Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 27. julij 2021 Poletni informativni dan 2021

Ali še zbirate zadnje informacije pred prijavo na dodiplomski študij? Imate še kaj vprašanj? Bi se radi pogovorili z našimi študenti?

Vabimo vas na poletni informativni dan, ki bo v virtualni obliki potekal v torek, 17. avgusta, ob 16.00 prek Zooma. Predstavili vam bomo študijske programe, projekte in ostale obštudijske aktivnosti na Famnitu, naši profesorji, asistenti in študenti pa bodo z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja.

Za udeležbo na dogodku je potrebna predhodna prijava s klikom na TO POVEZAVO.

Po registraciji boste prejeli potrditveno sporočilo s povezavo do Zooma.

V primeru tehničnih težav nas lahko kontaktirate na promo@famnit.upr.si; GSM: 051 412 630.

Več o študijskih programih na UP FAMNIT lahko preberete na naši spletni strani.

Ključna vprašanja, ki jih pred nas postavlja sodobni svet, so preveč zapletena, da bi nanje lahko odgovorili z orodji zgolj ene znanstvene discipline. Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) smo zato zasnovali interdisciplinarne, med seboj prepletene in raznolike študijske programe.

Vabimo vas, da se nam pridružite na Virtualnem informativnem dnevu, kjer vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov.


Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.



petek, 23. julij 2021 Dekani podpirajo uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike

Dekani fakultet, ki izvajajo študijske programe s področja računalništva in informatike, podpirajo odločitev o uvedbi obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole, ki jo je na predlog Strateškega sveta za digitalizacijo potrdila vlada.

V skupni izjavi, ki so jo podpisali 19. julija 2021, izr. prof. dr. Mojca Ciglarič (UL FRI), prof. dr. Gorazd Štumberger (UM FERI) in izr. prof. dr. Ademir Hujdurović (UP FAMNIT) izpostavljajo računalništvo in informatiko kot enega temeljnih stebrov za področje naravoslovnih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM), opozarjajo na visoke potrebe po kadrih na teh področjih ter na trenutno odsotnost ustreznih vsebin v osnovnih in srednjih šolah. Zato pozdravljajo odločitev o vpeljavi obveznega predmeta računalništva in informatike, kar bo omogočilo dodano vrednost v vsakem poklicu in pri vsaki človekovi dejavnosti, obenem pa bo omogočilo digitalizacijo družbe ter razvoj novih vrhunskih tehnologij v prihodnosti.


Skupna izjava: Uvedba obveznega predmeta računalništva in informatike

Ljubljana, Maribor, Koper, 19. 7. 2021


Spodaj podpisane fakultete, ki izvajamo študijske programe na področjih STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika), močno podpiramo sklep vlade, da se na predlog Strateškega sveta za digitalizacijo v osnovne in srednje šole vpelje obvezni predmet računalništvo in informatika. Na nujnost omenjenega predloga opozarjamo že leta in verjamemo, da je za blaginjo države to prioriteta številka ena. Področje računalništva in informatike (RIN) je eden izmed osnovnih stebrov STEM, je izredno obsežno in se širi iz leta v leto, zato menimo, da je nujno vključevanje matičnih fakultet pri pripravi vsebinskih izhodišč.

Na področjih STEM se po vsem svetu napoveduje velike potrebe po delovnih mestih, saj so to področja, ki pomenijo gonilo napredka. Vendar nikjer ne bo dovolj diplomantov, da bi ta mesta tudi zapolnili. Eden od pomembnih dejavnikov za dvig zanimanja za študij na teh področjih pa je ravno ustrezna podlaga v šolskem sistemu.

