Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 28. junij 2010 Polemična razprava dr. Andraža Terška v okviru projekta "Rock the Law"

Posvojitve da, zakonske zveze morda

V okviru projekta »Rock the Law« je v četrtek 24.06.2010 v prostorih Primorskega pravnega centra doc. dr. Andraž Teršek predaval na temo novega družinskega zakonika. Poudarke je namenil perečim vprašanjem zakonske zveze istospolnih partnerjev in posvojitev otrok.

Ustavnik dr. Teršek je na zanj prepoznaven način, analitično in znanstveno provokativno, izpostavil temeljne napake slovenske pravne kulture in identitete, začenši z napakami pri pravnem učenju na fakultetah, odnosom rednega sodstva do ustave in prepogosto pravno ignoranco dnevne politike. Goli pravniški formalizem in pravniško "črkobralstvo" pri razlagi in uresničevanju prava je uvrstil med temeljne razloge za razpokanost pravne države.

Te napake je prepoznal tudi v predlogu novega družinskega zakonika. Njegovi avtorji in predlagatelji se na zapis nekaterih temeljnih teoretičnih izhodišč pravnih vsebin in ustavnih načel v zakonsko besedilo (npr. varstvo koristi otroka) in vnos določb o prepovedih, ki ne predvidevajo sankcij (npr. o prepovedi kaznovanja otrok), sklicujejo kot na pomembne novosti. Ker se morajo teoretična izhodišča prava in temeljna ustavna načela že sama po sebi neposredno uresničevati v praksi, je treba takšen zakonopisni odnos do prava zavrniti. Vseeno je predlog tega zakonika ocenil kot pomemben in pozitiven korak naprej pri pravni zaščiti družinskih vprašanj.

Z ustavnopravno natančnostjo je izpostavil razliko med institutoma posvojitve in zakonske zveze. Tradicionalno evropsko razumevanje zakonske zveze je analiziral kot argument, na katerega se zakonodajalec lahko legitimno sklicuje kot na razlog za utemeljevanje svojega interesa, da bi ohranil obstoječo definicijo zakonske zveze. Takšnega argumenta po njegovem mnenju ni mogoče avtomatično zavrniti kot iracionalnega ali pravno nepomembnega. Teršek je to izhodišče uporabil za pojasnilo, zakaj je mogoče o vprašanju morebitne spremembe definicije zakonske zveze še vedno govoriti kot o pretežno političnem vprašanju, ki bi ga tudi ustavno sodišče lahko pustilo v domeni politične presoje zakonodajalca..

Na drugi strani pa je Teršek opredelil vprašanje možnosti, da homoseksualna oseba posvoji otroka, ali da se istospolni par poteguje za posvojitev otroka, kot pravno vprašanje. Temeljni argumenti zoper to možnost vendarle nimajo tolikšne znanstvene teže (npr. psihoanalitični) in niso dovolj prepričljivi, da bi izkazovali nujnost za izvzem teh oseb iz sistema posvojitev otrok. V podporo obema stališčema je navedel tudi nekatere odločbe Strasbourškega sodišča in slovenskega ustavnega sodišča.

Polemična razprava dr. Terška z občinstvom se je končala z napovedjo novega "Rock the Law" srečanja v mesecu septembru.

M.J., PPC


sreda, 16. junij 2010 Nova slovenska družinska zakonodaja: Diskriminacija je zakon!

V okviru projekta Primorskega pravnega centra v sodelovanju z dr. Andražem Terškom,
z naslovom »ROCK THE LAW«, vas dne 24.06.2010 ob 18.00 uri, vljudno vabimo v prostore Primorskega pravnega centra na Gortanovem trgu 15 v Kopru, na prvo predavanje 

 
"Nova slovenska družinska zakonodaja: Diskriminacija je zakon!"
(Predavanje doc. dr. Andraža Terška o kontroverznih vprašanjih novega Družinskega zakonika) 
 
Doc.dr. Andraž Teršek je pravni teoretik in pravni filozof, predvsem pa ustavni pravnik. Univerzitetno se je izobraževal na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral in deset let služboval kot pedagoški asistent. Zaposlen je na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede Koper in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Univerza na Primorskem. Vodi Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR). S Fakulteto za humanistične študije (FHŠ) sodeluje pri študijskem programu medijskega prava in komunikologije. Objavil je številne strokovne in znanstvene članke, tri knjige in dva zbornika, urednikuje znanstveni reviji Revus-revija za evropsko ustavnost, pripravlja in vodi strokovna in znanstvena srečanja, s komentarji in mnenji pa pogosto nastopa v javnih občilih.
 
Vse dodatne informacije dobite na tel.št. 040436262 ali na info@ppcenter.si. 
 
