Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. januar 2021 Tradicionalni Matematični dan za dijake - letos preko spleta

V sredo, 20. januarja 2021, je potekal tradicionalni, že peti, matematični dan za dijake, ki so ga profesorji UP FAMNIT organizirali za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper. Dogodek je letos potekal preko spleta.

Dijaki so predavanja poslušali v treh skupinah, glede na interesne vsebine vsakega sklopa. Zjutraj so jih pred začetkom predavanj pozdravili dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, predstojnik Oddelka za matematiko, prof. dr. Bojan Kuzma,  ter koordinator dodiplomskega študijskega programa Matematika in prodekan za znanstveno-raziskovalno delo, izr. prof. dr. Marko Orel.

 

        

 

Kot je v navadi, je bil program tudi letos zelo raznolik. Dijaki so lahko poslušali po dve predavanji na skupino, in sicer:  Pomen nadzora ruletnih cilindrov (izr. prof. dr. Mihael Perman), O matematiki širjenja SARS-CoV-2 (prof. dr. Janez Žibert), Kratek izlet v zgodovino kriptografije (prof. dr. Štefko Miklavič), Trgovanje s finančnimi instrumenti (doc. dr. Rado Pezdir), Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla (izr. prof. dr. Jasna Prezelj), Vsakdanji problemi – matematične rešitve (doc. dr. Nina Chiarelli).

 

    

          

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli deset tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih matematika še posebej zanima, že petič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in profesorjem Gimnazije Koper se zahvaljujemo za obisk in sodelovanje, seveda pa upamo, da se na prihodnjih dogodkih snidemo tudi v živo!

 


petek, 22. januar 2021 Vabilo na predavanje: Dr. Janez Žibert - O matematiki širjenja SARS-CoV-2

Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko
vas vabi na on-line predavanje z naslovom 

O matematiki širjenja SARS-CoV-2,

ki bo v četrtek, 28. januarja, ob 18:00.

Predaval bo prof. dr. Janez Žibert. 

Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Zoom na tej povezavi.
Meeting ID: 812 7850 2446, Passcode: 158287.

Prosojnice so na voljo tukaj.

Povzetek: Na predavanju bomo spoznali osnovne matematične zakonitosti širjenja nalezljivih bolezni v populaciji. Predstavljeni bosta dve ključni količini, ki ju najpogosteje omenjamo pri spremljanju dinamike širjenja koronavirusa in drugih podobnih nalezljivih bolezni: podvojitveni čas in reprodukcijsko število. Podvojitveni čas je smiselno uporabljati pri eksponentnem naraščanju števila okuženih, kar se tipično dogaja v primeru začetnih faz širjenja epidemije. Reprodukcijsko število pa je ključni parameter dinamike širjenja epidemioloških bolezni in zelo vpliva na dinamiko širjenja epidemije.  

V nadaljevanju bodo predstavljeni standardni matematični epidemiološki modeli, s katerimi bomo poskušali z matematičnega stališča razložiti posamezne ključne dejavnike, ki vplivajo na dinamiko širjenja nalezljivih bolezni. Spoznali bomo, kateri so ključni dejavniki sploščanja osnovnih epidemioloških krivulj, kako lahko s posameznimi ukrepi vplivamo na potek širjenja epidemije, kako več različno rizičnih skupin vpliva na širjenje nalezljive bolezni in nenazadnje, kako s cepljenjem nižamo pojavnost bolezni v populaciji.  

V tretjem delu bo predstavljen razširjeni oddelčni model SEIR, ki je bil razvit za spremljanje epidemije v Sloveniji in je v operativni uporabi že od začetka epidemije. Na primeru COVID-19 si bomo ogledali, kako lahko z epidemiološkimi modeli razumemo in napovedujemo razvoj epidemije ter ocenjujemo vpliv ukrepov za njeno zajezitev. 

Modeliranje epidemije pa je lahko uspešno le, če imamo zanesljive podatke. Zanesljivost pridobivanja ustreznih podatkov se je v Sloveniji v času trajanja koronavirusa izkazala za problematično. Zato je bilo veliko dela narejenega na projektu COVID-19 Sledilnik, ki je postal osrednji vir podatkov in podatkovnih analiz za spremljanje COVID19 v Sloveniji in bo tudi predstavljen na predavanju.


