Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 28. oktober 2010 MATCOS

V organizaciji UP FAMNIT (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in UP PINT (Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede) je med 13. in 14. oktobrom v Kopru (konferenčna dvorana Hotela Pristan) potekala mednarodna konferenca o teoretičnem računalništvu z naslovom "MATCOS-10" (Mini-conference on Applied Theoretical Computer Science).

Področje konference je zajeto že v samem naslovu, ki ga lahko prevedemo kot mini-konferenco o uporabnem teoretičnem računalništvu. Tema so bili tako znanstveni dosežki teoretičnega računalništva, ki so temelj praktičnim aplikacijam. Prispevki so zajemali širok spekter: vizualizacija, računalniška grafika, teorija grafov, razporejanje, optimizacija, formalni jeziki in računalniška omrežja, ki je zanimiv za osrednji ciljni skupini konference - znanstvenike ter študente.

Več o konferenci je objavljeno na spletni strani matcos.pint.upr.si.


četrtek, 28. oktober 2010 Predstavitev UP PINT in UP FAMNIT na univerzitetnem sejmu

UP PINT in UP FAMNIT sta se predstavila lokalni skupnosti v okviru Univerzitetnega sejma z imenom Dnevi znanja, ki je potekal v Kopru, 15. in 16. oktobra. Poleg predstavitve na stojnici, kjer smo obiskovalcem lokalnega okolja predstavili pomen obeh ustanov za njihov vsakdan, sta na odru koprske Taverne v soboto predsednica Študentskega sveta UP Olga Kaliada in doc. dr. Andraž Teršek spregovorila o poslanstvu nedavno ustanovljenega društva AŠD Famnit in povezanosti med športom in znanostjo z naslednjim besedilom: 

 

Kaliada: "Pogovarjala se bom s pravnikom, ustavnopravnim strokovnjakom, ki priznava, da si je nekoč želel biti pevska zvezda, podobna Bonu iz U2. Pravi, da ne posluša samo njihove glasbe, ampak bere tudi knjige o njihovi življenjski filozofiji in političnem aktivizmu. Po desetih letih dela na Pravni fakulteti v Ljubljani je zapustil to fakulteto in Ljubljano in prišel v Koper, na Univerzo na Primorskem. Zaposlen je na fakulteti Famnit in na inštitutu Pint. Veliko javno nastopa, kot strokovnjak in intelektualec. In vselej je kritičen. Do prava, pravnikov, države, politikov, fakultet…, pa tudi do sebe. Je zagrizen športnik. Bil je teniški fanatik, ima drago cestno kolo in je prvi branilec v košarkaški ekipi fakultete. Je tudi naš prijatelj, doc. dr. Andraž Teršek. Ste še kaj drugega od povedanega?"

Teršek: "Ob tej priložnosti je zame osebno najpomembnejše to, da sem nekdo, ki sta ga Famnit in Pint sprejela v svojo družino: profesorjev, študentov, sodelavcev in prijateljev. Četudi sem pravnik in ne matematik. In da sem dobil možnost nadaljevati s svojim akademskim in javnim delom na Univerzi na Primorskem.

Kaliada: "Sem prav razumela "v družino"?"

Teršek: "Namenoma sem rekel "družino". Famnit deluje tako, kot mora delovati fakulteta: kot širša družina profesorjev, drugih zaposlenih in študentov. Takšen odnos do fakultetnega in univerzitetnega okolja je gojil že naš dragi in preminuli prof. Andrej Marušič. In njegov brat, dekanu fakultete Famnit prof. Dragan Marušič ima enak odnos do akademskega sveta. Zato sem predvsem nekdo, ki se trudi v največji možni meri prispevati h kakovosti obeh članic UP, preko tega pa h kakovosti UP kot celote. In po dveh letih dela tu, v Kopru, sem se prepričal, da si fakulteta in inštitut, dekan, kolegi, sodelavci, študentje in prijatelji tu v Kopru zaslužijo maksimalni poklicni trud za kakovost skupnega akademskega udejstvovanja."

Kaliada: "Dr. Teršek,.. oziroma, ker se že dve leti poznava si me prijazno povabil, da te tikam in naslavljam zgolj z imenom. Andraž, prosim povej, zakaj je bilo maja 2010 ustanovljeno Akademsko športno društvo (AŠD) Famnit?"

