Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 17. marec 2021 STEP CHANGE: Univerza na Primorskem vodilna partnerica novega projekta v duhu državljanske znanosti

V ponedeljek, 15. marca 2021 je potekal uvodni sestanek novega projekta STEP CHANGE, ki ga je gostila Univerza na Primorskem, vodilna partnerica projekta.

Julija 2020 je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Univerza na Primorskem,  uspešno pridobila vodenje novega projekta programa Obzorje 2020 z naslovom STEP CHANGE (Science Transformation in EuroPe through Citizens involvement in HeAlth, coNservation and enerGy rEsearch), ki združuje različna področja znanosti, povezuje pa jih iniciativa državljanske znanosti. 

Gre za triletni projekt v vrednosti več kot 2 milijona evrov, ki se je uradno začel začetek letošnjega leta, projektni konzorcij pa sestavlja enajst osrednjih partnerjev iz sedmih držav Evropske unije in Ugande, ter 23 podpornih partnerjev, ki bodo sodelovali z raziskavami na različnih področij znanosti, od energije in zdravja ljudi ter okolja.

V projektu se bo izvajalo 5 iniciativ državljanske znanosti (angl. citizen science) pri katerih bodo sodelovali državljani petih držav, in sicer: ohranjanje prostoživečih živali v Sloveniji, nealkoholne jetrne bolezni v Veliki Britaniji, lokalne energetske skupnosti v Nemčiji, pripravljenost na izbruhe nalezljivih bolezni v Italiji ter prilagajanje na obnovljive vire energije v Ugandi.

V sklopu projekta STEP CHANGE bodo znanstveniki v sodelovanju z javnostjo aktivno prispevali k raziskovanju, ki se aktivno izvaja na področju zdravja, energije in okolja. Državljanska znanost omogoča vsem državljanom, tudi laikom, ki jih zanima določeno znanstveno področje, da postanejo del znanstvenega procesa. V projektu se bodo izpopolnile metode za vključevanje državljanov v pet iniciativ, kar bo tudi raziskovalcem doprineslo neprecenljive podatke za nadaljnje raziskave.

Vodja projekta, prof. dr. Elena Bužan, je ob dogodku povedala: » Projekt ob sodelovanju najširše javnosti naslavlja izjemno pomembna vprašanja današnjega časa, kot so nalezljive bolezni, obnovljivi viri energije, ohranjanje narave in zdravje. Povezave med raziskovalci in državljani preko državljanske znanosti so izjemno pomembne, saj smo vsi končnimi uporabniki raziskovalnih dosežkov, kar je morda najpomembnejše, je to način, da se krepi tudi zaupanje med različnimi deležniki in širšo družbo«.

Uvodni sestanek partnerjev projekta se je odvil ravno v pričetku Tedna Univerze na Primorskem, katerega rdeča nit je odgovornost oz. odgovorna znanost med katero se uvršča tudi državljanska znanost.

Ravno na to temo bo v sredo, 17. 3. 2021, ob 19.00 potekala okrogla miza »Odgovornost kot pogoj ali nuja?« na kateri bodo svoja razmišljanja o odprti, vključujoči in odgovorni znanosti iz naravoslovne in humanistične perspektive delila statističarka izr. prof. dr. Lara Lusa in humanist izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik. Pogovor pa bo krmilil dr. Črtomir Tavzes, domač na polju, kjer se prepletata naravoslovje in umetnost. Več informacij o dogodkih v sklopu Tedna Univerze na primorskem je na voljo tukaj.