Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 31. maja 2010, bodo ob 16.00 in 16.30 v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanja v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Martin Milanič

Naslov: Aproksimacijski algoritem za problem maksimalnega prereza grafa

Povzetek:

Problem maksimalnega prereza grafa je eden izmed osnovnih NP-težkih problemov kombinatorične optimizacije. Predstavili in analizirali bomo znameniti aproksimacijski algoritem Goemansa in Williamsona za problem maksimalnega prereza. Algoritem temelji na semidefinitnem programiranju, razredu optimizacijskih problemov, pri katerih iščemo optimum linearne funkcije pri linearnih pogojih in dodatni zahtevi, da so vse nastopajoče spremenljivke elementi pozitivno semidefinitne matrike.

 


16.30 - Mala predavalnica

Predavatelj: Aljaž Slivnik
 
Naslov: Reed-Solomonova koda (predstavitev magistrske naloge)

Povzetek:

Leta 1960 sta Irving Reed in Gus Solomon objavila članek ”Polynomial Codes over Certain Finite  Fields”. V njem sta predstavila nov razred kod,ki so sedaj znane kot  Reed–Solomonove kode. V  današnjih časih so te kode splošno uporabljenje/zastopane na različnih področjih. Srečamo jihpri predvajanju CD– in DVD–ploščkov, v telekomunikaciji, pa tudi pri komunikaciji s sateliti. Na seminarju bodo predstavljene Reed–Solomonove kode v obsegu Zp, kjer je p poljubno praštevilo.

 
17.30 - Mala predavalnica

Predavatelj: Petra Kerčmar
 
Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 3 Group Rings.

Vabljeni


sreda, 26. maj 2010 Novonastali AŠD FAMNIT v sodelovanju z UP FAMNIT in UP ZRS podaja pobudo za nov študijski program in napoveduje obisk Zorana Moke Slavnića

Koper, 26. maj 2010 – Košarkaški klub Izola in Športno društvo Koš Koper sedaj delujeta s strokovno podporo novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT. Ta bo sodeloval z UP FAMNIT in UP ZRS pri pripravi novega študijskega programa »Upravljanje in treniranje v izbranih športnih disciplinah«, smeri košarka in atletika na UP FAMNIT. Organizira pa tudi obiska legende jugoslovanske košarke Zorana Moke Slavnića.

 
Z aprilom je pričelo delovati Akademsko športno društvo AŠD FAMNIT. Ustanovljeno je bilo z namenom organiziranja in izvajanja športnih aktivnosti tako za člane društva kot tudi širšo javnost, dopolnjevanje študijskih ter obštudijskih dejavnosti študentov in zaposlenih na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT). S tem delovanjem želijo vzpostaviti drugačen model organiziranja košarke in drugih športnih aktivnosti v celotni paleti od rekreativne do tekmovalne ravni. O svojih aktivnostih bodo člane in širšo javnost obveščali na že postavljeni spletni strani: http://asd.famnit.upr.si/sl/
 
AŠD FAMNIT skupaj z UP FAMNIT in Inštitutom za kineziološke raziskave (UP ZRS) sodeluje pri pripravi novega študijskega programa»Upravljanje in treniranje v izbranih športnih disciplinah«, smeri košarka in atletika. Osnovni vzgib za postavitev novega programa je, s prepletom izobraževanja in športnega udejstvovanja, nuditi možnost športnikom za podaljšanje aktivne športne kariere, po zaključku le-te pa strokovna vključitev v proces vzgoje mladih športnikov.
 
Z namenom promocije košarke pa AŠD FAMNIT organizira tudi obisk Zorana Moke Slavnića - olimpijskega, svetovnega in večkratnega evropskega prvaka, legende jugoslovanske košarke. Pogovor z njim bo potekal 4. junija 2010 ob 20h v amfiteaterski predavalnici OŠ Koper.
 

torek, 25. maj 2010 Preizkusno predavanje dr. Orla: Weierstrassov faktorizacijski izrek

Preizkusno predavanje – v sredo, 2.6.2010

Predavalnica pošta UP FAMNIT – ob 11.00
Predavatelj: dr. Marko Orel
Naslov predevanja: Weierstrassov faktorizacijski izrek
Kratek povzetek:

 
Presenetljiva lastnost neničelne holomorfne funkcije odprti povezani množici $\Omega\subseteq\mathbb{C}$ je ta, da ne more imeti stekališča ničel v $\Omega$. En izmed klasičnih rezultatov iz kompleksne analize , tj. Weierstrassov faktorizacijski izrek, nam v posebnem pove, da je to tudi vse kar v splošnem lahko povemo o množici ničel take funkcije. Za vsako podmnožico $A\subseteq\Omega$, ki v $\Omega$ nima stekališča, obstaja nemreč taka holomorfna funkcija na $\Omega$, ki ima ničle natanko v točkah iz množice $A$. Na predavanju si bomo ogledali dokaz tega izreka za primer, ko je $\Omega$ cela kompleksna ravnina.

Vabljeni!