O predavatelju: Prof. dr. Janez Žibert, univ. dipl. mat., je zaposlen na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in na Univerzi na Primorskem. Po osnovni izobrazbi je matematik z doktoratom iz elektrotehnike. Raziskovalno se ukvarja s statistiko in statističnim modeliranjem, obdelavo signalov in strojnim učenjem. Njegovo raziskovalno delo je usmerjeno predvsem na obdelavo in analizo večjih količin podatkov in biosignalov ter statistiko v medicini in zdravstvu. Dr. Žibert sodeluje kot matematik in statistik v več projektih na različnih znanstvenih področjih, v zadnjem času predvsem na projektih iz zdravstvene informatike in biomedicine. Z matematičnim modeliranjem COVID-19 v Sloveniji se ukvarja od samega pojava bolezni v Sloveniji. S svojimi epidemiološkimi modeli aktivno sodeluje v COVID-19 Sledilnik-u in je bil tudi član Ekspertne skupine za modeliranje bolezni COVID-19 na Ministrstvu za zdravje RS. 

 


četrtek, 21. januar 2021 Vabilo - Seminar skupine SI-MATH-IN

V petek, 22. 01. 2021 ob 12.00
vas vabimo na prvi seminar skupine SI-MATH-IN
z naslovom
Heuristike in metahevristike – zakaj ne enostavno
(Heuristics and metaheuristics - simpler is better)

Predaval bo prof. dr. Janez Žerovnik
(Laboratorij za matematiko, Fakulteta za strojništvo UL, IMFM)

Seminar  bo potekal v slovenščini (s PPT v angleškem jeziku), preko videokonferenčnega sistema Zoom, na povezavi:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/91250775375?pwd=SVlUNnNjSVp6enR5ODV4cVlHOCtkUT09
Meeting ID: 912 5077 5375
Passcode: 974051

O PREDAVANJU: V literaturi se v zadnjih letih in desetletjih pojavljajo vedno nove metahevristike za reševanje težkih optimizacijskih problemov. Ker verjetno velja domneva P \neq NP, bodo tovrstne naloge ostale velik izziv ne glede na dramatično povečanje procesorske moči. Nekoliko provokativen naslov na kratko pove osnovno tezo predavanja, da so enostavne metahevristike ponavadi enakovredne ali celo boljše od mnogo bolj sofisticiranih. Namesto (nemogočega) dokaza tovrstne trditve bom navedel nekaj primerov, znanih problemov in morda manj znanih hevristik, tudi s področja večkriterijske optimizacije.

Dogodek organizira konzorcij za industrijsko matematiko SI-MATH-IN za EU-MATHS-IN (European Service Network of Mathematics for Industry and Innovation), članice konzorcija SI-MATH-IN so UP FAMNIT ter UP IAM.

 


četrtek, 21. januar 2021 Famnitov biološki večer: Rastline so mi povedale

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Rastline so mi povedale«,

ki bo v sredo, 27. januarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Peter Glasnović (UP FAMNIT).

     

O PREDAVANJU: Rastlinstvo slovenske Istre je pestro in zanimivo, saj odseva vse okoljsko-geografske značilnosti  tega območja, na prepihu med Sredozemljem in srednjo Evropo. Pestra in živahna je tudi zgodovina tega prostora, ki je zaznamovala podobo rastlinskega pokrova pri nas. Predavatelj nas bo popeljal v rastlinski svet slovenske Istre skozi zgodovino njene preobrazbe.

O PREDAVATELJU: Doc. dr. Peter Glasnović deluje na UP FAMNIT kot učitelj in raziskovalec. Njegov interes je osredotočen na raziskovanje rastlinske pestrosti slovenskega primorja, rastlinske biologije ter vzorcev biotske pestrosti Sredozemlja in Balkanskega polotoka. V raziskovalne in pedagoške dejavnosti pogosto vključuje prostorska orodja in analize.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


sreda, 20. januar 2021 [ONLINE PREDAVANJE] Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

Kolo, kovanec in zdrava prehrana​,

ki bo v sredo, 27. januarja 2021, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Andrej Brodnik, UP FAMNIT, UP IAM in UL FRI.

 

Kaj imajo skupnega kolo, kovanec in zdrava prehrana? Vse tri poganja uporaba verige. Če kolo poganja veriga kot je na sliki, kovanec in zdravo prehrano poganja veriga podatkov oziroma veriga blokov podatkov. Na predavanju si bomo pogledali ne samo kako, ampak tudi zakaj deluje takšna veriga ter presenečeni ugotovili, da je vse skupaj zelo preprosto. V lonec streseš nekaj računovodstva, računalništva in informatike, matematike ter seveda zvrhano mero zvedavosti. Dobiš pa izdelek, o katerem govori tako rekoč cel svet.

