Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 29. november 2010 doc.dr. Aleksander Zadel – Kriza in velikost našega ega

Kdaj:1.12.2010 ob 19 uri
Kje:Velika predavalnica, UP FAMNIT

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR) pri UP PINT vas vabi na predavanje doc. dr. Aleksandra Zadela z naslovom Kriza in velikost našega ega.

Živimo namreč v obdobju, ko je prostor zasičen z besedo kriza. Morda smo ga celo nekoliko naveličani. Kljub temu trznemo ob njeni omembi. Proizvajalci nepotrebnih stvari za svoj obstoj in poslovno uspešnost potrebujejo potrošnika. Spodbujanje nemira, nezadovoljstva, nemoči in negoto...vosti ima za svoj cilj narediti idealnega potrošnika, ki ga bo ob reklamah za "Trop šop" oblivala nakupovalna mrzlica. Suveren, odločen in zadovoljen človek ni idealen potrošnik. Kako se tepeta potrošniška logika in svoboda posameznika, se bomo vprašali in razmišljali na predavanju Kriza in velikost našega ega.

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR) pri UP PINT, ki ga vodi dr. Andraž Teršek, prireja mesečna predavanja za študente, strokovno in širšo javnost. Teme predavanj so izbrane interdisciplinarno, z vseh znanstvenih področij (družboslovje, naravoslovje, tehnologija, humanistika). Izbor tem in način njihove predstavitve sledi kriterijema splošne zanimivosti in razumljivosti za cim širši krog poslušalcev.


torek, 23. november 2010 Biološki večeri

Spoštovani!

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, kibodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.
Predavanje prof. dr. Boris Kryštufka o malih sesalcih Balkanskega polotoka odpade. O novem datumu boste obveščeni naknadno.
Prof. dr. Boris Kryštufek, doktor bioloških znanosti, je zaposlen kot znanstveni svetnik v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, Univerza na Primorskem (predstojnik Inštituta za biodiverzitetne študije in kot muzejski svetnik v Prirodoslovnem muzeju Slovenije (vodja Kustodiata za vretenčarje). Poklicno se ukvarja s sistematiko, filogenijo in biogeografijo sesalcev ter z varstveno biologijo. Na UP FAMNIT predava Sistematsko zoologijo.
Vstop je prost!

 


ponedeljek, 22. november 2010 Urnik knjižnice TeMeNa v četrtek, 25.11.2010

Knjižnica bo v četrtek, 25.11.2010 odprta le v dopoldanskem času, in sicer od 8:00 do 12:00.

Hvala za razumevanje.


petek, 19. november 2010 Predavanje Dr. Rok Krašovca »Iskanje logike v evoluciji«

Dr. Rok Krašovec prosi za (1.) izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje Biologija

Datum nastopnega predavanja je sreda 15. December ob 16.00 v predavalnici FAMNIT-MP.

Naslov predavanja je »Iskanje logike v evoluciji«.
Povzetek predavanja:  »Fenotip določa zmogljivost organizma in s tem verjetnost za preživetje, zato je vprašanje kako ga organizmi zgradijo večni navdih znanstvenikov. Predavanje bo razkrilo novodobne razlage kartiranja genotipa v fenotip, ki jih ponuja sistemska biologija ter nove uvide, ki jih prinašajo raziskave mobilnih genetskih elementov in medmolekulskega prepoznavanja. Spoznali bomo kako logika celičnega odločanja o lastni usodi lahko vpliva na potek evolucijskih trajektorij in zakaj je razkritje pristnih bioloških (emergentnih) zakonov vedno bližje.».

četrtek, 18. november 2010 Raziskovalni matematični seminar

 

V ponedeljek, 22. novembra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Ferdinando Cicalese, sa Univerze v Salernu (Università degli Studi di Salerno).
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Superselectors: Efficient Constructions and Applications

Abstract: Superimposed codes represent the main tool for the efficient solution of several problems arising in compressed sensing, cryptography and data security, computational biology, multi-access communication, database theory, pattern matching,  distributed colouring, and circuit complexity, among the others.

It has also become apparent that combinatorial structures strictly related to superimposed codes lie at the heart of an even vaster series of problems. E.g., selectors were instrumental to obtain fast broadcasting algorithms in radio networks, (p,k,n)-selectors were the basic tool for the first two-stage group testing algorithm with an information theoretic optimal number of tests, (d,\ell)- disjunct matrices were a crucial building block for the efficiently decodable non-adaptive group testing procedures. 

We shall focus on a new combinatorial structure, superselectors, which encompasses and unifies all of the combinatorial structures mentioned above (and  more). When appropriately instantiated, superselectors asymptotically match the best known constructions of (p,k,n)-selectors, (d, l)-list-disjunct matrices, monotone encodings and (k, alpha)-FUT families, MUT_k(r)-families for multi-access channel.
 
We shall show some implementations of superselectors which provide optimal approximate group testing schemes and quasi-optimal additive group testing schemes.

 


ponedeljek, 15. november 2010 Urnik knjižnice TeMeNa v torek, 16.11.2010

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v torek, 16.11.2010 izjemoma odprta od 15. do 18. ure.

Hvala za razumevanje.


sobota, 13. november 2010 Razpis nadomestnih volitev člana Upravnega odbora UP

V torek, 21. decembra 2010 bodo na Univerzi na Primorskem (UP) potekale nadomestne volitve člana Upravnega odbora UP iz vrst delavcev UP, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost.

Volitve se izvedejo v skladu s Pravilnikom o volitvah organov Univerze na Primorskem in sklepom rektorja o razpisu nadomestnih volitev člana Upravnega odbora UP.

Tajništvo UP FAMNIT


nedelja, 7. november 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. novembra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Mala predavalnica

Naslov: Uvod v končne obsege (klasifikacija končnih obsegov)

Predavatelji: 16.00-16.30 Tina Kravos; 16.30-17.00 Maja Kovač; 17.00-17.30 Katja Pipan

Povzetek:
V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo zaključili s prvim poglavjem knjige in pregledali vsebino prvega razdelka v drugem poglavju. Ogledali si bomo klasifikacijo vseh koncnih obsegov.

 

Vabljeni


sobota, 6. november 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 8. novembra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr.Istvan Kovacs.

Naslov: Covering systems of finite abelian groups

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Povzetek: A covering system of a finite group G is a set S of ordered pairsof its subgroups,

S = { (M1,L1), ..., (Mn,Ln) }, which satisfies the following axioms:
1. Mi < Li for all i.
2. (L1\M1) U
… U (Ln\Mn) = G\{1}.
3. |L1 : M1| ∙…∙ |Ln: Mn| = |G|.
The covering system S is said to be regular if some Li=G.
In the talk we study the regularity of covering systems of finite abelian groups.


petek, 5. november 2010 ORADA

Na FAMNITU se je zgodila ORADA!

Med krompirjevimi počitnicami, v tednu med 25. in 29. oktobrom, je potekala računalniška delavnica ORADA. Delavničarji so z mentorji izdelali zaključene projektne naloge s področja programiranja. Poskusili so programiranje v programskem okolju Alice. Alice je okolje za učenje programiranja.

Razdeljeni v projektne skupine, so se spopadli še z jeziko HTML ter oblikovanjem spletnih strani ter z osnovami programiranja mobilnih aplikacij na primeru iPhone OS.

Zaključni del delavnice je sodelujoče popeljal v prelepi svet računalniških iger, kjer pa so sodelujoči programirali taktiko bojnih strojev. Tečajniki so sprogramirali tanke, ki so se na zaključni prireditvi spopadli na bojnem polju. Več o sami bitki si oglejte tukaj.