Slovenski narod je bil v zgodovini deležen uvedbe splošne šolske obveznosti konec 18. stoletja, ta ga je naučila brati, pisati in računati. Ta znanja so mu omogočila ustvarjanje narodne identitete in tudi ekonomsko samostojnost ter splošno dobrobit. Vendar s pojavom računalnika v 20. stoletju ta znanja niso več zadostna, saj novi stroj zahteva nova znanja, da ga lahko ustvarjalno in polno uporabljamo. Nekaj tega uvida so imele že republiške oblasti leta 1971, ko so uvedle v srednje šole izbirni predmet računalništvo. Neposredni in posredni rezultat te odločitve so posamezniki, ki danes postavljajo nekatera slovenska podjetja in akademske institucije (ne samo IKT) na globalni zemljevid.

Na področju izobraževanja računalništva in informatike je trenutno stanje v Sloveniji slabše, kot je bilo leta 1971, saj v splošnih srednjih šolah takšnega predmeta ni več. Po drugi strani pa najuspešnejše države podoben predmet že imajo ali pa ga uvajajo v vse razrede osnovnega in srednjega šolstva kot obveznega. Zavedati se moramo, da je RIN temeljna znanost, na kateri sloni digitalizacija, in brez nje ne more polno zaživeti vrsta tehnologij oziroma drugih znanosti – kot npr. internet stvari, umetna inteligenca, podatkovno rudarjenje, verige blokov, kibernetska varnost, bioinformatika, prehod v zeleno gospodarstvo, ogljično nevtralno družbo in podobno.

Zatorej fakultete, ki izobražujemo strokovnjake s področja računalništva in informatike in ki izvajamo raziskovalno dejavnost na tem področju, močno podpiramo uvedbo obveznega predmeta računalništvo in informatika v vse razrede osnovne in srednje šole. S to podporo tudi izražamo svojo družbeno odgovornost za razvoj družbe kot celote, saj ustvarjalna raba računalnika pomeni veliko dodano vrednost v vsakem poklicu in pri vsaki človekovi dejavnosti. Računalništvo in informatika je eden osnovnih stebrov STEM (in STEAM) izobrazbe, vendar tega stebra v našem izobraževalnem sistemu trenutno preprosto ni. Podporo dopolnjujemo s svojo pripravljenostjo sodelovati pri pripravi vsebinskih izhodišč, strokovni recenziji učnih načrtov ter pri izvedbi izobraževanja in izpopolnjevanja učiteljev za uspešno izvajanje predmeta.

Uvedbo obveznega predmeta računalništvo in informatika vidimo kot prvi korak k celostni uvedbi področij STEM v izobraževalni sistem, kar je nujno za bodoči razvoj družbe in gospodarstva v Sloveniji, brez katerega se ne bomo uspeli približati najbolj razvitim državam v Evropi in v svetu.

 

izr. prof. dr. Mojca Ciglarič,
dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani

prof. dr. Gorazd Štumberger,
dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru

izr. prof. dr. Ademir Hujdurović,
dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Univerza na Primorskem


torek, 20. julij 2021 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Jake Gašperja Pečnika

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom "Advanced adhesive applications for timber construction elements" študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Jake Gašperja Pečnika.

Predstavitev bo potekala v torek, 20. 7. 2021 ob 17.00 v predavalnici FAMNIT-VP1.

Vljudno vabljeni!


sobota, 17. julij 2021 Akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon gost UP

Univerzo na Primorskem je v petek, 16. 7. 2021, obiskal predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERCakad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon, ki se v Sloveniji mudi v okviru širšega dogodka, posvečenega znanosti in raziskovanju v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Panelne razprave s prof. Bourguignonom o evropskem raziskovalnem prostoru v času pandemije so se udeležili, poleg vodstva UP, tudi predstavniki drugih slovenskih znanstveno-raziskovalnih ustanov, med njimi prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje na Univerzi v Novi Gorici, prof. dr. Roman Jerala, s Kemijskega inštituta, dr. Tomaž Boh, generalni direktor Direktorata za znanost na MIZŠ RS, dr. Andreja Umek Venturini, MIZŠ, ter predstavniki članic UP in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.

