Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. september 2021 Uspešna tudi druga (Bio)psihološka poletna šola UP FAMNIT

Z veseljem sporočamo, da so se želje organizatorke iz leta 2019 in asistentke na UP FAMNIT, dr. Simone Gomboc, uresničile, saj je bila tudi letošnja poletna šola (bio)psihologije uspešna.

Z začetkom v ponedeljek, 27. 9., so udeleženci obnovili znanje iz osnov statistike in nadaljevali s kratkimi predstavitvami programov za statistično obdelavo podatkov.

            

Večinski del programa je vodila Urša Bernardič, diplomatka študijskega programa Biopsihologija na UP FAMNIT, magistrica Vedenjske nevroznanosti na Univerzi v Amsterdamu in doktorska asistentka na Univerzi v Ženevi. Že kar nekaj let je predmet njenega raziskovanja človeško odločanje in vplivi omejitev kognitivnih sistemov nanj. Odgovoriti poskuša na pomembna vprašanja, in sicer kako delujeta naša percepcija in odločanje s povezovanjem ekonomije, nevroznanosti in psihologije.

             

Letošna tematska osnova poletne šole je bilo statistično programiranje, ena temeljnih veščin tako za študente kot tudi za zaposlene v podjetjih, ki se soočajo z vprašanji optimizacije in analitičnega pristopa obdelave podatkov.

Osrednji del programa je bil namenjen spoznavanju osnov programiranja v brezplačnem statističnem programu R. Ciljno občinstvo so bili ne-statistiki, v ospredje pa je bila postavljena predvsem aplikativna vrednost, saj so udeleženci spoznali in sami okusili vse korake obdelave podatkov v sistemu R: od vnosa in čiščenja podatkov do analize in grafičnega prikaza resničnih podatkov.

Poletno šolo zaključujemo do naslednjega leta v prepričanju, da so udeleženci pridobili veliko novih znanj za samostojno obdelavo podatkov in uporabo različnih virov, ki bodo v pomoč, ko kaj ‘zaškripa’ v kodi.