O predavatelju:
Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na UP FAMNIT in na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- in srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. januar 2021 13. Informativa: 22. – 23. januar 2021

Vse dijakinje in dijake vabimo, da se nam v petek, 22. in v soboto, 23. januarja 2021, pridružijo na
13. Informativi, največjem slovenskem sejmu izobraževanja in poklicev, ki bo letos potekal v virtualni obliki.

Na dogodku boste lahko obiskali virtualno stojnico Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, kjer bodo študenti in zaposleni preko spletnih klepetalnic na voljo za vsa vprašanja in informacije o študijskih programih in študiju na UP FAMNIT.

Na osrednji stojnici Univerze na Primorskem pa bodo vsako uro potekale video-predstavitve oziroma webinarji s predstavitvami fakultet in različnimi delavnicami. Prav tako pa tudi letos predavatelji in drugi sodelavci UP ponujajo sklop predavanj za širše občinstvo.

Študijske programe UP FAMNIT bomo v sklopu webinarjev predstavili v petek, 22. 1. in soboto, 23.1., po naslednjem urniku:

  • od 11. 00 do 11. 30 - Izberi Famnit: Bodočnost je v prepletu znanosti,
  • od 15. 30 do 16. 00 - Izberi Famnit: Bodočnost je v prepletu znanosti.

Več informacij o celotnem programu Univerze na Primorskem na 13. Informativi je na voljo na povezavi: https://www.upr.si/si/univerza/medijski-center/novice-in-obvestila/up-na-virtualni-informativi-2020-

Ne pozabite, na Famnitu smo v januarju in februarju za vas pripravili še nekaj informativnih dogodkov, celoten program aktivnosti in vse dodatne informacije so na voljo tukaj: https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/informativni-dan

Obiščite nas na 13. Informativi, veselimo se srečanja z vami!

 


četrtek, 14. januar 2021 Rektorska konferenca RS za izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa v prostorih fakultet

V petek, 8. januarja 2021, je potekala izredna seja Rektorske konference Republike Slovenije, na kateri so rektorji slovenskih univerz razpravljali o problematiki izvajanja pedagoškega procesa v času ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19. V nadaljevanju navajamo izjavo rektorjev.

Čeprav smo na slovenskih univerzah prilagodili izvedbo oblik ter načinov poučevanja in učenja ter preverjanja in ocenjevanja znanja, ugotavljamo, da največjo težavo predstavljajo neizvedene kontaktne ure, ki zahtevajo prisotnost študentk in študentov v prostorih visokošolskih (in drugih delovnih) zavodov (znanstvenoraziskovalno delo, laboratorijske, vaje, terenske vaje, hospitacije in nastopi, pedagoška praksa, praktično usposabljanje itd.), ter izvedba pisnih izpitov, ki jih ne morejo nadomestiti prilagoditve preverjanja in ocenjevanja znanja in za katere je nujna prisotnost študentk in študentov v prostorih visokošolskih zavodov. Opozarjamo, da nekatere študentke in študenti ob nespremenjenem načinu dela ne bodo mogli izpolniti vseh obveznosti, posledično ne bodo mogli pristopiti k preverjanju in ocenjevanju znanja.

Rektorji slovenskih univerz menimo, da mora Vlada RS nemudoma omogočiti:

  • izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa v prostorih visokošolskih zavodov v obliki individualnega ali skupinskega (3–5 oseb) dela ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ;
  • izvedbo individualnega znanstvenoraziskovalnega dela v prostorih visokošolskih zavodov ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ, ki bo študentkam in študentom študijskih programov prve in druge stopnje ter doktorskim študentkam in študentom omogočalo dokončanje njihovih zaključnih del.

Na slovenskih univerzah že ves čas epidemije iščemo in ponujamo rešitve, s katerimi bi vsem deležnikom v visokem šolstvu omogočili nemoteno delo na način, ki ne bi ogrožal njihovega zdravja, ob predpostavki, da študentke in študenti kljub izrednim razmeram, s katerimi se srečujemo v Republik Sloveniji od meseca marca 2020 dalje, dobijo potrebno znanje ter si pridobijo kompetence v okviru študijskih programov, ki so jih izbrali ob vpisu na slovenske univerze. Usvajanje in oblikovanje znanja sta ključnega pomena tako za posameznika kot za družbo, zato je potrebno vzpostaviti konstruktiven dialog z odločevalci v državi, katere prihodnost bo krojilo znanje, ki mora biti ena najpomembnejših vrednot današnje družbe.

