Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. julij 2010 Poletna šola matematičnih financ

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Univerza na Primorskem
Študijsko leto: 2009/2010
 
Datum: 12. – 14. 08. 2010
(četrtek, petek, sobota)
 
 
Kratek povzetek
 
Poletna šola matematičnih financ je namenjena dijakom in študentom, ki jih zanima bolj poglobljeno razumevanje finančnih trgov znotraj konteksta družbenih, ekonomskih in političnih omejitev, ki omejujejo in hkrati definirajo finančne trge. Na poletni šoli bodo dijaki in študenti spoznali kako se ekonomsko – matematično definira borzni mehurček, kako se ga analizira in na dejanskih podatkih preverili nekaj bolj zanimivih pojavov borznih mehurčkov na finančnih trgih ter pri tem dodali poseben del, ki bo pojasnil psihološki vidik delovanja finančnih trgov. Poleg tega bom s pomočjo ekonomske zgodovine in ekonomske filozofije skušali razumeti kaj je tisti najmanjši skupni imenovalec, ki povzroča napihovanje finančnih trgov in nastajanje borznih balončkov in s tem zaokrožili pogled na ekonomijo in finance s širšim interdisciplinarnim pristopom. Poseben del tokratne poletne šole bo analiza ekonomske politike, tako na ravni Slovenije kot na ravni Evropske unije. Poletna šola bo tokrat prvič ponudila »ekonomsko plažo«, sklop debat v sproščenem okolju, oziroma večerne filozofske debate na plaži, kjer bomo debatirali o pomenu posameznikove svobode in njegove interakcije z finančnim in ekonomskim sistemom in o ekonomiki piva (pri slednjem bo šlo za predstavitev znanstvenega članka, ki obravnava industrijo piva na ekonomski način).
 
Poletna šola matematičnih financ bo tudi v manjši meri ločena na del, ki je namenjen dijakom in del, ki je namenjen študentom. Dijaki bodo na zabaven, interdisciplinaren in sproščen način prvič vstopili v svet financ, istočasno pa bodo študentje dobili nekoliko bolj poglobljeno razumevanje financ in ekonomije predvsem z umestitvijo financ v humanističen, družbosloven in matematičen kontekst.

 

Urnik
 
Dan
Termin
Dogodek
Predavatelj
Četrtek
12:30 – 12:50
Nagovor dekana
Dragan Marušič
 
13:00 – 14:00
Kartelno dogovarjanje v Sloveniji
Franci Matoz
 
17:00 – 18:00
Projekt Evropa 2030
Žiga Turk
 
20:00 – 21:00
Svoboda, kot ključen element delovanja kapitalizma
Aleksandar Novaković
Petek
10:00 – 12:00
Kako prepoznati borzni balonček (dijaki)
Luka Gubo
 
 
Matematično modeliranje borznega balončka (študenti)
Rado Pezdir
 
14:00 – 15:00
Morala in zakonodajni okvir kapitalizma
Aleksandar Novaković
 
16:30 – 17:30
Ali obstaja razlika med ekonomsko politiko Janševe in Pahorjeve vlade?
Uroš Urbas
 
20:00 – 21:00
Pivonomika
Janez Šušteršič
Snežana Šušteršič
Sobota
10:00 – 11:00
Borzni balončki in sentimenti investitorjev (študenti)
Luka Gubo
 
 
Kratka zgodovina finančnih kriz (dijaki)
Rado Pezdir
 
12:00 – 14:00
Kako staviti (analogija športnih stav in finančnih trgov)
Matija Radelj
Matej Francetič (Randometrics)
 
 
Predavatelji
 
red. prof. dr. Dragan Marušič
Dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem).
 
Franci Matoz
Pravnik
 
Aleksandar Novakovič
Filozof iz Beograda, sodelavec Instituta za političke nauke, Beograd in urednik spletnega časopisa www.katalaksija.com

Luka Gubo
Trader, podjetje Finančni trgi
 
red. prof. dr. Žiga Turk
Profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (Univerza v Ljubljani), 2007 – 2008 minister za razvoj, od novembra 2008 dalje pa generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske Unije.
 
mag. Uroš Urbas
Urednik na poslovnem časniku Finance.
 
izred. prof. Janez Šušteršič
Profesor na Fakulteti za management (Univerza na Primorskem) in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije (Celje). Direktor urara za makroekonomske analize in razvoj (2001 – 2007) in podpredsednik Odbora za ekonomsko politiko pri Svetu EU v sestavi finančnih ministrov (2005 - 2007).
 
Snežana Šušteršič
Odgovorna urednica revije Denar in strokovnjakinja za davke.
 
mag. Matija Radelj in prof. Matej Francetič
Finančna strokovnjaka, katerih družba Randometrics se ukvarja z raziskavami in razvojem kvantitativnih metod v financah.
 
Splošne informacije:
 
Na poletno šolo matematičnih financ se lahko prijavi 15 študentov in 15 dijakov, prijave potekajo do zapolnitve kapacitet.
 
Za dijake in študente, ki niso iz Kopra ali Obale je zagotovljeno spanje v Dijaškem domu (dve nočitvi - iz četrtka na petek in iz petka na soboto), zagotovljen pa je tudi en obrok na dan (v menzi Dijaškega doma). Cena udeležbe na poletni šoli je enaka za vse: 40 evrov (vključuje ceno dveh nočitev, obrokov in udeležbe na poletni šoli). Plačilo bo opravljeno tako, da bodo udeleženci poletne šole dobili položnice preko katerih bodo v zakonsko predpisanem roku plačali omenjeni znesek.
 
Dijaki in dijakinji, ki so mlajši od osemnajst let, se lahko udeležijo poletne šole ob upoštevanju odgovornosti njihovih staršev ali zakonskih skrbnikov. Organizator poletne šole ne sprejema odgovornosti za nastalo škodo, ki jo povzročijo mladoletne osebe.
 
Organizatorji poletne šole matematičnih financ si pridržujejo pravico do spremembe urnika v primeru, da pride do nepričakovanih sprememb pri izvedbi posameznih predavanj.
 
Poletna šola matematičnih financ bo potekala v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Glagoljaški 8 v Kopru.
 
Več informacij na: rado.pezdir@upr.si