Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 18. avgust 2010 Poletna šola biodiverzitete za osnovnošolce

Oddelek za biologijo UP Famnit organizira poletno šolo biodiverzitete. Šola je namenjena učencem predmetne stopnje osnovnih šol in srednješolcem.
Prijave se zbirajo do torka, 24.8. na naslov katja.kalan@zrs.upr.si.
Prijavljeni bodo o zbirnem mestu obveščeni naknadno preko elektronske pošte.
Šola bo potekala po naslednjem razporedu:
 
26.8. dopoldne od 9-11h: Komarji
26.8. popoldne 13-15h: Rastline pod mikroskopom
27.8. dopoldne: 9-11h: Obisk genetskega laboratorija
28.8. dopoldne (9-12h): Spoznavanje rastlin in živali Kopra
 

sreda, 18. avgust 2010 Udeležba na Mednarodni olimpijadi v informatiki

Mednarodna olimpijada v informatiki (The International Olympiad in Informatics - IOI) je ena najbolj priznanih tekmovanj na področju računalniških znanosti za srednješolce in njeni zmagovalci so navadno eni najboljših svetovnih mladih znanstvenikov. Prof. dr. Andrej Brodnik se je IOI udeležil kot spremljevalec slovenske ekipe in predsednik komisije za tekmovanja pri AMC Slovenija.

Več o tekmovanju na http://www.ioi2010.org/


sreda, 11. avgust 2010 Dr. Marušič in dr. Malnič izbrana za mentorja mladim raziskovalcem v letu 2011

 

Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je dne 19.7.2010 sprejel sklep o izboru mentorjev mladim raziskovalcem za leto 2011. Med prijavljenimi kandidati s strani PINT-a sta bila potrjena dr. Dragan Marušič in dr. Aleksander Malnič, ki bosta tako v letu 2011 izvajala mentorstvo na področju matematike.
Ob izboru obema čestitamo!

 


torek, 3. avgust 2010 Dr. Barbara Boldin dobitnica nagrade "Lee Segel Prize for Best Student Paper"

Dr. Barbara Boldin, docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem, je dobitnica nagrade “Lee Segel Prize for Best Student Paper” za leto 2010.

Nagrado podeljuje Society for Mathematical Biology, dr. Barbara Boldin pa je nagrado prejela za članek "Persistence and spread of gastro-intestinal infections: the case of enterotoxigenic Escherichia coli in piglets", ki je bil leta 2008 objavljen v znanstveni reviji Bulletin of Mathematical Biology.

Več o nagradi na povezavi: http://www.smb.org/prizes/index.shtml

O dobitnici: dr. Barbara Boldin je diplomirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, doktorirala pa na oddelku za matematiko na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Barbara Boldin se raziskovalno ukvarja z matematično biologijo, področjem uporabne matematike, ki s pomočjo matematičnih modelov skuša pojasniti različne procese v naravi. Za svoje raziskovalno delo je dr. Barbara Boldin leta 2008 že prejela nagrado European Society for Mathematical Biology, in sicer nagrado Reinharta Heinricha za najboljšo doktorsko tezo s področja matematične biologije.


Ob tej priložnosti doc. dr. Barbari Boldin izrekamo iskrene čestitke in ji želimo veliko uspeha na nadaljnji poti.

dekan UP FAMNIT, prof. dr. Dragan Marušič


torek, 3. avgust 2010 Povabilo k udeležbi na terenska dneva rastlinskega in živalskega sveta Kopra

Prvi terenski dan z naslovom: Spoznajmo rastlinski in živalski svet Kopra bo potekal 28.8.2010, 9h-12, drugi terenski dan: Tujerodne rastline in živali v Kopru in njegovi okolici pa 18.9.2010, 9h-12h

Terenska dneva bodo vodili asistenti s Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, ki delujejo na področju biologije.

V mestih ne prebivajo samo ljudje, temveč nas tu spremljajo številni organizmi - od najbolj drobnih, na primer žuželk, do največjih, kot so veličastne platane. Skozi Koper se bomo tokrat sprehodili nekoliko drugače - ogledali in spoznali bomo rastline in živali, mimo katerih hodimo vsak dan in se jih največkrat niti ne zavedamo. Mnogokrat ne vemo, da se s transportom ne prevažamo samo ljudje in tovor, temveč se nam pogosto pridružijo tudi skriti potniki, ki se novemu okolju včasih zelo dobro prilagodijo. Njihov prihod pa ni vedno pozitiven, saj lahko novi prišleki ogrožajo naše avtohtono živalstvo in rastlinstvo, neredko pa povzročajo težave tudi ljudem.
Terenski dan je namenjen predvsem dijakom osnovnih in srednjih šol, lahko se pa nam pridruži vsakdo, ki ga veseli spoznavanje narave.

Kontaktna oseba: 05 611 7934, katja.kalan@zrs.upr.si