Informacija je povzeta po objavi na spletni strani Univerze na Primorskem.


petek, 8. januar 2021 Preizkusno predavanje dr. Ana Mladenović

Dr. Ana Mladenović bo imela v ponedeljek, 11. 1. 2021 ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Ekologija«.

Predavanje z naslovom »Odpadki kot vir surovin v krožnem gospodarstvu« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://upr-si.zoom.us/j/81340836579

Vljudno vabljeni!


petek, 8. januar 2021 Famnitov biološki večer: Psihološki učinki okoljskih sprememb - Vpliv pomanjkanja vode na mentalno zdravje

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Psihološki učinki okoljskih sprememb«
in podnaslovom
»Vpliv pomanjkanja vode na mentalno zdravje«

ki bo v sredo, 13. januarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Maja Ženko (ICTA - Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (UAB)).

O PREDAVANJU: Pomanjkanje varnih virov vode je ena izmed največjih težav, s katerimi se bomo spopadali v tem stoletju, saj bo po ocenah Svetovne zdravstvene organzacije do leta 2050 40% svetovne populacije živelo s kritičnim pomanjkanjem vode. To ni le posledica geografskih značilnosti prizadetih območij, temveč predvsem neustreznih politik upravljanja z vodo, ki izkoriščajo vodne vire v skladu z večjimi kapitalskimi dobički in na račun drugih uporabnikov vode, ki trpijo njeno pomanjkanje ali onesnaženje. Čeprav se je v zadnjih desetletjih pisalo o številnih socialnih in ekonomskih posledicah dostopa do vode na prizadete uporabnike, pa je le malo študij do sedaj raziskovalo povezavo med psihološkim zdravjem in pomanjkanjem vode. V predavanju bom predstavila izsledke študije opravljene v okolici Urmijskega jezera v Iranu, ki je podobno kot Aralsko jezero, na pragu izsušitve. V študiji smo odkrivali učinke pomanjkanja vode na mentalno zdravje okoliških prebivalcev. Pomanjkanje vode namreč preko solastalgije, ekonomskih, družbenih in zdravstvenih posledic pomembno prispeva k razvoju številnih psiholoških motenj.

O PREDAVATELJICI: Dr. Maja Ženko je doktorica Okoljskih znansti in tehnologije. Doktorat je pridobila na Inštitutu za okoljske znanosti in tehnologijo Avtonomne univerze v Barceloni. Področje njenega raziskovanja je politična ekologija, tekom svojega dela pa je raziskovala predvsem socialne vplive alteracij vodnih tokov, s posebnim poudarkom na vplive na mentalno zdravje ter dostop do vode za etnične manjšine. Njeno delo je bilo objavljeno v več znanstvenih revijah, predstavljeno na mednarodnih strokovnih konferencah, del raziskovanja pa je opravljala na University of Reading v Združenem Kraljestvu.
Več o predavateljici si lahko preberete tukaj, preberete pa si lahko tudi enega izmed njenih prispevkov.
.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


petek, 8. januar 2021 Preizkusno predavanje dr. Vida Groznik

Dr. Vida Groznik bo imela v petek, 15. 1. 2021 ob 9:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Računalništvo in informatika«.

Predavanje z naslovom »Osnove priporočilnih sistemov« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://upr-si.zoom.us/j/89812476390?pwd=bkVwZG5Rc2RMKzZLTlhDNDVYcU9oZz09

Vljudno vabljeni!


četrtek, 7. januar 2021 Daring creativity: about the new project LOOSE CELLS – Innovating at the Crossfield of Art and Science and how to become part of it

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
v okviru Seminarja računalništva in informatike

vabi na predavanje z naslovom:

»Daring creativity: about the new project LOOSE CELLS – Innovating at the Crossfield of Art and Science and how to become part of it«,

ki bo v ponedeljek, 11. januarja 2021, ob 16. uri
in bo potekalo na daljavo preko spleta.

Predavala bosta

Peter PURG (uvodna predstavitev) in

Črtomir TAVZES (kratka predstavitev laboratorijev InnoRenew CoE).

