Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

petek, 8. oktober 2021 Izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik o vlogi etike v znanosti, 19. 10. 2021, ob 18.00

               

 

 

 

 

 

V luči Svetovnega dneva etike bo v sklopu mednarodnega projekta Resbios (UP FAMNIT) organizirano predavanje z naslovom “Vloga etike v znanosti”. Predavanje bo izvedel priznan filozof in predavatelj na UP,
izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik.

Dogodek bo potekal na spletu, in sicer v torek, 19. 10. 2021, ob 18.00.

Za udeležbo na predavanju, ki bo izvedeno preko spletnega orodja ZOOM, se je potrebno prijaviti preko obrazca (zoom povezava bo poslana dan pred dogodkom na naslov naveden v prijavnem obrazcu). Rok za prijavo je 18. oktober do 12.00.

O predavanju:

Predavanje, ki bo potekalo v angleškem jeziku, bo obravnavalo vlogo etike v raziskavah, zlasti vprašanje etične metodologije in upravičeno pričakovane rezultate etične analize. Poleg tega bodo predstavljene tri splošne moralne paradigme - utilitarizem, etika vladavine in etika vrline. Predavatelj bo na kratko predstavil tudi glavna načela okoljske in živalske etike (etika okolja in globoka ekologija). Na kratko bo omenjena moralna motivacija s poudarkom na namernem neznanju. Posebna pozornost bo namenjena različnim modelom poklicnih odnosov na delovnem mestu (paternalistični, tehnični, sodelovalni in prijazni), na kratko pa bo predstavljen tudi splet glavnih deležnikov v etični presoji (subjekti, raziskovalci, podatki, skupnost).

O predavatelju:

Tomaž Grušovnik je izredni profesor in višji znanstveni sodelavec na Univerzi na Primorskem. Njegovo glavno področje zanimanja sta etika in filozofija izobraževanja. Bil je gostujoči Fulbrightov raziskovalec na Univerzi v Novi Mehiki (ZDA) in gostujoči predavatelj na Univerzi v Oslu (Norveška). V letih 2018–2020 je bil tudi predsednik Slovenskega filozofskega društva. Napisal je več knjig o svojih zanimivih temah in souredil knjigo Environmental and Animal Abuse Denial (Lexington, 2020).

 

O projektu:

Projekt ResBios (RESponsible research and innovation grounding practices in BIOSciences) je namenjen krepitvi odgovornih raziskav v bioznanosti in je financiran iz programa Obzorja2020. Projekt stremi k spodbujanju vključevanja dobrih praks odgovorne znanosti (RRI - Responsiable research and innovation) v štiri nove raziskovalne organizacije na področju bioznanosti iz 4 evropskih držav. Projekt temelji na metodi vzajemnega učenja, katere glavna gonilna sila je interakcija med partnerji, ki na novo vpeljujejo temelje RRI skozi akcijske načrte ("začetniki RRI"), in drugimi partnerji ("mentorji RRI"), katerih izkušnje izhajajo iz njihovega sodelovanja v projektu STARBIOS2 (H2020). UP FAMNIT v projektu sodeluje kot mentorska inštitucija iz področij etike in odprtega dostopa ter kot vodja delovnega sklopa IV, pod vodstvom prof. dr. Elene Bužan.