Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. november 2021 Slovenija postala polnopravna članica evropske biobanke BBMRI-ERIC

Na zasedanju letne skupščine v  novembru letos, je bila Republika Slovenija soglasno sprejeta v polnopravno članstvo evropske biobanke BBMRI-ERIC. Slovenski biobančni konzorcij BBMRI.SI tako predstavlja prvo nacionalno vozlišče kakšne evropske strateške raziskovalne infrastrukture (ESFRI) s sedežem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija.

Vodilni konzorcijski partner je namreč Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, nacionalni koordinator pa prof. dr. Urban Bren, prorektor za prenos znanja na Univerzi v Mariboru, ter profesor na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo (UP FAMNIT).


(Foto: Tadej Regent, Večer)

Sodelujoče fakultete Univerze v Mariboru bodo tako v partnerstvu z Univerzo v Ljubljani, Univerzo na Primorskem (UP FAMNIT in UP FVZ)ter Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor v slovenskem prostoru vzpostavile trajnostno biobančno infrastrukturo, ki bo izpolnjevala vse evropske etične, pravne, socialne, varnostne, kakovostne, laboratorijske ter bioinformacijske standarde in smernice. S tem bomo omogočili dostop do inovativnih raziskovalnih spoznanj, ki bodo učinkovita tako v izboljšanih kot tudi v povsem novih vrstah zdravljenja, kar je v času pandemije COVID-19 še toliko bolj pomembno.

Iskrene čestitke!

Vir: http://www.tromba.si/