Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 22. februar 2021 8ECM prestavljen na splet

Uradna izjava organizatorjev mednarodnega dogodka

Po mesecih načrtovanja, iskanju različnih rešitev in temeljitem razmisleku so izvršni odbor Evropskega matematičnega združenja in organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM soglasno sprejeli odločitev, da se vsa predavanja, ki naj bi letos poleti potekala v Portorožu, prestavijo na splet. Tako bodo lahko udeleženci kongresa od 20. do 26. junija 2021 na daljavo spremljali javna, plenarna in vabljena predavanja ter predavanja prejemnikov EMS nagrad, ravno tako se bodo lahko udeležili virtualnih minisimpozijev, predavanj znotraj splošnih sekcij, okroglih miz ter ostalih načrtovanih dogodkov.

Ne gre za odločitev, ki bi jo sprejeli z lahkoto, zlasti po dveh letih aktivnega načrtovanja tako velikega dogodka. Vendar v luči negotove zdravstvene situacije po celem svetu, prepovedi potovanj in različnih ukrepov, ki jih posamezne države sprejemajo za zajezitev okužb, druge alternative ni.

Še vedno pa si želimo spodbuditi udeležence, naj pripotujejo v Portorož, če le lahko in si to seveda želijo. Za tiste, ki bodo pripotovali v Slovenijo v tednu, ko se bo odvijal 8ECM, bomo v Kongresnem centru Bernardin organizirali neformalni družabni dogodek, na voljo pa bodo tudi manjše predavalnice za zaprte skupine, ki bodo gostile razprave in manjša srečanja, seveda ob upoštevanju veljavnih ukrepov in če bodo razmere to dopuščale.

Prav tako bodo lahko na spletu svoje izdelke in storitve predstavili založniki in ostali razstavljavci, pri čemer bodo organizatorji 8ECM zagotovili spletno platformo in tehnično podporo. Umetniške razstave in druge kulturne prireditve bodo potekale tako v letošnjem kot v naslednjem letu in bodo razpršene po različnih lokacijah po Sloveniji.

Organizatorji se zavedamo, da virtualna oblika kongresa ni primerljiva z izkušnjo v živo, kljub temu pa upamo, da nam bo svetovna matematična skupnost še naprej v oporo in se veselimo, da bomo lahko to poletje pozdravili – čeprav virtualno – udeležence 8. Evropskega kongresa matematike!

Registracije za udeležbo na 8ECM so še vedno odprte, spremljate nas lahko preko socialnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram (#8ecm).