Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 25. oktober 2010 JAVNO PREIZKUSNO PREDAVANJE ZA PRVO IZVOLITEV V PEDAGOŠKI NAZIV VISOKOŠOLSKI UČITELJ - DOCENT ZA PODROČJE KEMIJE NA UP FAMNIT

V sredo, 10.11.2010, bo ob 12:00 v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8, 6000 Koper, javno preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv.

 

Mikrovalovna kataliza: Primerjava analitičnega modela z rezultati simulacije

Predavatelj: Urban Bren

 

Opis:

V zadnjih letih se je mikrovalovno sevanje v kemijskem laboratoriju vsesplošno uveljavilo, saj omogoča hitro segrevanje reakcijskih zmesi. Porast njegove uporabe so spremljala številna poročila o pospešitvah kemijskih reakcij (mikrovalovni katalizi) in spremenjeni sestavi dobljenih produktov v primerjavi s konvencionalnim gretjem, za katera niso našli ustrezne teoretične razlage. Tekom predavanja bom predstavil predlagani fizikalni mehanizem mikrovalovne katalize, ki temelji na rotacijsko segretih reakcijskih zvrsteh, in njegovo veljavnost preveril s pomočjo Monte Carlo simulacije realistične kemijske reakcije – nevtralne hidrolize estra. Na osnovi teorije verjetnosti bom izpeljal analitični model mikrovalovne katalize, ga uporabil na primeru obravnavane reakcije ter njegove izsledke primerjal z rezultati simulacije. Ker mikrovalovno sevanje, ki ga med drugim oddajajo mobilni telefoni, bazne postaje, radarji in mikrovalovne pečice, dokazano pospeši številne kemijske reakcije, pa bo za konec nekaj besed namenjenih tudi možnosti povečane reaktivnosti kemijskih karcinogenov in s tem povezanim verjetnejšim nastankom raka.

 

Vabljeni!