Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 27. april 2021 Abelov nagrajenec 2021 Prof. László Lovász na 8ECM

Z veseljem sporočamo, da bo na 8ECM v Portorožu s posebnim predavanjem nastopil prejemnik Abelove nagrade 2021, madžarski matematik László Lovász.

               

Abelova nagrada, ki jo za življensko delo na področju matematike podeljuje Norveška akademija znanosti in umetnosti, finančno pa jo omogoča norveška vlada, je najprestižnejša mednarodna nagrada za matematiko, ki se podeljuje vsako leto. Imenuje se po prezgodaj umrlem izjemnem norveškem matematiku Nielsu Henriku Abelu (1802-1829), katerega prelomna odkritja so postavila temelje razvoja matematike v 19. stoletju.

László Lovász (Eötvös Loránd University in Inštitut Alfred Renyi, Budimpešta, Madžarska) je Abelovo nagrado prejel skupaj z Avijem Widgersonom (Institute for Advanced Study, Princeton, ZDA), za njune temeljne prispevke v diskretni matematiki in teoretičnem računalništvu, zaradi katerih sta ti veji postali središče sodobne matematike. Med najbolj znanimi Lovászevimi dosežki v teoriji grafov so Lovászeva lokalna lema, Izrek o popolnih grafih, dokaz Kneserjeve domneve, izpopolnitev verjetnostne metode in različni strukturni rezultati o grafih, na področju računalništva pa algoritem LLL, ki se uporablja v kriptografiji in teoriji števil.  

Lovász je avtor več monografij in učbenikov, ki veljajo za klasična dela iz tega področja matematike. Za svoje znanstveno delo je prejel vrsto mednarodnih nagrad, denimo Wolf Prize (1999), Knuth Prize (1999), Gödel prize (2001), Kyoto prize (2010), številna častna članstva in izvolitve v prestižne akademije, bil pa je tudi predsednik največjega svetovnega matematičnega združenja International Mathematical Union (2007-2010) in madžarske akademije znanosti (2014-2020).

Več informacij je dostopnih tukaj.