Teršek: "Ni zdravega duha brez zdravega telesa. Zato ne more biti dobre fakultete brez primerne skrbi za rekreacijo in šport. Oboje pripomore k dobremu vzdušju, k povezanosti profesorjev in študentov, h kakovosti študija in h kvaliteti študentskega življenja. Seveda pa ni skrivnost, da je prav na Famnitu in Pintu tudi med asistenti in profesorji veliko športnikov, ki smo zato še bolj zagreti za organizacijo športnega življenja. Osebno tudi menim, da je prav zdrav odnos do športa tudi eden od pogojev za zdrav odnos do znanosti."

Kaliada: "Vrhunski profesorji, znanstveniki, asistenti so torej tudi dobri športniki?"

Teršek: "Seveda. V marsičem tudi boljši od mene."

Kaliada: "Boljši da so? Ampak ti si tudi kapetan ekipe? Niso kapetani najboljši?"

Teršek: "Jaz sem kapetan, ker največ govorim (smeh). In ker sem hkrati najbolj otročji in najbolj resen."

Kaliada: "Navijačice potem vzklikajo tvoje ime (smeh)?"

Teršek: "Eh, takšne pozornosti pa, na žalost (smeh), nimam. Kolikor vem ga vzklikajo samo takrat, ko sem tako zanič, da me podijo dol z igrišča (smeh)!"

Kaliada: "Malo se hecava. Pa spet resno: Društvo ste ustanovili tudi zaradi študentov?"

Teršek: "Seveda. Predvsem zaradi študentov. Naša naloga, tudi naša odgovornost, da študentom omogočimo vse, kar jim lahko omogočimo ob študiju in kar jim moramo omogočiti glede na naše široko dojemanje tistega, kar naj bi bil študij: kvalitetno življenje mladega človeka, ki krepi svoje možgane in telo."

Kaliada: "Če sem prav obveščena Famnit tudi v lastni organizaciji izvaja treninge in rekreacijo košarke, odbojke, aerobike… Je res?"

Teršek: "Res je! Lansko leto je vse to potekalo precej dobro. Letos bomo morda dodali še tenis in nogomet. Z županom smo tudi dogovorjeni za medsebojno tekmo v košarki in v nogometu. Župan je, med drugim, menda dober nogometaš. Z MOK tudi sicer dobro sodelujemo. Velja povabiti vse študente, da se nam  pridružijo tudi pri treh aktivnostih: kot igralci in kot navijači."

Kaliada: "Če povzameva: Akademsko športno društvo AŠD FAMNIT spodbuja športni vsakdan, povezuje šport in študij – je nekakšno interdisciplinarno povezovanje znanja in spretnosti, znanosti in športa?"

Teršek: "Tako je. Tudi kot fakulteta je, skupaj z inštitutom Pint,  akademsko okolje, ki razvija univerzalen, interdisciplinaren odnos do znanosti. Znanost razume kot eno samo znanost, brez strogih delitev na naravoslovje, tehniko, družboslovje in humanizem. V ta namen je bil tudi ustanovljen skupni Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR). Takšen odnos do znanosti se odraža tudi v študijskih programih. Na primer pri najnovejšem – biopsihologiji. Zaradi tega sta obe članici UP verjetno nekoliko drugačni od drugih fakultet v Sloveniji. Seveda v pozitivnem smislu."

Kaliada: "Andraž, boste letos bolj uspešni v študentski košarkaški ligi kot lani, ko ste bili šesti, predzadnji?"

Teršek: "Upam, da bomo. Če bom jaz manj zadrževal žogo (smeh) in če bo študent prvega letnika biopsihologije, ki je visok 202 cm, izpolnil pričakovanja."

Kaliada: "Andraž Teršek, hvala ti, ker si bil z nami. A preden greš vseeno še zadnje vprašanje: kakšen je odnos pravnikov do matematike."

Teršek: "Uh! Večina pravnikov se matematike boji. A če bi bila matematika poučevana predvsem kot orodje za boljše razumevanje drugega področja znanosti, tako kot bo na primer pri biopsihologiji, bi morala biti vključena v programe pravnega študija. Potem bi bili lahko tudi po zaslugi matematike pravniki boljši pravniki. Nekateri najuglednejši svetovni pravni teoretiki so tudi odlični pravniki. In mnogi matematiki bolje razumejo pravo kot pravniki. Seveda pa se da biti dober pravnik tudi brez matematike. Velik problem pri nas je žal to, da ima preveč pravnikov že značilno neprimeren odnos do prava: birokratski, formalističen in črkobralski. Zato že dalj časa pravim, da nosijo pravniki velik del odgovornosti za krizo v družbi."

