Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 5. februar 2021 Portal Živ? Živ! prejemnik Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija je razglasila letošnje prejemnike nagrad Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje od leta 2003. Med njimi sta tudi prof. dr. Jožica Škofic in izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget z UP Fakultete za humanistične študije in spletni portal Živ? Živ!, ki ga ustvarjajo raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje pod okriljem UP Inštituta Andrej Marušič

Raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora – SCRS, ki deluje pod okriljem UP Inštituta Andrej Marušič, od leta 2013 oblikujejo spletni portal ŽIV? Živ! (zivziv.si). Pri zasnovi portala je bila ključna želja po vzpostavitvi spletnega mesta za, ki bi se spregovorilo o samomoru ter z vsebinami zagotovilo kredibilen in etično neoporečen vir znanja za širšo javnost. Posebnost portala je, da na njem o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in sodelujejo ljudje z osebnimi izkušnjami. Tako je postal stičišče informacij, raziskav in preventivnih programov ter osebnih zgodb. Informacije pa najdejo tudi vsi, ki so v poklicnem življenju bolj izpostavljeni srečevanju oseb v hudi stiski ali soočanju s samomorom – učitelji, vzgojitelji, zdravniki, psihologi, medicinske sestre in osebje, oskrbniki v domu starejših občanov, policisti, duhovniki, socialni delavci, strojevodje, gasilci, novinarji in drugi. Skupino 21 raziskovalcev na SCRS (mladi raziskovalci, raziskovalci, podoktorski raziskovalci, doktorji znanosti) vodi prof. dr. Diego de Leo, Dsc, eden vodilnih svetovnih suicidiologov.

Spletni portal od nastanka povečuje obiskanost, v lanskem letu je bila (pričakovano) najbolj obiskana podstran, povezana s stisko, ki jo prinaša covid-19 (klikni na povezavo).

Vsem našim sodelavcem iskreno čestitamo!