Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 28. junij 2010 Polemična razprava dr. Andraža Terška v okviru projekta "Rock the Law"

Posvojitve da, zakonske zveze morda

V okviru projekta »Rock the Law« je v četrtek 24.06.2010 v prostorih Primorskega pravnega centra doc. dr. Andraž Teršek predaval na temo novega družinskega zakonika. Poudarke je namenil perečim vprašanjem zakonske zveze istospolnih partnerjev in posvojitev otrok.

Ustavnik dr. Teršek je na zanj prepoznaven način, analitično in znanstveno provokativno, izpostavil temeljne napake slovenske pravne kulture in identitete, začenši z napakami pri pravnem učenju na fakultetah, odnosom rednega sodstva do ustave in prepogosto pravno ignoranco dnevne politike. Goli pravniški formalizem in pravniško "črkobralstvo" pri razlagi in uresničevanju prava je uvrstil med temeljne razloge za razpokanost pravne države.

Te napake je prepoznal tudi v predlogu novega družinskega zakonika. Njegovi avtorji in predlagatelji se na zapis nekaterih temeljnih teoretičnih izhodišč pravnih vsebin in ustavnih načel v zakonsko besedilo (npr. varstvo koristi otroka) in vnos določb o prepovedih, ki ne predvidevajo sankcij (npr. o prepovedi kaznovanja otrok), sklicujejo kot na pomembne novosti. Ker se morajo teoretična izhodišča prava in temeljna ustavna načela že sama po sebi neposredno uresničevati v praksi, je treba takšen zakonopisni odnos do prava zavrniti. Vseeno je predlog tega zakonika ocenil kot pomemben in pozitiven korak naprej pri pravni zaščiti družinskih vprašanj.

Z ustavnopravno natančnostjo je izpostavil razliko med institutoma posvojitve in zakonske zveze. Tradicionalno evropsko razumevanje zakonske zveze je analiziral kot argument, na katerega se zakonodajalec lahko legitimno sklicuje kot na razlog za utemeljevanje svojega interesa, da bi ohranil obstoječo definicijo zakonske zveze. Takšnega argumenta po njegovem mnenju ni mogoče avtomatično zavrniti kot iracionalnega ali pravno nepomembnega. Teršek je to izhodišče uporabil za pojasnilo, zakaj je mogoče o vprašanju morebitne spremembe definicije zakonske zveze še vedno govoriti kot o pretežno političnem vprašanju, ki bi ga tudi ustavno sodišče lahko pustilo v domeni politične presoje zakonodajalca..

Na drugi strani pa je Teršek opredelil vprašanje možnosti, da homoseksualna oseba posvoji otroka, ali da se istospolni par poteguje za posvojitev otroka, kot pravno vprašanje. Temeljni argumenti zoper to možnost vendarle nimajo tolikšne znanstvene teže (npr. psihoanalitični) in niso dovolj prepričljivi, da bi izkazovali nujnost za izvzem teh oseb iz sistema posvojitev otrok. V podporo obema stališčema je navedel tudi nekatere odločbe Strasbourškega sodišča in slovenskega ustavnega sodišča.

Polemična razprava dr. Terška z občinstvom se je končala z napovedjo novega "Rock the Law" srečanja v mesecu septembru.

M.J., PPC