 

 


torek, 25. maj 2010 Preizkusno predavanje dr. Vitriha: Bézierove krivulje in njihove lastnosti

Preizkusno predavanje – v četrtek, 3.6.2010

Mala predavalnica UP FAMNIT - 11.15
Predavatelj: dr. Vito Vitrih
Naslov predevanja: Bézierove krivulje in njihove lastnosti
Kratek povzetek:

 
Bézierove krivulje sta neodvisno odkrila Bézier (Renault) in de Casteljau (Citroen). So pomembni objekti na področju CAGD (računalniško podprto geometrijski načrtovanje). Uporabljajo se npr. za pisanje črk, disajniranje avtomobilov, ladij, letal, vodenje robotov, v raznih animacijah (npr. risanke) ...  Bézierove krivulje so polinomske krivulje, ki so v celoti podane le z nekaj t.i. kontrolnimi točkami. Njihova praktična uporabnost je posledica številnih lepih lastnosti, ki jih imajo: afina invariantnost, lastnost konveksne ovojnice, interpolacija robnih kontrolnih točk, lastnost manjšega števila presekov, simetrija, lastnost psevdo lokalne kontrole ...
Na predavanju bomo podrobneje spoznali nekaj izmed teh lastnosti.

Vabljeni!

 


četrtek, 20. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 24. maja 2010, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

Računalniška učilnica UP FAMNIT - 16.00

Predavatelj: Peter Rogelj

Naslov predevanja: Analiza struktur v radioterapiji

Kratek povzetek:
Na predavanju se bomo posvetili analizi struktur, ki medicinske slike dopolnjujejo z oznakami pomembnih področij v telesu. V radioterapiji gre tipično za ročno označena podočja rakastih tvorb. Predstavili bomo dve različni analizi tovrstnih struktur, kjer je prva namenjena analizi pravilnosti vrisovanja struktur, druga pa analizi prostorske porazdelitve struktur za potrebe razvoja radioterapevtskih aplikatorjev. V obeh primerih gre za praktični aplikaciji, razviti v sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, oziroma Evropskim združenjem za terapevtsko radiologijo in onkologijo ESTRO.

Vabljeni!


sobota, 15. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. maja 2010, bo ob 16.30 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.30 - mala predavalnica

Predavatelja: Natasa Černejšek in Mojca Preložnik Golež

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavji 2.9 Orders in 2.10 Tensor Products.

Vabljeni!


četrtek, 6. maj 2010 Liber.ac; Sejem akademske knjige, (Foersterjev vrt, 19.–21. maja 2010)

Na sejmu akademske knjige Liber.ac se bo predstavila tudi UP FAMNIT s ponudbo treh knjig sodelavca doc. dr. Andraža Terška:
  • Svoboda izražanja,
  • Ustavna demokracija in vladavina prava (Ustavnopravni eseji),
  • knjiga Preludij demokracije: civilna družba in svoboda javnega komuniciranja v soavtorstvu s Polono P. Štefančič
 
Knjižni sejem se bo odvijal v Foersterejvem vrtu za Filozofsko fakulteto od 19. do 21. maja 2010 in je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.
 
Več o dogodku si preberite tukaj.


ponedeljek, 3. maj 2010 Zaključno predavanje Izletov v matematično vesolje: Od matrik do barvanja grafov

V petek, 7. maja 2010 ob 18. uri vas vabimo na zaključno predavanje v okviru cikla Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Predaval bo izr. prof. dr. Bojan Kuzma, UP FAMNIT:

Naslov predavanja: Od matrik do barvanja grafov

Vsebina predavanja:

Matrika ni nič drugega kot v tabelo urejena množica števil. Matrike lahko med seboj seštevamo ter množimo, vendar moramo pri množenju paziti na vrstni red, saj AB v splošnem ni enako kot BA. Matrike so zelo uporabne npr. pri reševanju sistemov linearnih enačb. Med posebno zanimive tipe matrik spadajo hermitske matrike, ki jih srečamo v kvantni mehaniki in v Einsteinovi teoriji relativnosti. Na hermitskih matrikah lahko vpeljemo simetrično množenje A°B = AB+BA. Zanimivo je vedeti, katere preslikave ohranjajo tako množenje. Pri reševanju tega problema pridemo do problema barvanja grafov. Lahko poizkusite sami: Najmanj koliko barv je potrebnih, da bi pobarvali celoten prostor brez ene točke, če naj bodo z različnimi barvami pobarvane točke, ki ustrezajo pravokotnim vektorjem?

O predavatelju: Dr. Bojan Kuzma je doktoriral na Univerzi v Ljubljani leta 2003 in predava na UP FAMNIT. Kot raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani se ukvarja z linearno algebro, funkcionalno analizo in teorijo ohranjevalcev.

Cikel poljudnoznanstvenih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu je potekal enkrat mesečno od septembra do maja. Veseli smo zelo dobrega obiska dijakov, njihovih učiteljev in zunanjih slušateljev, ki smo se jih trudili navdušiti za sicer kompleksna matematična vprašanja, a predstavljena na dostopen, atraktiven in razumljiv način. Veseli smo tudi dejstva, da je z uspešnim ciklom fakulteta prispevala k razvolju komunikacije med strokovno in splošno javnostjo na Obali.

Veselimo se že nadaljevanja Izletov v prihodnjem letu z željo, ki smo jo zapisali v uvodnik programske knjižice za letošnje leto:  "Želimo si, bi tovrstna večerna srečanja postala neskončno dolg izlet: tradicionalno druženje primorskih brihtnih glav ob zanimivih znanstvenih odkritjih in nabrušenih predavateljih z različnih slovenskih in tujih ustanov."

Po predavanju dr. Kuzme ob zaključku cikla vse slušatelje prijazno vabimo na zakusko!

Številne foto utrinke s preteklih predavanj si lahko ogledate v Famnitovi fotogaleriji.