V pogovoru z gostom, ki ga je vodil prof. dr. Tomaž Pisanski, je uvodoma beseda tekla o pomenu odličnosti v znanosti in o različnih merilih ocenjevanja kakovosti znanstvenega raziskovanja, kjer se posamezna znanstvena področja ne smejo med sabo primerjati. Prof. Jean-Pierre Bourguignon je raziskovalce povabil, naj bodo ambiciozni in si upajo tvegati ter prijavljati in realizirati nove ideje. »Ne bodite tradicionalisti,« je poudaril.

Celotno novico lahko preberete na spletni strani Univerze na Primorskem

 

Prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon se je v času obiska na Famnitu srečal tudi z raziskovalci in študenti, s katerimi se je pogovarjal o kakovosti raziskovalnih projektov.

Na fotografiji: raziskovalci UP Famnit in dr. Daniel Kráľ, prejemnik štipendij ERC, ki se s svojimi doktorskimi študenti trenutno mudi na raziskovalnem obisku na Famnitu.


petek, 16. julij 2021 Sodelavci na projektu StepChange Project vabijo k sodelovanju

Naši sodelavci na projektu StepChange Project bodo nadgradili oz. izboljšali zmogljivosti informacijskega sistema za pridobivanje različnih podatkov o prostoživečih živalih v Sloveniji z razvojem državljanske pobude (Citizen Science), ki bo vključevala začetnike ljubitelje narave, kot so: fotografi, planinci in različni uporabniki foto-kamer. Obenem bodo razvili tudi postopke za avtomatizirano preverjanje pridobljenih podatkov.

V sklopu projekta bo razvita aplikacija za zbiranje podatkov o prisotnosti prostoživečih živali kot enostavno orodje za vključevanje širše zainteresirane javnosti – državljanov ljubiteljev narave. Z vključevanjem množice podatkov, ki jih bodo na sistematičen način zbrali ljubitelji narave, bodo na projektu izboljšali razumevanje, kako se živali prilagajajo spremembam v okolju ter prispevali uspešnejšemu upravljanju z živalmi in hkrati prispevali k ozaveščanju o pomenu varovanja biotske raznovrstnosti in narave.

Vabljeni k sodelovanju! Prijavite se lahko tukaj.


sreda, 14. julij 2021 UP FAMNIT ponovno gosti vrhunske raziskovalce s področja teorije grafov

Prof. dr. Daniel Kráľ je znova obiskal Univerzo na Primorskem, tudi tokrat v sklopu raziskovalnega dela na področju teorije grafov, kjer raziskovalno sodeluje z doc. dr. Matjažem Krncem (UP FAMNIT).

Prof. Kráľ, priznan strokovnjak s področja teorije grafov, prihaja s Fakultete za informatiko Masarykove Univerze v Brnu, kjer je med drugim inavguralni prejemnik novoustanovljene profesure Donalda Ervina Knutha. Je vodja Laboratorija za diskretne metode in algoritme (Laboratory of Discrete Methods and Algorithms - DIMEA) ter častni profesor Univerze v Warwicku, kjer je bil povezan njenim raziskovalnim centrom (Centre for Discrete Mathematics and its Applications – DIMAP).

Leta 2010 je za projekt CCOSA (Classes of Combinatorial Objects – from Structure to Algorithms) prejel ERC Starting Grant, leta 2015 pa še ERC Consolidator grant za projekt LADIST (Large Discrete Structures). Trenutno je tudi urednik prestižnih revij Advances in Combinatorics in SIAM Journal on Discrete Mathematics.

Prof. Kráľ je UP FAMNIT obiskal že lani julija, tudi tokrat ga spremljajo njegovi doktorski ter postdoktorski študenti - Jake Cooper, Martin Kurečka, dr. Frederik Garbe ter dr. Samuel Mohr. Skupaj z doc. dr. Krncem nadaljujejo že utečeno delo na področju teorije grafov, njihove aktualne znanstvene rezultate pa je v svojem Abelovem predavanju izpostavil tudi László Lovász, letošnji Abelov nagrajenec, ki je predaval na nedavnem 8. Evropskem kongresu matematike.