Zapisala: Martina Marušič Kos


četrtek, 28. oktober 2010 sodelavca UP PINT in UP FAMNIT sodelovala na konferenci TEDxljubljana

V nedeljo, 24. oktobra 2010 je v Ljubljani potekala konferenca TEDxLjubljana, kjer x označuje, da gre za neodvisno organiziran dogodek, namenjen širjenju različnih zamisli. Dogodki TEDxLjubljana združujejo izvirne video posnetke TEDTalks in govorce v živo ter spodbujajo poglobljene razprave in povezovanje v majhnih skupinah. Na dogodku sta s svojimi prispevki tokrat sodelovala tudi sodelavca UP PINT in UP Famnit dr. Aljaž Ule ter dr. Aleksander Zadel.

Več o konferenci na: http://www.tedxljubljana.com/


četrtek, 28. oktober 2010 Članek dr. Dragana Marušiča objavljen v reviji Public Service Review

Članek dr. Dragana Marušiča, dekana UP FAMNIT in predstojnika Oddelka za preučevanje zdravja na UP PINT bo objavljen v 8. številki revije Public Service Review: Science & technology. Revija izhaja v založništvu PSCA International Ltd., založbe, ki skrbi za nenehno informiranje javnega sektorja in objavlja nove ter navdihujoče poglede. Članek z naslovom »Mathematics: the missing link … between art and science« si lahko ogledate tukaj.


četrtek, 28. oktober 2010 Mesečna predavanja POZNAR-ja

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR) pri UP PINT, ki ga vodi dr. Andraž Teršek, prireja mesečna predavanja za študente, strokovno in širšo javnost. Teme predavanj so izbrane interdisciplinarno, z vseh znanstvenih področij (družboslovje, naravoslovje, tehnologija, humanistika). Izbor tem in način njihove predstavitve sledi kriterijema splošne zanimivosti in razumljivosti za cim širši krog poslušalcev.

V tem letu bo izvedel še dve predavanji:

V sredo, 3. novembra bo ob 19. uri v v Mali predavalnici na UP FAMNIT doc. dr. Andraž Teršek izpeljal predavanje z naslovom Butalci po Franu Milčinskem
ali realnost pravne države po slovensko?
Dr. Teršek, strokovni in širši javnosti že dokaj dobro poznan po svojem pravniškem delu in javnem nastopanju v vlogi ustavnika in intelektualca, bo tokrat z zanj značilno konstruktivno kritiko opisal in komentiral nekatere, kot sam pravi, "največje pravne neumnosti, ki ne morejo biti v ponos dnevni politiki, pravni teoriji, sodiščem in javnim funkcionarjem." Obiskovalci predavanja bodo povabljeni h komentiranju in k dopolnitvi njegovega seznama.

V sredo, 1. decembra, prav tako ob 19h v Mali predavalnici UP FAMNIT pa bo doc. dr. Aleksander Zadel v predavanju z naslovom Kriza in velikost našega ega razmišljal o tem kako se v času krize tepeta potrošniška logika in svoboda posameznika. Živimo namreč v obdobju, ko je prostor zasičen z besedo kriza. Morda smo ga celo nekoliko naveličani. Kljub temu trznemo ob njeni omembi. Proizvajalci nepotrebnih stvari za svoj obstoj in poslovno uspešnost potrebujejo potrošnika. Spodbujanje nemira, nezadovoljstva, nemoči in negotovosti ima za svoj cilj narediti idealnega potrošnika, ki ga bo ob reklamah za "Trop šop" oblivala nakupovalna mrzlica. Suveren, odločen in zadovoljen človek ni idealen potrošnik. Kako se tepeta potrošniška logika in svoboda posameznika, se bomo vprašali in razmišljali na omenjenem predavanju.


četrtek, 28. oktober 2010 Spoznavni žur up famnit

UP FAMNIT je v sodelovanju s Planetom Tuš v Kopru 13. oktobra organiziral spoznavno srečanje, namenjeno brucem, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete. Dobrodošlici s strani dekana in prodekana ter predstavnikov študentov je sledilo druženje ob bowlingu z mešanimi ekipami študentov in predavateljev. Spoznavni žur se je nato prevesil v prvo študentsko zabavo Planeta Tuš ob ritmih skupin Way Down in Highway.

