek, 11. februarja 2021, ob 18.00.

Predaval bo dr. Rado Pezdir.

Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Zoom na tej povezavi.
Meeting ID: 883 8644 3935, Passcode: 972629. 

 

Povzetek: Na predavanju bomo na primeru trgovanja z delnico GameStop na poljuden način pokazali, kako lahko enostavne borzne strategije pripeljejo do nekontroliranih spopadov med igralci na finančnem trgu. Predstavili bomo mehanizem v katerega so se ujeli hedge skladi in ob tem tudi pojasnili kaj lahko v nadaljevanju, ob trenutni ameriški ekonomski politiki, pričakujemo da se bo dogajalo na ameriških finančnih trgih.

Kratka predstavitev predavatelja: doc. dr. Rado Pezdir je doktoriral na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Na UP FAMNIT je zaposlen kot predavatelj in koordinator dodiplomskega študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah. Sodeluje pri predmetih kot so Finance, Finančni praktikum, Mikroekonomska analiza, Makroekonomska analiza in Makroekonomsko modeliranje. Kot izvedenec s področja finančne forenzike sodeluje tudi pri preiskovalnih komisijah Državnega zbora. Javnosti je poznan kot preiskovalec, ki je odkril afero milijardnega pranja denarja v največji slovenski banki NLB.


ponedeljek, 1. februar 2021 Sredozemsko kmetijstvo - panoga neštetih možnosti

V študijskem letu 2019/20 je bil na UP FAMNIT prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo, ki je zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključijo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in študentom daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za kandidiranje na različnih razpisih in uspešno črpanje evropskih sredstev.
Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih. 

Prihodnosti brez kmetijstva enostavno ni!

Naša družba nujno potrebuje izobražene inženirje kmetijstva

Hrano potrebujemo vsak dan, večkrat na dan. Glede na stalno naraščanje svetovnega prebivalstva pa je že dolgo jasno, da bomo preživeli le, če se bo kmetijstvo kot gospodarska panoga razvijalo v pravo, trajnostno smer. V prihodnosti se bo namreč človeštvo soočalo z vse bolj zahtevnimi razmerami za pridelavo hrane, kar bo posledično vplivalo na živilsko industrijo, tekstilno industrijo in farmacijo.

Kljub temu kmetijstvo v današnjem času in družbi ne dobiva dovolj pozornosti, kot bi si jo moralo zaslužiti. Zavest o tem bi morali na državni in mednarodni ravni krepiti predvsem med mladimi, ki se bodo v svojem življenju soočali z velikimi težavami in še večjimi izzivi. »O kmetijstvu se med mladimi premalo govori. V bistvu dela v kmetijstvu sploh ne poznajo, še manj pa poznajo profil kmetijskega inženirja,« meni dr. Dunja Bandelj, koordinatorica novega visokošolskega strokovnega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, in nadaljuje: »Danes bi morali o kmetijstvu govoriti kot o gospodarski panogi neštetih možnosti, saj ne omogoča le samooskrbe, z večplastno vlogo v naši družbi pomembno prispeva tudi k razvoju biogoriv in novih materialov ter k razvoju novih oblik doživljajskega turizma. To pa so le nekateri primeri.«

Kmetijstvo vpliva na okolje in na naše zdravje

Poleg naštetega ima kmetijstvo pomembno okoljsko funkcijo, saj vpliva na kakovost vode, tal, zraka in na biotsko raznovrstnost ter prispeva k ohranjanju kulturne krajine in zagotavlja vitalnost podeželja. »Kmetijsko panogo preko nutricionistike in dietetike vključujemo v načrtovanje boljšega življenjskega sloga in spreminjanje prehranskih navad. Zato lahko mirno trdimo, da kmetijstvo odločilno vpliva na naše zdravje in na kakovost našega življenja. Število prebivalcev na planetu naglo narašča, zato kmetijstvo, kot edina gospodarska panoga, ki se ukvarja s pridelavo hrane, potrebuje inženirje kmetijstva, ki bodo uspešno načrtovali in zagotavljali prehransko varnost naše družbe.« razlaga dr. Bandelj.

 

Dinamičen poklic širokih znanj, ki varuje naravo

Na področju pridelave hrane potrebujemo torej usposobljen kader z znanjem, ki ga lahko pridobimo le z ustrezno izobrazbo. Delo v kmetijstvu namreč zahteva širino: poleg interdisciplinarnega povezovanja naravoslovja, biotehnike, biotehnologije, živilstva, podjetništva, ekonomike in turizma, je potrebno neprestano slediti znanstvenemu napredku, razvoju in inovacijam. Inženirji morajo zato biti sposobni prepoznati ekološke značilnosti in prednosti pridelovalnega območja, ki jih bodo izkoristili za načrtovanje pridelave. Zato bodo svoje mesto v panogi našli strokovnjaki, ki bodo znali trajnostno koristiti naravne vire za konkurenčno pridelavo hrane in bodo sposobni trajnostno upravljati kmetijski prostor ter hkrati strogo varovati naravo.

 

Kakšno je delo v kmetijskem sektorju?

Delo v kmetijskem sektorju lahko opišemo kot eno najbolj dinamičnih in raznolikih. Je polno izzivov, iskanja rešitev za aktualne probleme, implementacije vedno bolj trajnostnih, ekoloških in inovativnih rešitev. Zahteva drznost, odprtost, samozavest in inovativnost. Delo kmetijskega inženirja prepleta pisarniško, terensko in laboratorijsko delo. Je lahko individualno ali timsko, vključuje pa vse – od pridelave do predelave in trženja izdelkov, pri čemer je za snovanje idej in spremljanje raziskav trga ter za oblikovanje blagovnih znamk pomemben tudi podjetniški pristop.


(Foto: Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.)

Gospodarska panoga številnih možnosti

Mladi, ki načrtujejo svojo kariero, bodo v kmetijski panogi našli veliko možnosti: inženirji kmetijstva lahko svoje strokovno znanje uporabijo pri načrtovanju in realizaciji pridelave in predelave rastlin ter zootehnike, pri nadzoru pridelave oziroma reje živali, trženju in prodaji, v svetovalnih in izobraževalnih dejavnosti, fitofarmaciji, pri načrtovanju kmetijskih objektov in tehnologij, vzgoji in prometu sadilnega materiala, kontroli kakovosti, pri upravljanju varovanih območij s kmetijsko pridelavo, v parkih in agroturizmu. Skratka, veliko je možnosti tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se na trgu dela predstavljajo kot strokovnjaki s številnimi znanji.

Praktično znanje, praksa in projekti

Kakovost študijskega programa zagotavljajo visokošolski učitelji s svojim kontinuiranim raziskovalnim delom na posameznih strokovnih področjih ter svojo aktivno vpetostjo v domač in mednarodni raziskovalni prostor. Prav tako se lahko fakulteta pohvali s številnimi izvedenimi projekti s študenti za pridobitev praktičnega znanja in izkušenj v delovnem okolju podjetij, z vključevanjem študentov v raziskovalne in razvojne projekte za pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti, s poletnimi šolami in tabori ter z možnostmi mednarodnih mobilnosti. Fakulteto odlikujejo tudi individualen pristop do študentov, spodbujanje razvoja inovativnih podjetniških idej študentov ter aktivno sodelovanje z lokalnimi pridelovalci in podjetniki.

Več informacij o programu je dostopnih na tej povezavi.