POVZETEK

The project LOOSE CELLS – Innovating at the Crossfield of Art and Science is dedicated to creation and innovation based on the blending of science, art and technology. In this way, it joins those intersectoral collaborations, which have already aroused a lot of international interest, as they can inspire the development of social and economic innovations. Innovation is also the goal of the project. The main activity will be the co-creation of an “art-science object”, which will be designed and created by students of diverse levels and backgrounds. It will be realised under the mentorship of Assoc. Prof. Peter Purg, PhD from School of Arts at University of Nova Gorica, with the advices of InnoRenew CoE experts and with the support of Assoc. Prof. Tilen Žbona, PhD from the Faculty of Education as well as the artists, producers and technicians within the PiNA association or the RUK network. In the seminar, you will learn more about the programme of the project and how to become part of. You will be also invited to discuss any questions with the representatives of the project.

PREDAVATELJA

Peter Purg currently leads the New Media module in the Digital//Media Arts and Practices graduate//postgraduate programme at the School of Arts, University of Nova Gorica, where he acts as Associate Professor, projects coordinator as well as expert across realms of digital culture and media. Having obtained a PhD in media art, communication science and literature from the University of Erfurt (Germany), his scientific inquiries now include media arts pedagogy, interdisciplinary collaboration and innovation, media art and media ecology. His artistic interests range from (lecture) performances and intermedia installations to public-space interventions as well as participatory creative processes. He is active in the field of cultural and higher education policymaking, assessment and quality assurance. Peter Purg currently leads the interdisciplinary MAST – Module in Art, Science and Technology project (DG Connect) – as well as School of Arts' teams in projects such as KONS - Platform for Investigative Arts (EU Cohesion), DIVA - Art:Biz Innovation Ecosystem (Interreg SI-IT), EmindS (Erasmus+) and TV Free Europe (Creative Europe). He curated the 20th international media/contemporary art festival Pixxelpoint 2019. Full CV at http://au.ung.si/peterpurg.

Dr. Črtomir Tavzes is a researcher at the InnoRenew CoE, an assistant research scientist at the University of Primorska, and conservation restoration adviser at the Institute for the Protection of Cultural Heritage of Slovenia. He earned his PhD in biotechnology in 2003 from the University of Ljubljana, Slovenia. In the following two years, he was a postdoctoral fellow at the Metropolitan Museum of Art in New York, where he continued working until 2008. Upon the return to Slovenia, he also served as the director of the Institute of Wood Science and Technology, and Sustainable Development (until 2014). His research experience spans from enzymatic wood degradation and wood liquefaction through wood pest control to the immunological detection of material substance of cultural heritage objects.

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku preko spletnega orodja Zoom.

Do predavanja dostopate tako, da se povežete preko naslednje povezave: https://us02web.zoom.us/j/297328207

Vabljeni!

 


sreda, 6. januar 2021 Preizkusno predavanje dr. Maša Žvelc

Dr. Maša Žvelc bo imela v ponedeljek, 11. 1. 2021 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Fiziološka intersubjektivnost in regulacija v psihoterapevtskem odnosu« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/81517577725?pwd=TUJuUG1IODJQSk1OZkxuSHp0TDB4Zz09

Vljudno vabljeni!


torek, 5. januar 2021 Raziskovalno bogata jesen članov DIST in laboratorija HICUP

Raziskovalci z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (DIST) ter Laboratorija za interakcijo človek-računalnik – HICUP, so se v prvih mesecih študijskega leta 2020/21 udeležili številnih domačih in mednarodnih dogodkov, na katerih so predstavili svoje delo in raziskave na različnih področjih.

Že v začetku oktobra so pod okriljem Slovenian HCI community (ACM Chapter Bled) organizirali Slovensko konferenco Interakcija Človek-Računalnik v Informacijski družbi 2020 (Human-Computer Interaction in Information Society - HCI-IS ). Konferenco, ki je v celoti potekala preko spleta, je obiskalo več kot 30 udeležencev. Na njej je bilo predstavljenih 15 člankov, še pet pa so jih dodatno člani ACM SIGCHI poglavja Bled objavili na drugih dogodkih in revijah.

Istega meseca so sodelovali na mednarodni virtualni konferenci ACM MobileHCI 2020. Na njej so predstavili tri članke, ki so plod sodelovanja z raziskovalci z Japonske, Koreje, Mehike in Finske, izr. prof. dr. Matjaž Kljun pa je bil so-organizator sekcije demonstracij različnih prototipov (Demo & Interactivity Co-Chair).

