Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 23. september 2021 Noč raziskovalcev 2021 tudi letos s pestrim programom

V petek, 24. septembra 2021, bomo na Univerzi na Primorskem organizirali Evropsko noč raziskovalcev, ki bo letos potekala pod sloganom »ZnAnosT za vsE (Research for All) – ‘ZATE’«, saj menimo, da rezultati raziskav vplivajo na naše življenje, poklic raziskovalca pa je mladim vse bolj zanimiv.

Zaradi epidemiološke situacije in veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s COVID-19 bodo delavnice, ogledi, predstavitve in ostale vsebine, potekale delno v živo in na daljavo prek konferenčne platforme Zoom.

          

Na dvorišču Pretorske palače v Kopru, kjer se nahajata Rektorat univerze in Fakulteta za humanistične študije, bodo od 8.00 do 15.00 potekale različne delavnice. Doživeli boste lahko kitajsko čajanko, ustvarjali v likovni delavnici, vstopali v zanimiv svet naravoslovja ali obiskali EU kotiček. V laboratorijih UP FAMNIT boste odkrivali moč antioksidantov in spoznavali aromatične rastline.

V Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli bomo kuhali po rimsko, izdelovali mozaik in obiskali ostanke rimske vile. V Mitskem parku v Rodiku v občini Hrpelje-Kozina pa bodo oživele zgodbe o mitski krajini na izviren in nepozaben način.

Organizirane bodo tudi okrogle mize na temo zaposlovanja v trajnostno naravnanih podjetjih in izzivih ter priložnostih »modre rasti«.

Prek konferenčne platforme Zoom bomo predstavili izsledke s terenskih raziskav, ki so nastale v okviru projektov #TourismFromZero in #LocalsFromZero, spoznali boste delfine v slovenskem morju, sodelovali boste v kvizu o razumevanju krožnega gospodarstva, si ogledali prikaz in izvajanje gibalnih vaj, pripravo zdravega krožnika, predstavili vam bomo kako lahko poteka fizioterapija na daljavo v času izrednih razmer in sodelovali boste v kvizu Virtualni ples srčkov.

Posnetki virtualnih delavnic bodo naslednji teden dostopni na spletni strani projekta.

V avli palače Armerije Rektorata univerze je medtem že na ogled intermedijska razstava »POLYLEG 0.1 - časovna matrica upodobitve«, ki bo odprta do konca meseca.

Program Evropske noči raziskovalcev Univerze na Primorskem z natančnimi urniki in opisi aktivnosti je objavljen na spletni strani ZnAnosT za VsE.