Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 23. april 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 26. aprila 2010, bo ob 16.00 uri računalniški učilnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 Računalniška učilnica

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: Uporaba računalnikov za simulacije dinamike molekul

Povzetek:

Na seminarju bodo predstavljene deterministične metode za simuliranje dinamike molekul. Razloženo bo kako in zakaj se to počne ter na kakšne težave pri tem naletimo. Prikazan bo tudi konkreten primer simuliranja molekul argona.

Vabljeni!


petek, 23. april 2010 Dekan UP FAMNIT član odbora za najvišje nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno in razvojno dejavnost v Sloveniji

Dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič je bil na četrtkovi seji Vlade RS, 22. 4. 2010, imenovan za člana Odbora Republike Slovenije za najvišje nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno in razvojno dejavnost: Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovo priznanje.

Vlada RS je v Odbor Republike Slovenije za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhova priznanja zaradi poteka mandata polovice članom in predsedniku Odbora, imenovala za mandatno dobo štirih let nove člane. MVZT je z javnim pozivom pridobil predloge za člane Odbora ter predlagal Vladi RS člane in predsednika.

Za predsednika odbora je vlada imenovala akad. prof. dr. Tadeja Bajda. Za člane pa: prof. dr. Leopolda Škergeta, izr.prof.dr. Dušico Pahor, prof. dr. Dragana Marušiča, izr. prof. dr. Marijo Kosec, prof. dr. Petra Štiha, prof. dr. Romana Jeralo, doc. dr. Majo Remškar ter akad.prof. dr. Roberta Blinca.

Gre za najvišje nagrade in priznanja v Sloveniji za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti: Zoisova nagrada je najvišja nagrada v Sloveniji za vrhunske dosežke ali življenjsko delo na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, Zoisovo priznanje se podeli za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti; za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti se podeljuje Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso. Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije se podeljuje za pomembne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti zamejskih Slovencev in Slovenk, ki delujejo ali so delovali v tujini.

Prof. dr. Dragan Marušič je za vrhunske dosežke v algebri in teoriji grafov sam prejel Zoisovo nagrado leta 2002.


Prof. dr. Dragan Marušič je utemeljitelj algebraične teorije grafov v Sloveniji. Doktoriral je leta 1981 na Univerzi v Readingu (Velika Britanija) pri prof. Nash-Williamsu, enem najuglednejših matematikov 20. stoletja. Je eden od dveh ustanoviteljev in glavnih urednikov prve slovenske mednarodne matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea ter vodja enega izmed šestih znanstveno-raziskovalnih programov v Sloveniji iz matematike. Vzpostavil je tesne raziskovalne povezave s sorodnimi raziskovalnimi skupinami iz Kitajske, Avstralije, Nove Zelandije, ZDA in številnih evropskih držav. Imel je ključno vlogo pri ustanovitvi nove Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem, katere dekan je danes.

 

 

 

 

 

Na sliki: prof. dr. Dragan Marušič

foto: Aleksander Ježovnik

 

četrtek, 15. april 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. aprila 2010, bo ob 16.30 uri v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.30 Mala predavalnica

Predavatelja: Bojan Djorđević in Ademir Hujdurović

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 2.6 The Wedderburn-Artin Theorem.

Vabljeni!


četrtek, 8. april 2010 Terenski vikend študentov Biodiverzitete

Študentje Biodiverzitete na UP Famnit in študentje Biologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani so 27. in 28. marca organizirali terenski vikend na Primorskem (apnenčasti območji - stena pri kraju Dragonja in Sveti Štefan, Strunjanski klif, Škocjanski zatok in Strunjanske soline).

Študentje so spoznavali naravo Slovenske Istre, razporejeni v različnih skupinah, in sicer v skupini za botaniko (vodil Peter Glasnović), skupini za plazilce (vodila Katja Kalan), skupini za parazite in male sesalce (vodila dr. Maja Gračner in Janko Skok), skupini za litoral (vodil Jan Simič) in skupini za ptiče (vodila Tanja Šumrada).

Podajamo nekaj slikovnih utrinkov s terena in vas vabimo, da se nam pri naslednjem terenu pridružite!

dr. Maja Gračner

foto: Katja Kalan

Več fotoutrinkov s terenskega vikenda v Famnitovi fotogaleriji.

