Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 28. oktober 2010 Predstavitev UP PINT in UP FAMNIT na univerzitetnem sejmu

UP PINT in UP FAMNIT sta se predstavila lokalni skupnosti v okviru Univerzitetnega sejma z imenom Dnevi znanja, ki je potekal v Kopru, 15. in 16. oktobra. Poleg predstavitve na stojnici, kjer smo obiskovalcem lokalnega okolja predstavili pomen obeh ustanov za njihov vsakdan, sta na odru koprske Taverne v soboto predsednica Študentskega sveta UP Olga Kaliada in doc. dr. Andraž Teršek spregovorila o poslanstvu nedavno ustanovljenega društva AŠD Famnit in povezanosti med športom in znanostjo z naslednjim besedilom: 

 

Kaliada: "Pogovarjala se bom s pravnikom, ustavnopravnim strokovnjakom, ki priznava, da si je nekoč želel biti pevska zvezda, podobna Bonu iz U2. Pravi, da ne posluša samo njihove glasbe, ampak bere tudi knjige o njihovi življenjski filozofiji in političnem aktivizmu. Po desetih letih dela na Pravni fakulteti v Ljubljani je zapustil to fakulteto in Ljubljano in prišel v Koper, na Univerzo na Primorskem. Zaposlen je na fakulteti Famnit in na inštitutu Pint. Veliko javno nastopa, kot strokovnjak in intelektualec. In vselej je kritičen. Do prava, pravnikov, države, politikov, fakultet…, pa tudi do sebe. Je zagrizen športnik. Bil je teniški fanatik, ima drago cestno kolo in je prvi branilec v košarkaški ekipi fakultete. Je tudi naš prijatelj, doc. dr. Andraž Teršek. Ste še kaj drugega od povedanega?"

Teršek: "Ob tej priložnosti je zame osebno najpomembnejše to, da sem nekdo, ki sta ga Famnit in Pint sprejela v svojo družino: profesorjev, študentov, sodelavcev in prijateljev. Četudi sem pravnik in ne matematik. In da sem dobil možnost nadaljevati s svojim akademskim in javnim delom na Univerzi na Primorskem.

Kaliada: "Sem prav razumela "v družino"?"

Teršek: "Namenoma sem rekel "družino". Famnit deluje tako, kot mora delovati fakulteta: kot širša družina profesorjev, drugih zaposlenih in študentov. Takšen odnos do fakultetnega in univerzitetnega okolja je gojil že naš dragi in preminuli prof. Andrej Marušič. In njegov brat, dekanu fakultete Famnit prof. Dragan Marušič ima enak odnos do akademskega sveta. Zato sem predvsem nekdo, ki se trudi v največji možni meri prispevati h kakovosti obeh članic UP, preko tega pa h kakovosti UP kot celote. In po dveh letih dela tu, v Kopru, sem se prepričal, da si fakulteta in inštitut, dekan, kolegi, sodelavci, študentje in prijatelji tu v Kopru zaslužijo maksimalni poklicni trud za kakovost skupnega akademskega udejstvovanja."

Kaliada: "Dr. Teršek,.. oziroma, ker se že dve leti poznava si me prijazno povabil, da te tikam in naslavljam zgolj z imenom. Andraž, prosim povej, zakaj je bilo maja 2010 ustanovljeno Akademsko športno društvo (AŠD) Famnit?"

Teršek: "Ni zdravega duha brez zdravega telesa. Zato ne more biti dobre fakultete brez primerne skrbi za rekreacijo in šport. Oboje pripomore k dobremu vzdušju, k povezanosti profesorjev in študentov, h kakovosti študija in h kvaliteti študentskega življenja. Seveda pa ni skrivnost, da je prav na Famnitu in Pintu tudi med asistenti in profesorji veliko športnikov, ki smo zato še bolj zagreti za organizacijo športnega življenja. Osebno tudi menim, da je prav zdrav odnos do športa tudi eden od pogojev za zdrav odnos do znanosti."

Kaliada: "Vrhunski profesorji, znanstveniki, asistenti so torej tudi dobri športniki?"

