Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 18. junij 2021 Novinarska konferenca ob zaključku projekta »Vzpostavitev razvojnega in učnega centra slovenske Istre« na Purissimi – KZ Agraria

Ob zaključku projekta »Vzpostavitev razvojnega in učnega centra slovenske Istre« na Purissimi – KZ Agraria, pri katerem so pomembno vlogo odigrali tudi naši zaposleni z dr. Dunjo Bandelj na čelu, je bila organizirana novinarska konferenca.

Namen projekta je bil ohranjanje in promocija tipičnega rastlinstva, zeliščarstva ter lokalnih pridelkov iz slovenske Istre. Kot je pojasnila vodja projekta Patricija Pirnat, sicer vodja proizvodnje v Agrarii, je cilj centra predvsem v prenosu specialnih znanj na kmete s prikazom primerov dobrih praks tako iz Slovenije kot tujine. Poleg tega je bil med cilji tudi spodbujanje mladih za odločitev za poklice v kmetijstvu. Prav tako so s projektom promovirali lokalno kulinariko in stare običaje ter s tem tudi turistični potencial regije.


Foto: Kmetijska zadruga Agraria

Eden od konkretnih ciljev se je po besedah Pirnatove porodil prav iz potreb kmetov v istrskem zaledju, kjer so slabši pogoji za pridelavo, po gojenju zelišč, s čimer bi prinesli dodano vrednost in izboljšali finančni položaj kmetij.

Tako so med postavitvijo zeliščnih teras med drugim vzpostavili tudi poskusno polje laškega smilja. Kot je navedla naša raziskovalka in predavateljica dr. Dunja Bandelj, gre za značilno sredozemsko aromatično rastlino, ki deluje protivnetno, najbolj poznana pa je v kozmetiki. Ker pa v Sloveniji laškega smilja v naravni vegetaciji ni več, so uporabili družinske vrtove za matični material, nato so vzgojili več kot 2000 sadik in pripravili poskusno polje.



Foto: Kmetijska zadruga Agraria

Direktor Agraria Nikola Šavle je ob tej priložnosti napovedal krepitev razvojne naravnanosti zadruge, ambicijo, da postanejo vodilni akter na področju kmetijstva na območju cele Slovenije ter krepitev sodelovanja z Univerzo na Primorskem. Glede razvojnega centra Purissima pa si Šavle želi, da bo ostala in postala "še bolj zibelka kmetijstva".