Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 11. november 2021 Naši raziskovalci uvrščeni na Elsevierjevo lestvico najpogosteje citiranih avtorjev

Z velikim ponosom oznanjamo, da so na lestvici najbolj citiranih znanstvenikov in raziskovalcev v letu 2020, ki jo je oktobra letos objavil Elsevier, tudi imena raziskovalcev iz UP Famnit in UP IAM.

Elsevier, globalno podjetje za informacijsko analitiko, je ustvaril javno dostopno bazo podatkov z več kot 100.000 vrhunskimi znanstveniki. Visoka mesta na lestvicah za vrednotenje raziskovalne uspešnosti in znanstvenih objav, kamor je uvrščenih samo 2% najboljših znanstvenikov, pa letos zasedajo tudi naši raziskovalci.

Na posamezni lestvici najpogosteje citiranih avtorjev za leto 2020 je 165 znanstvenikov, ki prihajajo iz Slovenije, med njimi pa so tudi raziksovalci iz UP Famnit in UP IAM, dr. Dragan Marušič, dr. Štefan Bojnec, dr. Marko Tkalčič, dr. Andreja Kutnar in dr. Tomislav Levanič.

Dr. Dragan Marušič poleg lestvice za leto 2020 zaseda mesto tudi na karierni lestvici, kamor je uvrščenih 147 znanstenikov iz Slovenije.

Uporaba meritev za kontekstualni vpliv publikacij je postala v zadnjih letih zelo razširjena, vendar se analitiki neredko srečujejo z raznimi izzivi pri pridobivanju relevantnih podatkov. Nekatera vprašanja se nanašajo na to, kaj citati in z njimi povezane meritve v osnovi pomenijo in kako jih je mogoče (napačno) razlagati kot merilo učinka ali odličnosti, poleg tega pa je bilo do sedaj prisotno tudi vprašanje pomanjkanja standardizacije in natančnosti na različnih področjih.

Ravno zato je bila ustvarjena obsežna baza podatkov z dovolj velikim številom najbolj citiranih avtorjev na vseh znanstvenih področjih, ki je izpeljana iz bibliografske baze Scopus. Raziskovalci so na lestvice uvrščeni na podlagi sestavljenega kazalnika, ki zajema meritve kar šestih dejavnikov: skupno število citatov, Hirschev h-indeks, soavtorstvo (prilagojen Schreiberjev hm-indeks), število citatov samostojnega avtorja, število citatov samostojnega ali prvega avtorja in število citatov samostojnega, prvega avtorja ali zadnjega avtorja.

Izvorni podatki in opis metrike so dostopni tukaj.

Vsem našim raziskovalcem čestitamo in želimo veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni poti!