Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 8. december 2021 Obisk veleposlanice Francije Nj. Eksc. Florence Ferrari

V sredo, 8. decembra 2021, je Univerzo na Primorskem obiskala veleposlanica Francoske republike Nj. Eksc. Florence Ferrari.

Uradno srečanje, na katerem so bili prisotni še nekateri zaposleni na veleposlaništvu, tj. direktorica Francoskega inštituta v Sloveniji, Isabelle Desvignes, in svetovalca  Vincent Gremeret ter Valentine Morel, sta uvedla rektorica UP,  prof. dr. Klavdija Kutnar, in prorektor za internacionalizacijo, izr. prof. dr. David DeVallance.

Po predstavitvi univerze in že obstoječih sodelovanj med UP in francoskimi visokošolskimi institucijami, raziskovalnimi centri in drugimi organizacijami, je beseda tekla zlasti o študijskih mobilnostih. Francija je namreč v zadnjih letih vse bolj zanimiva za študente UP in to ne zgolj za tiste, ki se učijo francoskega jezika, saj se slovenski diplomanti odločijo tudi za nadaljevanje študija na francoskih univerzah. Kot je izpostavila veleposlanica, se tudi zanimanje francoskih študentov za študij v Sloveniji povečuje bodisi zaradi dobrih pogojev za študij bodisi zaradi kakovostih programov, ki jih slovenske univerze ponujajo tudi v angleškem jeziku.

Gostje so se srečali tudi s francoskimi državljani, ki so trenutno zaposleni na UP IAM in na UP FAMNIT oziroma na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE. Svoje raziskovalno delo so predstavili  dr. Clément Jean Dallard, ki je na podoktorskem izobraževanju na UP FAMNIT, dr. Laetitia Sarah Jennifer Marrot, raziskovalka na UP IAM in InnoRenew CoE ter štipendistka sklada Marie Curie, in dr. Michael Nicolas Mrissa, predavatelj na UP FAMNIT in raziskovalec na InnoRenew.

Vsi so se strinjali, da so pogoji dela in življenja v Sloveniji zelo dobri in zagotovo zanimivi tudi za druge francoske raziskovalce.

Več o obisku veleposlanice lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.upr.si/si/univerza/novice-in-obvestila/obisk-veleposlanice-francije-nj-eksc-florence-ferrari-