Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 12. januar 2010 So matematiki in opice v sorodu?

V petek, 15. januarja, ob 18. uri vas vabimo v Veliko predavalnico na UP FAMNIT, kjer bo potekalo predavanje doc. dr. Martina Milaniča, UP FAMNIT, z naslovom:

Iskanje filogenetskih dreves: smo matematiki in opice v sorodu? 

Vsebina predavanja:
Kako ugotoviti verodostojno zgodovino razvoja vrst, ki jih najdemo danes na našem planetu? S tem pomembnim vprašanjem se biologi ukvarjajo že vrsto let, strokovno pa mu pravijo "rekonstrukcija filogenetskih dreves". Poleg bioloških argumentov so za reševanje tega problema bistvenega pomena tudi dobri matematični modeli in računalniške rešitve. Na predavanju si bomo ogledali problem izgradnje posebej preprostih, t.i. popolnih filogenetskih dreves. Podali bomo njihovo matematično definicijo in si pogledali, kako učinkovito ugotoviti, ali za dane podatke obstaja popolno filogenetsko drevo. 
 
O predavatelju:
Martin Milanič je gimnazijo obiskoval v Kopru. Po študiju uporabne matematike na FMF v Ljubljani je leta 2007 doktoriral na univerzi Rutgers (New Jersey, ZDA). Raziskovalno delo je nadaljeval na podoktorskem usposabljanju na univerzi v Bielefeldu (Nemčija), po več kot petih letih v tujini pa se je letos zaposlil na Univerzi na Primorskem. Nekdaj zelo uspešen udeleženec matematičnih tekmovanj se danes raziskovalno ukvarja predvsem s kombinatorično matematiko in teoretičnim računalništvom.
 
Predavanje je del cikla poljudnoznanstvenih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki od septembra do maja poteka v Kopru, in ki je doslej naletel na zelo pozitiven odziv javnosti. Nanj vabimo tudi študente drugih študijskih smeri na fakulteti. Predavanje je terminsko zamenjano s predavanjem dr. Štefka Miklaviča "Ali vam je všeč brokoli", ki bo zdaj potekalo 12. marca.
 
Naslednje predavanje bo 12. februarja; mag. Rado Pezdir bo predstavil predavanje z naslovom: Donos in tveganje: matematikove finančne dileme.
 
Spodaj: dr. Milanič na prejšnjih predavanjih; več utrinkov s prejšnjih predavanj v Famnitovi fotogaleriji.