Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 15. marec 2010 Na Famnitovih izletih tudi o modeliranju galaksij in oblakov

V petek, 12. marca 2010, se je v prostorih UP FAMNIT odvijalo že sedmo predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. Cilj cikla, ki enkrat mesečno poteka v Kopru na UP FAMNIT, je na poljuden način predstaviti zanimive matematične probleme in s tem pripomoči k širjenju poljudnoznanstvene kulture na Primorskem. 

V predavanju z naslovom »Vam je všeč brokoli?« Je doc. dr. Štefko Miklavič z UP FAMNIT udeležence popeljal skozi svet fraktalov, krasnih matematičnih struktur, katerih približke najdemo tudi v naravi. V naravi je namreč veliko stvari z lastnostjo, da imajo njihovi deli podobno obliko kot celota. Na primer gorski grebeni, oblaki, praprot, drevesa, ... in seveda brokoli. Matematičnim modelom takšnih objektov pravimo fraktali. Na predavanju je dr. Miklavič udeležence seznanil z nekaterimi najbolj znanimi fraktali, npr. s Kochovo snežinko, z Juliajevimi množicami in z Mandelbrotovo množico.

Fraktale se da opisati že s srednješolskim znanjem matematike, kljub temu pa imajo zelo zanimive lastnosti, ki so v vsakdanjem svetu dokaj nenavadne. Poleg tega, da so matematično zanimivi, najdejo fraktali številne uporabe tudi v vsakdanjem svetu. Uspešno jih uporabljajo za modeliranje naravnih objektov, kot so galaksije, oblaki, obale, snežinke, drevesa, listi in še mnogi drugi. Trenutno je zelo aktualno področje raziskav tako imenovani fraktalni antenski inženiring, ki raziskuje lastnosti anten, katerih oblika sledi obliki nekaterih fraktalov (kot je na primer Kochova snežinka).

Prihodnje predavanje v okviru Famnitovih izletov bo v petek, 9. aprila 2010 ob 18. uri. Doc. dr. Klavdija Kutnar z UP FAMNIT bo v predavanju z naslovom »O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija« predstavila fulerene, poliedre s petkotnimi in šestkotnimi ploskvami. Med njimi je tudi telo, ki ga vsi poznamo kot nogometno žogo. S pomočjo veje matematike, ki se imenuje teorija grafov, bomo preučili nekaj matematičnih lastnostih fulerenov in razložili, kaj nam le-te povedo o njihovih kemijskih lastnostih.

Darila za predavatelje je prispevala Vinska klet Santomas.

Več o ciklu na povezavi.

Foto: Pavel Fičur