Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 3. november 2021 Uspešen začetek letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje

Kljub nesrečni zaporedni številki, se je 13. cikel Famnitovih izletov v matematično vesolje pričela zelo uspešno.

Prvo predavanje je zaradi upoštevanja vseh predpisov za umiritev trenutne situacije potekalo prek ZOOM-a. Dr. Janko Gravner je v predavanju Prekrivanje z dominami opisal nekaj matematičnih problemov, ki izvirajo iz pokrivanja plošč z dominami. Predstavitev prvega predavanja je dostopna tukaj, vabljeni pa ste tudi k (vnovičnem) ogledu predavanja v spodnjem videu.

                

Naslednji dogodek bo v sredo, 24. novembra 2021, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3 (UP Famnit) ali prek aplikacije ZOOM. Dr. Clément Dallard bo izvedel predavanje z naslovom P versus NP: A million-dollar question (and more).

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

O matematičnih izletih 

Živimo v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho­vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet.

Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka­terem matematika nastaja? Seveda! Na Izletih v matematično vesolje izbrani predavatelji z najrazličnejšimi temami nagovarjajo tudi tiste, ki o tem dvomijo.