Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 2. marec 2010 Na UP FAMNIT včeraj predaval eden največjih strokovnjakov na področju suicidologije


Na UP FAMNIT je včeraj, 3. 3. 2010, predaval prof. Diego De Leo, ki ga mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja samomora uvrščajo med enega največjih priznanih suicidologov.
 
Profesor psihiatrije De Leo, ki predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji in je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, je predaval o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour). 
 
Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dne za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih nato osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvikrat organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, in ga od takrat obeležujejo po vsem svetu.
 
Prof Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnim strokovnim revijam s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora, med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine in Archives of Suicide Research, ter založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Nizozemskem.