četrtek, 28. oktober 2010 Otvoritveno predavanje bioloških večerov

V sredo, 27. oktobra 2010 je v prostorih FAMNIT-a potekalo otvoritveno predavanje cikla bioloških predavanj, ki nudijo drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način. Uvodnemu nagovoru prof. dr. Borisa Kryštufeka je sledilo vabljeno predavanje doc. dr. Josefa Bryje s Češke akademije znanosti v Brnu o filogeografskih raziskavah afriških glodavcev (The phylogeography of rodents in Africa). Doc. dr. Josef Bryja je zaključil dodiplomski in podiplomski študij na Masarykovi univerzi v Brnu na Češkem, s specializacijo iz zoologije in ekologije sesalcev. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec na Oddelku za populacijsko biologijo in kot vodja laboratorija za zoologijo in ekologijo na Fakulteti za znanost v Brnu. Raziskovalno se ukvarja z molekularno ekologijo vretenčarjev ter vedenjsko in populacijsko ekologijo glodavcev.

Uvodnemu predavanju bodo sledila še naslednja predavanja:
24.11.2010 prof. dr. Boris Kryštufek : predavanje o malih sesalcih Balkanskega polotoka
22.12.2010 doc. dr. Elena Varljen Bužan: predavanje na temo varstvene genetike kot orodja za upravljanje s populacijami sesalcev
26.1.2011 Peter Glasnović: predavanje o zanimivih rastlinah balkanskega polotoka
23.2.2011 mag. Živa Fišer Pečnikar: predavanje o varstvu Blagajevega volčina
30.3.2011 Katja Kalan: predavanje o biologiji tigrastega komarja
20.4.2011 doc. dr. Dunja Bandelj: predavanje o forenzičnih pristopih v kmetijstvu
25.5.2011 mag. Andrej Sovinc: predavanje o pticah sredozemskih otokov

 


ponedeljek, 25. oktober 2010 JAVNO PREIZKUSNO PREDAVANJE ZA PRVO IZVOLITEV V PEDAGOŠKI NAZIV VISOKOŠOLSKI UČITELJ - DOCENT ZA PODROČJE KEMIJE NA UP FAMNIT

V sredo, 10.11.2010, bo ob 12:00 v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8, 6000 Koper, javno preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv.

 

Mikrovalovna kataliza: Primerjava analitičnega modela z rezultati simulacije

Predavatelj: Urban Bren

 

Opis:

V zadnjih letih se je mikrovalovno sevanje v kemijskem laboratoriju vsesplošno uveljavilo, saj omogoča hitro segrevanje reakcijskih zmesi. Porast njegove uporabe so spremljala številna poročila o pospešitvah kemijskih reakcij (mikrovalovni katalizi) in spremenjeni sestavi dobljenih produktov v primerjavi s konvencionalnim gretjem, za katera niso našli ustrezne teoretične razlage. Tekom predavanja bom predstavil predlagani fizikalni mehanizem mikrovalovne katalize, ki temelji na rotacijsko segretih reakcijskih zvrsteh, in njegovo veljavnost preveril s pomočjo Monte Carlo simulacije realistične kemijske reakcije – nevtralne hidrolize estra. Na osnovi teorije verjetnosti bom izpeljal analitični model mikrovalovne katalize, ga uporabil na primeru obravnavane reakcije ter njegove izsledke primerjal z rezultati simulacije. Ker mikrovalovno sevanje, ki ga med drugim oddajajo mobilni telefoni, bazne postaje, radarji in mikrovalovne pečice, dokazano pospeši številne kemijske reakcije, pa bo za konec nekaj besed namenjenih tudi možnosti povečane reaktivnosti kemijskih karcinogenov in s tem povezanim verjetnejšim nastankom raka.

 

Vabljeni!

 


nedelja, 24. oktober 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. oktobra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Mala predavalnica

Naslov: Uvod v končne obsege (osnovne lastnosti polinomov in razširitev obsegov)

Predavatelji: 16.00-16.30 Peter Muršič; 16.30-17.00 Marina Popovič; 17.00-17.30 Urška Berce

Povzetek:
V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.

Na tokratnem predavanju bomo predelali vsebino razdelkov 1.3 in 1.4. Najprej bomo preleteli osnovne lastnosti polinomov, nato pa spoznali še nekaj lastnosti razširitev obsegov.