 


četrtek, 8. april 2010 April, mesec metuljev

Ali veste, koliko vrst metuljev živi v Sloveniji? Vas zanimajo razlike med dnevnimi in nočnimi metulji, kako se metulji prehranjujejo in kako dalječ letijo? Društvo za preučevanje in ohranjanje metuljev med 7. in 21. aprilom organizira vrsto dogodkov na to temo. 

Vabljeni!

SPORED:


7. 4. Otvoritev razstave in predavanje Metulji v naravi
Mesec metuljev bomo začeli z otvoritvijo razstave fotografije metuljev. Fotografije bodo ves mesec razstavljene na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete, Večna pot 111. Otvoritev razstave bomo začeli s predavanjem z naslovom Metulji v naravi ob 17:30. Predaval bo Rudi Verovnik.

10. 4. Nočni teren za metulje
V okolici Hrastovelj si bomo ogledali metode lova in določevanja nočnih metuljev. Zbrali se bomo ob 18:30 v Hrastovljah. Teren bo vodil Bojan Zadravec.

13. 4. Ustvarjalna delavnica za študente
Na delavnici bomo iz različnih materialov in z različnimi tehnikami izdelovali modne dodatke v obliki metuljev. Delavnica bo potekala v prostorih ŠOU v Ljubljani (sejna soba), Kersnikova 4, ustvarjati pa bomo začeli ob 17:00. Na delavnico se predhodno prijavite na info.metulji@gmail.com do 12. 4. 2010.

15. 4. Biožur
Mesec metuljev bomo zaznamovali tudi s tematskim biožurom v pubu TUT EN KAMN. Žur se bo začel ob 22:00, vstopnine ne bo, obvezen pa bo modni dodatek v obliki metulja (če ga nimate ga dobite ob prihodu).

17. 4. Delavnica določanja nočnih metuljev in nočni teren
Na delavnici se bomo podrobneje spoznali z nekaterimi družinami nočnih metuljev. Delavnica se bo začela ob 10:00 na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v zoološki vajalnici. Vodil jo bo Franc Rebeušek. Pridobljeno znanje bomo lahko uporabili zvečer na terenu, ko se bomo odpravili raziskovat nočne metulje ob Savi v okolici Litije. Točen kraj terena bo javljen naknadno (metulji.biologija.org), zbrali pa se bomo ob 18:30.

21. 4. Predavanje Prvi koraki v svet metuljev
Predavanje je namenjeno predvsem študentom biologije in tistim, ki bi želeli razširiti svoje znanje ter se naučili prepoznavati metulje v naravi. Predavanje bo na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v predavalnici B4 s pričetkom ob 17:00. Predavala bo Valerija Zakšek.

21. 4. Predavanje Brez metuljev ni pravega sončnega dne
Predavanje, ki je namenjeno vsem, ki jim je všeč narava in predvsem metulji, se bo začelo ob 17:00 v veliki predavalnici Dijaškega in študentskega doma Koper, Cankarjeva 5. Predaval bo Matjaž Jež.

Dodatne informacije: info.metulji@gmail.com.


ponedeljek, 5. april 2010 O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija

V petek, 9. aprila 2010 ob 18. uri vas vabimo na 8. predavanje cikla poljudnoznanstvenih matematičnih predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje. Predavanje doc. dr. Klavdije Kutnar z naslovom O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.
 

Vsebina predavanja:

Fulereni so poliedri s petkotnimi in šestkotnimi ploskvami. Med njimi je tudi telo, ki ga vsi poznamo kot nogometno žogo. V kemiji fulereni predstavljajo ogljikove molekule s trivalentnim skeletom v obliki votle sfere ali cevk. Obstoj takih molekul so potrdili šele leta 1985, Robert F. Curl Jr., Harold W. Kroto in Richard E. Smalley pa so za to odkritje prejeli tudi Nobelovo nagrado. S pomočjo veje matematike, ki se imenuje teorija grafov, bomo preučili nekaj matematičnih lastnosti fulerenov in razložili, kaj nam le-te povedo o njihovih kemijskih lastnostih. 

O predavateljici:

Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Draganu Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavateljica gostovala na Ohio State University (ZDA), sicer pa je zaposlena kot docentka za matematiko na Univerzi na Primorskem in kot znanstvena sodelavka na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede.

Doc. dr. Kutnarjeva je tudi letošnja prejemnica nagrade Skladov Univerze na Primorskem za pedagoško in znanstveno odličnost.

Fotoutrinki s preteklih predavanj v fotogaleriji.

Vabljeni!