Vljudno vabljeni!
 
Ekipa Primorskega pravnega centra

 


nedelja, 6. junij 2010 Koper obiskal Zoran Moka Slavnić

Koper, 4. junij 2010 – Legendarni jugoslovanski košarkar Zoran Moka Slavnić je v organizaciji Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) ter novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT obiskal Koper. V petek je ob 20h o košarki spregovoril med pogovorom v OŠ Koper. V času obiska pa opravlja tudi svetovanja in treninge z mladimi košarkarji ŠD Koš in KK Izola.

Petkov večer v dvorani Osnovne šole Koper je odprl dekan FAMNIT-a in predsednik AŠD FAMNIT, dr. Dragan Marušič, ki je razloge za povezovanje košarke in matematike pojasnil z besedami: »Inteligenca in improvizacija sta tisto, kar imata matematika in košarka skupnega.«

Ravno improvizacija pa je bila značilna poteza igre Zorana Moke Slavnića, nekdanjega jugoslovanskega košarkarja, ki je v času svoje kariere dosegel naslove olimpijskega, svetovnega in večkratnega evropskega prvaka. O svoji karieri in pogledih na košarko je spregovoril v skoraj dvournem pogovoru z Iztokom Novakom – Easyjem.

Tako sta se med pogovorom sprehodila skozi bogato kariero reprezentančnih zmag, za katere sta bila po besedah Slavnića najbolj zaslužni »organizirana improvizacija« in pa pravo ekipno delovanje, saj so se ne le imeli radi, temveč so tudi vedeli, da ima vsak svojo vlogo, ki mora odlično opravil. Njegova vloga je bila taka: »Jaz nisem bil najboljši igralec in žalostno bi bilo, če bi bil s 177 cm najboljši – kaj potem počnejo tej visoki na igrišču? Sem pa znal biti odličen šef – moja vloga je bila popeljati ekipo do zmage.« Z občinstvom v polni dvorani se je nostalgično spomnil časov jugoslovanske reprezentance in podal tudi svoje mnenje o današnjih reprezentancah, ki jim manjka prav ekipni duh. Pogovor je zaključil s svojima motoma – košarkaškim »Daj vse od sebe in ne dovoli, da bi te pri tem ustavljali,« in življenjskim: »Imej rad in pusti drugim, da te imajo radi.«

Legendarni košarkar bo med svojim vikendom v Kopru izvedel tudi nekaj svetovanj in treningov z mladimi košarkarji ŠD Koš in KK Izola, ki sedaj delujejo s strokovno podporo novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT.

 


sobota, 5. junij 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 7. junija 2010, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Marko Grgurovič (3. letnik RIN)

Naslov: Activation Functions in Multilayer Perceptrons

Kratek povzetek:

The multilayer perceptron comes from the family of artificial neural network models, capable of classification, regression, and semi-autonomous learning given a set of problem instances and correct outputs (supervised learning). This is done by minimizing the error function using a mixture of blame-propagation methods, such as backpropagation, and optimization methods, such as gradient descent. The time it takes for a network to learn the underlying model of the data can be crucial to its successful application. To this end, we often seek to minimize the amount of time required for it to converge to a sufficiently optimal solution, through clever use of activation and error functions.

Vabljeni!


četrtek, 3. junij 2010 UP Famnit na mednarodnem sejmu knjige v Tuzli

Famnit se je predstavil na mednarodnem sejmu knjige v Tuzli, ki se je odvijal od 27.05. do 29.05.2010.

Študentje in profesorji so uspešno  predstavili študijske programe Famnita. Predstavniki Biodiverzite so se udeležili terenskih vaj. Famnit je prisotnost v Tuzli izkoristil za poglabljanje odnosov z Naravoslovno matematično  fakulteto Univerze v Tuzli.

Slike iz dogodka si lahko ogledate tu.


sreda, 2. junij 2010 Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2010/11

Objavljen je razpis za vpis v podiplomski študij 2010/11. Več informacij: razpis, informativni dan.


torek, 1. junij 2010 Večer z Zoranom Moko Slavnićem

Dragi prijatelji košarke!

V čast mi je, da vam lahko napovem poseben košarkarski dogodek.
Se spominjate tega?

Ste o tem le slišali?

O košarki in marsičem povezanim z njo, nam bo spregovoril Zoran Moka Slavnić - olimpijski, svetovni in večkratni evropski prvak, legenda jugoslovanske košarke, ki bo prvič obiskal Koper 4. junija 2010 in z nami delil večer v amfiteaterski učilnici OŠ Koper.

V veselje mi bo, če se nam pridružite!

dr. Dragan Marušič
dekan UP FAMNIT in predsednik AŠD FAMNIT