 

Vabljeni!


četrtek, 21. oktober 2010 Jesenska ORADA - računalniška delavnica za osnovnošolce in srednješolce

UP FAMNIT med 25. in 29. oktobrom 2010 vabi na računalniško delavnico za osnovnošolce in srednješolce (ORADA), ki bo potekala v prostorih fakultete na Glagoljaški 8.

 
Program delavnice je naslednji:
1.     Uvod v algoritmično razmišljanje – Robocode
2.     Programiranje mikrokrmilnikov
3.     Spletna igralnica
4.     Porgramiranje vsebin za iPhone
5.     Izdelava zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom
6.     Prevajanje naravnih jezikov
 
Delavnica je brezplačna, prijave nanjo pa sprejemamo na spletni strani http://orada.famnit.upr.si

 


ponedeljek, 18. oktober 2010 Cikel bioloških predavanj

V sredo, 27.10.2010, bo ob 19h v veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru bioloških predavanj.

 

Predavatelj: doc. dr. Josef Bryja

 

Naslov: The phylogeography of rodents in Africa

 

Doc. dr. Josef Bryja je zaključil dodiplomski in podiplomski študij na Masarykovi univerzi v Brnu na Češkem, s specializacijo iz zoologije in ekologije sesalcev. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec na Oddelku za populacijsko biologijo in kot vodja laboratorija za zoologijo in ekologijo na Fakulteti za znanost v Brnu. Raziskovalno se ukvarja z molekularno ekologijo vretenčarjev ter vedenjsko in populacijsko ekologijo glodavcev.

 

Predavanje bo v Angleščini.

 

Vljudno vabljeni!

 


petek, 15. oktober 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 18. oktobra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr.Martin Milanič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Graphs of separability at most two: structural characterizations and their consequences
Abstract: We introduce graphs of separability at most k as graphs in which every two non-adjacent vertices can be separated by a set of at most k other vertices. Graphs of separability at most k arise in connection with the parsimony haplotyping problem from computational biology. For k = 0 or k = 1, the only connected graphs of separability at most k are complete graphs and block graphs, respectively. For values of k greater than 2, graphs of separability at most k form a rich class of graphs containing all graphs of maximum degree k.
We prove several characterizations of graphs of separability at most 2, which generalize complete graphs, cycles and trees. The main result is that every connected graph of separability at most 2 can be constructed from complete graphs and cycles by pasting along vertices or edges, and vice-versa, every graph constructed this way is of separability at most 2. The structure theorem has nice algorithmic implications – some of which cannot be extended to graphs of higher separability – however certain optimization problems remain intractable on graphs of separability 2. Finally, we characterize graphs of separability at most 2 in terms of minimal forbidden induced subgraphs and minimal forbidden induced minors.
 

 


torek, 12. oktober 2010 Dnevi znanja

Univerza na Primorskem (UP) v sodelovanju s svojimi 9 članicami, Študentsko organizacijo UP, Centrom za jezike in medkulturno komunikacijo,  Društvom prijateljev mladine Koper, Centrom eksperimentov, osnovnimi šolami: OŠ Lucija, OŠ Koper, OŠ Dušana Bordona, OŠ Vojke Šmuc Izola; in srednjimi šolami: Srednja gostinska in turistična šola Izola, Srednja ekonomsko poslovna šola Koper, Gimnazija Koper; knjigarno Libris in Univerzitetno knjigarno
organizira prireditev DNEVI ZNANJA.

Tako se vam bomo v petek, 15.10.2010, med 10. in 14. uro na Titovem trgu v Kopru predstavile članice UP, v soboto, 16.10.2010, pa bomo s pestrim triurnim programom v koprski Taverni, na Carpaccejevem trgu in vzdolž Pristaniške ulice z naštetimi sodelujočimi priredili prijeten sobotni dogodek ter vam tako na enem mestu postregli s čim več informacijami o izobraževanju in nudenju znanja – od 10. do 13. ure. Glavni pokrovitelj dogodka je Mestna občina Koper, medijski pokrovitelj pa Radio Capris.


sobota, 9. oktober 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. oktobra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavatelj: Marko Orel

Naslov: Uvod v končne obsege (ponovitev nekaterih algebraičnih pojmov)

Povzetek:

V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na uvodnem predavanju bomo preleteli prvo poglavje knjige in tako obnovili znanje o nekaterih algebraičnih pojmih (kolobarji, obsegi, polinomi,...).