Goste so danes sprejeli tudi rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović, ter prof. dr. Dragan Marušič, ki so z gosti razpravljali o delu raziskovalcev na oddelkih za matematiko obeh univerz ter o priložnostih in izzivih, povezanih s prijavami ERC projektov.

Rektorica Univerze na Primorskem je dodatno izrazila navdušenje nad dosedanjim odličnim delom raziskovalne skupine ter poudarila pomembnost nadaljnje krepitve mednarodnega sodelovanja.

        

 

 


petek, 9. julij 2021 Revija American Mathematical Monthly objavila matematični problem, ki ga je predlagal študent Besfort Shala

V reviji American Mathematical Monthly (AMM) je bil objavljen matematični problem s področja teorije števil, ki ga je predlagal Besfort Shala, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika.

AMM je zelo prestižna mednarodna matematična revija, v kateri je eno poglavje namenjeno reševanju problemov v olimpijskem stilu. »Temu poglavju redno sledim,« pravi Besfort Shala, »in zato sem se odločil predlagati nekaj svojih problemov, od katerih je bil en tudi sprejet in objavljen. Doseči objavo v tej reviji ni enostavno, saj morajo problemi vsebovati elemente elegance in težavnosti. Ker gre za specifičen problem, priprava ni trajala dolgo, zamisel za pripravo pa se je pojavila spontano, ko sem poskušal rešiti neke druge probleme. Nisem prepričan, da bo to kakorkoli vplivalo na moje prihodnje raziskovalno delo, zagotovo pa je dosežek dobra motivacija za nadaljevanje dosedanjega dela. Kolikor vem, je to prva objava UP FAMNIT v tej reviji, kar pomeni, da je to tudi za fakulteto še dodatna promocija

Revija je dostopna na tej povezavi.

Ponosno smo na dosežek Besforta Shale in mu želimo uspešno raziskovanje v matematičnem svetu tudi v prihodnje!


sreda, 7. julij 2021 Pridobili dva nova projekta bilateralnega znanstvenoraziskovalnega sodelovanja z BIH

Znani so rezultati Javnega razpisa za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo ter Bosno in Hercegovino v obdobju od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2023. Univerza na Primorskem je pridobila sofinanciranje za pet novih projektov, in sicer na področjih arheologije, ekonomije in matematike.

Javni razpis ARRS sofinancira medsebojne obiske slovenskih raziskovalcev in raziskovalcev iz Bosne in Hercegovine, ki izvajajo skupne znanstvenoraziskovalne projekte z namenom okrepiti sodelovanje z Bosno in Hercegovino, povečati mobilnost slovenskih raziskovalcev in število gostovanj vrhunskih raziskovalcev iz Bosne in Hercegovine v RS ter povečati število prijav slovenskih raziskovalcev na razpise okvirnih programov Evropske unije na področju raziskav in inovacij in na ostale mednarodne razpise.


Do konca junija 2023 bodo realizirani naslednji projekti, ki jih vodijo zaposleni na UP FAMNIT in UP IAM: 


Naslov: Analiza ukrivljenih Boolovih funkcij glede na nove metrike
Instituciji: UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in formacijske tehnologije in Univerza v Tuzli, Naravoslovno-matematična fakulteta
Vodja na UP: dr. Samir Hodžić
Področje: matematika

Glavni cilj projekta je revizija ideje metrike, ki se uporablja za določanje razdalje med Boolovimi funkcijami, s posebnim poudarkom na doseganju lastnosti ukrivljenosti. Običajno se z dobro znano Hammingovo metriko definira razdalja med dvema Boolovima funkcijama, ki je opredeljena kot kardinalnost nabora vhodov, na katerih se dani dve funkciji razlikujeta. Na podlagi te metrike določimo, da je Boolova funkcija ukrivljena, če stoji na največji možni razdalji od prostora linearnih funkcij. Tako je lastnost ukrivljenosti Boolovih funkcij neposredno povezana z definicijo osnovne metrike.


