Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 6. junij 2010 Koper obiskal Zoran Moka Slavnić

Koper, 4. junij 2010 – Legendarni jugoslovanski košarkar Zoran Moka Slavnić je v organizaciji Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) ter novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT obiskal Koper. V petek je ob 20h o košarki spregovoril med pogovorom v OŠ Koper. V času obiska pa opravlja tudi svetovanja in treninge z mladimi košarkarji ŠD Koš in KK Izola.

Petkov večer v dvorani Osnovne šole Koper je odprl dekan FAMNIT-a in predsednik AŠD FAMNIT, dr. Dragan Marušič, ki je razloge za povezovanje košarke in matematike pojasnil z besedami: »Inteligenca in improvizacija sta tisto, kar imata matematika in košarka skupnega.«

Ravno improvizacija pa je bila značilna poteza igre Zorana Moke Slavnića, nekdanjega jugoslovanskega košarkarja, ki je v času svoje kariere dosegel naslove olimpijskega, svetovnega in večkratnega evropskega prvaka. O svoji karieri in pogledih na košarko je spregovoril v skoraj dvournem pogovoru z Iztokom Novakom – Easyjem.

Tako sta se med pogovorom sprehodila skozi bogato kariero reprezentančnih zmag, za katere sta bila po besedah Slavnića najbolj zaslužni »organizirana improvizacija« in pa pravo ekipno delovanje, saj so se ne le imeli radi, temveč so tudi vedeli, da ima vsak svojo vlogo, ki mora odlično opravil. Njegova vloga je bila taka: »Jaz nisem bil najboljši igralec in žalostno bi bilo, če bi bil s 177 cm najboljši – kaj potem počnejo tej visoki na igrišču? Sem pa znal biti odličen šef – moja vloga je bila popeljati ekipo do zmage.« Z občinstvom v polni dvorani se je nostalgično spomnil časov jugoslovanske reprezentance in podal tudi svoje mnenje o današnjih reprezentancah, ki jim manjka prav ekipni duh. Pogovor je zaključil s svojima motoma – košarkaškim »Daj vse od sebe in ne dovoli, da bi te pri tem ustavljali,« in življenjskim: »Imej rad in pusti drugim, da te imajo radi.«

Legendarni košarkar bo med svojim vikendom v Kopru izvedel tudi nekaj svetovanj in treningov z mladimi košarkarji ŠD Koš in KK Izola, ki sedaj delujejo s strokovno podporo novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT.