Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 9. oktober 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. oktobra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavatelj: Marko Orel

Naslov: Uvod v končne obsege (ponovitev nekaterih algebraičnih pojmov)

Povzetek:

V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na uvodnem predavanju bomo preleteli prvo poglavje knjige in tako obnovili znanje o nekaterih algebraičnih pojmih (kolobarji, obsegi, polinomi,...).

 

16.00 - Računalniška učilnica
Predavatelja: Damjan Jurič in Nina Chiarelli
Povzetek:
Z razvojem računalnikov in popularizacijo računalništva je naravno, da se razvijajo tudi programske rešitve na vseh področjih. Operacijski sistemi pri temu niso izjema. Na predavanju bodo na kratko predstavljeni trije najbolj popularni operacijski sistemi, ki so trenutno prisotni na našem tržišču – Microsoft Windows XP, Ubuntu Linux in Apple-ov Mac OS X.
Večji del seminarja bo namenjen opisu osnovnih opravil, za katere meniva, da bi jih vsak uporabnik moral poznati za tekoče delo z le-temi, posebaj pa bodo povdarjena tista opravila, ki se namam zdijo primerna že za najmlajše uporabnike (osnovnošolce).

 

Vabljeni!