Naslov: Polenostavne algebre povezane z usmerjenimi grafi in njihove aplikacije
Instituciji: UP Inštitut Andrej Marušič in Univerza v Zenici, Filozofska fakultet
Vodja na UP: dr. Safet Penjić
Področje: matematika

Množenje matric (MM) je osnovna operacija linearne algebre, ki ima številne uporabe v teoriji in praksi računanja. Pomen aplikacij je posledica dejstva, da je MM pomemben del več uspešnih algoritmov za druge računske probleme linearne algebre in kombinatorjev, kot so rešitev sistema linearnih enačb, inverzija matrike, ocena determinante matrike, logična MM in tranzitivno zapiranje grafa. V tem projektu bomo preučevali vektorski prostor matric, ustvarjenih z matrico sosednosti usmerjenega grafa.


nedelja, 4. julij 2021 Zaključila se je tradicionalna mednarodna poletna šola iz matematike na Rogli

Pretekli teden je na Rogli potekala mednarodna poletna šola iz matematike, ki je bila tokrat eden od spremljajočih dogodkov nedavno uspešno zaključenega 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM. Znanstveno srečanje z naslovom »Graphs and Groups, Geometries and GAP (G2G2) Summer School – External Satellite Conference of 8ECM«, ki je potekalo med 27. 6. in 2. 7., je bilo namenjeno predvsem doktorskim študentom, med več kot 50 udeleženci pa so bili še ostali mladi in tudi bolj izkušeni raziskovalci, ki jih zanimajo področja, ki jih je pokrivala letošnja šola. 

Pri organizaciji G2G2, katere glavna organizatorja sta bila že v prejšnjih letih UP FAMNIT in UP IAM, so sodelovale še priznane univerze iz Rusije, Združenega kraljestva in Italije: Sobolev Institute of Mathematics, Novosibirsk State University, Krasovskii Institute of Mathematics and Mechanics, Ural Federal University, Imperial College London, Department of Mathematics and Physics – Catholic University of the Sacred Heart – Brescia in Department of Mathematics, Computer Science and Physics – University of Udine. 

Za razliko od prejšnjih izvedb poletne šole na Rogli, so letošnji strokovni odbor v celoti sestavljali priznani strokovnjaki iz tujine: Clara Franchi (Catholic University of the Sacred Heart, Italija), Alexander A. Ivanov (Imperial College London, ZK), Elena Konstantinova (Sobolev Institute of Mathematics, Siberian Branch of Russian Academy of Science, Novosibirsk State University, Rusija) in Mario Mainardis (University of Udine, Italija).

Program je bil v celoti predvajan tudi prek interneta, udeleženci, ki so bili fizično prositni na Rogli pa so imeli možnost diskusije, druženja in reševanja odprtih problemov s področja matematike v živo. Na programu so bili, poleg dveh sklopov mini-predavanj, še prispevki vabljenih predavateljev in drugih udeležencev. 


Poletne šole iz matematike za doktorske študente na Rogli imajo že več kot desetletno tradicijo in močno mednarodno udeležbo, tokratna izvedba z vpetostjo tujih univerz v samo organizacijo dogodka in pripravo programa, predstavlja pomemben prispevek k uresničevanju cilja internacionalizacije Univerze na Primorskem.



petek, 2. julij 2021 Na UP FAMNIT ponovno organiziramo poletni tabor »Matematika je kul«

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije bomo letos organizirali že 10. poletni tabor »Matematika je kul«. Namenjen je učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), ki jih zanima matematika ali takim, ki morda še niso prepričani, da je matematika lahko tudi zabavna in uporabna.

Tabor bo obsegal:

  • predavanja in delavnice o raznovrstnih zanimivih matematičnih temah,
  • projektno delo v skupinah in
  • številne družabne in športne aktivnosti.

Tabor se bo odvijal od 22. do 27. avgusta 2021 v Kopru, več informacij je na voljo na spletni strani tabora.