 

16.00 - Računalniška učilnica
Predavatelja: Damjan Jurič in Nina Chiarelli
Povzetek:
Z razvojem računalnikov in popularizacijo računalništva je naravno, da se razvijajo tudi programske rešitve na vseh področjih. Operacijski sistemi pri temu niso izjema. Na predavanju bodo na kratko predstavljeni trije najbolj popularni operacijski sistemi, ki so trenutno prisotni na našem tržišču – Microsoft Windows XP, Ubuntu Linux in Apple-ov Mac OS X.
Večji del seminarja bo namenjen opisu osnovnih opravil, za katere meniva, da bi jih vsak uporabnik moral poznati za tekoče delo z le-temi, posebaj pa bodo povdarjena tista opravila, ki se namam zdijo primerna že za najmlajše uporabnike (osnovnošolce).

 

Vabljeni!
 

 


petek, 8. oktober 2010 SPOZNAVNI VEČER UP FAMNITA – BOWLING V PLANETU TUŠU TER ZABAVA DO JUTRANJIH UR

UP FAMNIT organizira spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Srečanje bo potekalo naslednjo sredo, 13. 10. 2010, v Planet Tuš v Kopru

Zbor bo ob 18h v prostorih bowlinga v Planet tušu Koper.

Obveznosti na fakulteti (vaje in predavanja) po 17.30 uri ODPADEJO.

Dobrodošlico vam bodo izrekli dekan in prodekan fakultete ter predstavniki študentov.
Druženje mešanih ekip (študentov skupaj s predavatelji) bo najprej potekalo ob bowlingu, sledila  pa mu bo zabava do jutranjih ur ob glasbi skupin Way Down ter Highway.

 Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Tega nikakor ne smete zamuditi!


četrtek, 7. oktober 2010 NI ZDRAVJA BREZ DUŠEVNEGA ZDRAVJA

Spoštovani!

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja UP FAMNIT in UP PINT organizirata dogodek, namenjen promociji duševnega zdravja. Ob 14h bo tako v koprski Rotundi tako potekal strokovni del z naslednjim programom:

Pozdravna nagovora ministra za zdravje Vlade Republike Slovenije Dorjana Marušiča in dekana UP FAMNIT prof. dr. Dragana Marušiča.

  • prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek: Predstavitev resolucije o Nacionalnem programu duševnega zdravja
  • doc. dr. Aleksander Zadel: Predstavitev študijskega programa Biopsihologije na UP FAMNIT
  • Vita Poštuvan : Predstavitev znanstvenoraziskovalnih projektov s področja duševnega zdravja na UP PINT
  • prim. dr. Goran Čerkez, dr. Gaspare Palmieri, doc. dr. Saška Roškar, Olivera Stanojević-Jerković: Ob izidu dveh prevodov monografije prof. dr. Andreja Marušiča in Sanje Temnik Javno duševno zdravje ter predstavitev DVD z video posnetkom javnega predavanja prof. dr. Andreja Marušiča o duševnem zdravju

Ob 17h sledi družabni del dogodka v telovadnici OŠ Koper - košarkaška tekma ekipe veteranov Zbogom pamet in ekipe VIP ter AŠD FAMNIT, ki jo bo povezoval Iztok Gustinčič, popestrila pa jo bo tudi plesno-akrobatska skupina FLIP iz Pirana.

Ob 20.30 pa vas vabimo tudi na Andrejev koncert za destigmatizacijo depresije v organizaciji Katje Pišot in Društva DAM, ki bo v koprski Taverni.

Vabimo vas, da se dogodkov udeležite. V kolikor potrebujete dodatne informacije, smo na voljo na spodnjih številkah.

Želim vam lep dan in ne pozabite, da NI ZDRAVJA BERZ DUŠEVNEGA ZDRAVJA!

 


četrtek, 7. oktober 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 11. oktobra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval Alexandru Tomescu, doktorski študent na Univerzi v Vidmu (Udine, Italija).
Več o predavatelju lahko preberete na: http://sole.dimi.uniud.it/~alexandru.tomescu/.
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Mapping Hypersets into Numbers
Abstract: We introduce and prove the basic properties of an encoding that generalizes to non-well-founded hereditarily finite sets the bijection defined by Ackermann between hereditarily finite sets and natural numbers. The new encoding maps its domain onto dyadic rational numbers.