V začetku novembra je v okviru premierne konference o interaktivnih površinah in prostorih ACM ISS 2020  skupina raziskovalcev skupaj s člani Laboratorija HICUP organizirala prvo mednarodno delavnico na temo medsebojne interakcije pri uporabi različnih sistemov mešane resničnosti - Cross-Reality Interaction (XR). Poleg predstavitve osmih zelo zanimivih prispevkov, so imeli udeleženci priložnost poslušati tudi vabljeno predavanje priznane mlade raziskovalke, dr. Anasol Peña-Rios. Naši raziskovalci asist. Jordan Aiko Deja, asist. Nuwan Attygale, doc. dr. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun pa so predstavili članek z naslovom: »Sound 2121: Cross-Reality Transitions Between Real and Augmented Sound Landscapes«.

Konec novembra pa je potekal 3. Odprti forum Slovenske digitalne koalicije, ki je namenjen odprti izmenjavi mnenj, izkušenj ter izhodišč za načrtovanje nadaljnje digitalizacije. Letos je bil izjemoma izveden preko spleta. Na dogodku je v sklopu Umetna inteligenca - temelj razvoja Slovenije sodelovala tudi naša raziskovalka dr. Vida Groznik. Mesec kasneje je dr. Groznik nastopila na spletnem seminarju Umetna inteligenca v zdravstvu in medicini, ki je potekal pod okriljem GZS – Gospodarske zbornice Slovenije, in sicer s predavanjem »Kako zaznati demenco z umetno inteligenco?«

   

6. decembra je potekal prvi virtualni TedEx Ljubljana, na katerem je bil gost tudi doc. dr. Klen Čopič Pucihar. V svojem nastopu je razmišljal o nekaterih vprašanjih kot so:  »Bomo zaradi vseh teh računalnikov postali pol ljudje in pol roboti? Zakaj je sploh smiselno v naša življenja pripeljati računalnike?« Posnetek predavanja bo za tiste, ki si ga niso ogledali v živo, na voljo na kanalu YouTube v prihodnjih tednih.

December se je nadaljeval z delavnico ImAna 2020 – Workshop on Immersive Analytics (delavnica o Potopitveni Analitiki), ki sta jo z nizozemskimi kolegi organizirala doc. dr. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun. Na njej so sodelovali izjemni in priznani znanstveniki kot so Benjamin Bach, Liz Marai, Luciana Nedel in Yannick Prié. Delavnica je potekala v sklopu konference IEEE AIVR (3rd International Conference on Artificial Intelligence & Virtual Reality).

Našim raziskovalcev čestitamo ob njihovih dosežkih in jim želimo obilo uspehov še v prihodnje!


ponedeljek, 4. januar 2021 Izr. prof. dr. Marko Tkalčič so-predsednik programskega odbora ACM UMAP 2021

Letos si bosta vlogi najvišje znanstvene funkcije na mednarodni konferenci ACM UMAP 2021 (29th Conference on User Modeling, Adaptation and Personalization) predsednika programskega odbora delila Nava Tintarev z Univerze v Maastrichtu ter Marko Tkalčič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT.

ACM UMAP je osrednja mednarodna konferenca, namenjena tako raziskovalcem kot strokovnjakom, ki delajo na sistemih, ki se prilagajajo posameznim uporabnikom ali skupinam uporabnikov ter o njih zbirajo, predstavljajo in modelirajo informacije. Potekala bo junija 2021 v Utrechtu na Nizozemskem, in sicer v hibridni obliki (fizično ter preko spleta).

Teme, ki jih raziskujejo udeleženci, pokrivajo široko paleto raziskovalnih področij, kjer se lahko uporabijo personalizacija in prilagajanje. Znotraj njih pa raziskovalci ustvarjajo pomembne novosti, ki temeljijo na napredku pri modeliranju in prilagajanju uporabnikov, na priporočilnih sistemih, prilagodljivih izobraževalnih sistemih, inteligentnih uporabniških vmesnikih, e-trgovini, oglaševanju, digitalni humanistiki, socialnih omrežjih, osebnem zdravju, zabavi, in še veliko več.

Izr. prof. dr. Marko Tkalčič je že nekaj let vodilni član raziskovalne skupnosti UMAP in član uredniškega odbora znanstvene revije Springer UMUAI (A ").

Gre za pomemben dosežek, saj bo Univerza na Primorskem tako pozicionirana kot ena vodilnih raziskovalnih središč na področju sistemov modeliranja in personalizacije uporabnikov.

Profesorju Tkalčiču ob imenovanju iskreno čestitamo!