Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. januar 2021 Tradicionalni Matematični dan za dijake - letos preko spleta

V sredo, 20. januarja 2021, je potekal tradicionalni, že peti, matematični dan za dijake, ki so ga profesorji UP FAMNIT organizirali za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper. Dogodek je letos potekal preko spleta.

Dijaki so predavanja poslušali v treh skupinah, glede na interesne vsebine vsakega sklopa. Zjutraj so jih pred začetkom predavanj pozdravili dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, predstojnik Oddelka za matematiko, prof. dr. Bojan Kuzma,  ter koordinator dodiplomskega študijskega programa Matematika in prodekan za znanstveno-raziskovalno delo, izr. prof. dr. Marko Orel.

 

        

 

Kot je v navadi, je bil program tudi letos zelo raznolik. Dijaki so lahko poslušali po dve predavanji na skupino, in sicer:  Pomen nadzora ruletnih cilindrov (izr. prof. dr. Mihael Perman), O matematiki širjenja SARS-CoV-2 (prof. dr. Janez Žibert), Kratek izlet v zgodovino kriptografije (prof. dr. Štefko Miklavič), Trgovanje s finančnimi instrumenti (doc. dr. Rado Pezdir), Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla (izr. prof. dr. Jasna Prezelj), Vsakdanji problemi – matematične rešitve (doc. dr. Nina Chiarelli).

 

    

          

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli deset tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih matematika še posebej zanima, že petič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in profesorjem Gimnazije Koper se zahvaljujemo za obisk in sodelovanje, seveda pa upamo, da se na prihodnjih dogodkih snidemo tudi v živo!