Teršek: "Seveda. V marsičem tudi boljši od mene."

Kaliada: "Boljši da so? Ampak ti si tudi kapetan ekipe? Niso kapetani najboljši?"

Teršek: "Jaz sem kapetan, ker največ govorim (smeh). In ker sem hkrati najbolj otročji in najbolj resen."

Kaliada: "Navijačice potem vzklikajo tvoje ime (smeh)?"

Teršek: "Eh, takšne pozornosti pa, na žalost (smeh), nimam. Kolikor vem ga vzklikajo samo takrat, ko sem tako zanič, da me podijo dol z igrišča (smeh)!"

Kaliada: "Malo se hecava. Pa spet resno: Društvo ste ustanovili tudi zaradi študentov?"

Teršek: "Seveda. Predvsem zaradi študentov. Naša naloga, tudi naša odgovornost, da študentom omogočimo vse, kar jim lahko omogočimo ob študiju in kar jim moramo omogočiti glede na naše široko dojemanje tistega, kar naj bi bil študij: kvalitetno življenje mladega človeka, ki krepi svoje možgane in telo."

Kaliada: "Če sem prav obveščena Famnit tudi v lastni organizaciji izvaja treninge in rekreacijo košarke, odbojke, aerobike… Je res?"

Teršek: "Res je! Lansko leto je vse to potekalo precej dobro. Letos bomo morda dodali še tenis in nogomet. Z županom smo tudi dogovorjeni za medsebojno tekmo v košarki in v nogometu. Župan je, med drugim, menda dober nogometaš. Z MOK tudi sicer dobro sodelujemo. Velja povabiti vse študente, da se nam  pridružijo tudi pri treh aktivnostih: kot igralci in kot navijači."

Kaliada: "Če povzameva: Akademsko športno društvo AŠD FAMNIT spodbuja športni vsakdan, povezuje šport in študij – je nekakšno interdisciplinarno povezovanje znanja in spretnosti, znanosti in športa?"

Teršek: "Tako je. Tudi kot fakulteta je, skupaj z inštitutom Pint,  akademsko okolje, ki razvija univerzalen, interdisciplinaren odnos do znanosti. Znanost razume kot eno samo znanost, brez strogih delitev na naravoslovje, tehniko, družboslovje in humanizem. V ta namen je bil tudi ustanovljen skupni Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR). Takšen odnos do znanosti se odraža tudi v študijskih programih. Na primer pri najnovejšem – biopsihologiji. Zaradi tega sta obe članici UP verjetno nekoliko drugačni od drugih fakultet v Sloveniji. Seveda v pozitivnem smislu."

Kaliada: "Andraž, boste letos bolj uspešni v študentski košarkaški ligi kot lani, ko ste bili šesti, predzadnji?"

Teršek: "Upam, da bomo. Če bom jaz manj zadrževal žogo (smeh) in če bo študent prvega letnika biopsihologije, ki je visok 202 cm, izpolnil pričakovanja."

Kaliada: "Andraž Teršek, hvala ti, ker si bil z nami. A preden greš vseeno še zadnje vprašanje: kakšen je odnos pravnikov do matematike."

Teršek: "Uh! Večina pravnikov se matematike boji. A če bi bila matematika poučevana predvsem kot orodje za boljše razumevanje drugega področja znanosti, tako kot bo na primer pri biopsihologiji, bi morala biti vključena v programe pravnega študija. Potem bi bili lahko tudi po zaslugi matematike pravniki boljši pravniki. Nekateri najuglednejši svetovni pravni teoretiki so tudi odlični pravniki. In mnogi matematiki bolje razumejo pravo kot pravniki. Seveda pa se da biti dober pravnik tudi brez matematike. Velik problem pri nas je žal to, da ima preveč pravnikov že značilno neprimeren odnos do prava: birokratski, formalističen in črkobralski. Zato že dalj časa pravim, da nosijo pravniki velik del odgovornosti za krizo v družbi."

Zapisala: Martina Marušič Kos