Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 14. oktober 2021 Projekt PROSTE CELICE - Je kaj umetnosti v znanosti ali je zgolj znanost v umetnosti?

Urban Kavka, študent magistrskega študijskega programa Trajnostno grajeno okolje, ki je eden od avtorjev projekta Proste celice, razmišlja o tem kaj se zgodi, ko se združijo znanost, umetnost in tehnologija.

O tem govori projekt Proste Celice – Inoviranje v polju med umetnostjo in znanostjo. Gre za umetniško-znanstven objekt, ki so ga oblikovali študenti, pod vodstvom mentorjev, raziskovalcev, umetnikov, producentov in kuratorjev, pri čemer so imeli na razpolago laboratorije inštituta InnoRenew CoE ter Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.

“Umetniško-znanstven objekt je bil zasnovan kot vodilo za pogovor o skupnih družbenih točkah sodelovanja umetnosti in znanosti. Te skupne točke so denimo trenutno pereče teme globalnega segrevanja, trajnostnosti, odnosa človek-narava-tehnologija, dvigovanje morske gladine, …”, piše Urban Kavka.

Do sedaj je bil umetniško-znanstveni objekt razstavljen na treh lokacijah, in sicer v Izoli, Kamniku in Kopru, javnosti pa bo predstavljen še v Novi Gorici. 

Projekt je zasnoval konzorcij štirih partnerjev, tj. Univerze na Primorskem, raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Kulturnega izobraževalnega društva PiNA (s podporo Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK).