Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 19. oktober 2021 Erasmus dnevi 2021: UP tudi letos spodbudila mobilnost študentov in zaposlenih

V sklopu mednarodnih Erasmus dnevov 2021, je Univerza na Primorskem tudi letos organizirala dvodnevno dogajanje, kjer so študentje in zaposleni imeli priložnost podrobneje spoznati Erasmus + projekt.

Dvodnevni dogodek je letos zaradi omilitve ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19 lahko potekal v hibridni obliki, kar je (predvsem na petkovem dogodku) v prostore Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, ki je gostila dogodek, pripeljalo veliko število obiskovalcev.

                  

Tako študente kot zaposlene je na začetku srečanj pozdravil izr. prof. dr. David B. DeVallance, prorektor za internacionalizacijo UP, ki je kot nekatere pozitivne izhode mobilnosti izpostavil spodbujanje lastne kreativnosti, spoznavanje lokalne kulture in zmožnost razumevanja sveta iz drugačne perspektive, sklepanje novih prijateljstev in uvajanje pozitivnih življenjskih sprememb ter pridobivanje dobrih znanj in praks, ki jih lahko uporabimo za še bolj uspešno delovanje domače univerze.

V četrtek so govorci zaposlenim predstavili svoje izkušnje iz področij strokovne in pedagoške mobilnosti v tujini, pri čemer so mnogi poleg pomembnosti navezovanja stikov znotraj stroke in prevzemanja dobrih praks izpostavili tudi sklepanje novih prijateljstev, kar obogati delo in prinaša veliko dodano vrednost.
Ker je razlog za obotavljanje pri odločitvi za izmenjavo zelo pogosto negotovost glede formalnosti, smo letos nekaj pozornosti namenili tudi temu delu procesa. Tako so bili udeležencem poleg finančnega vidika izmenjave predstavljeni tudi poglavitni postopki, ki jih je potrebno opraviti pred mobilnostjo in po njej.

Tudi petek se je začel z nagovorom prorektorja, temu pa je sledila še predstavitev koordinatoric mednarodnih pisarn članic univerze, ki so pozdravile udeležence Erasmus dnevov. V nadaljevanju so se nam (preko Zooma in v živo) pridružili študentje, ki so svoje Erasmus izkušnje nabirali v Španiji, Avstriji, na Portugalskem in Kanarskih otokih. Študentom smo predstavili tudi sistem tutorstva, saj veliko vrednost pripisujemo povezovanju študentov tutorjev s tistimi, ki prihajajo iz tujine in potrebujejo na začetku nekoliko več podpore pri vključevanju v študijski proces in življenje v gostujoči državi.

Vsi govorci letošnjih Erasmus dnevov so z velikim navdušenjem povabili ostale k prijavi na izmenjavo, glede na izkazan interes udeležencev pa z veseljem pričakujemo odzive na prihajoče razpise.

Vabimo vas k ogledu posnetkov obeh srečanj.