Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 9. marec 2010 "Vam je všeč brokoli?" Vabilo na 7. predavanje matematičnih izletov

V petek, 12. 3. 2010 vas vabimo na 7. predavanje v okviru Famnitovih izletov v matematično vesolje, cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavanje doc. dr. Štefka Miklaviča z naslovom Vam je všeč brokoli? bo potekalo ob 18. uri v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper. 

Vsebina predavanja:

doc. dr. Štefko Miklavič:

"Vam je všeč brokoli?"

V naravi srečamo kar nekaj stvari z lastnostjo, da imajo njihovi deli podobno obliko kot celota. Na primer gorski grebeni, oblaki, praprot, drevesa, ... Pa seveda brokoli. Matematičnim modelom takšnih objektov pravimo fraktali. Na predavanju bomo spoznali nekatere najbolj znane med njimi: Kochovo snežinko, trikotnikom Sierpinskega, gobo Sierpinskega, Mandelbrotovo in Juliajevo množico, ... Spoznali bomo, da imajo ti matematični objekti zelo zanimive lastnosti, ki so v vsakdanjem svetu dokaj nenavadne. 

O predavatelju:

Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fullbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). Od januarja 2007 je zaposlen na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede, od januarja 2009 pa tudi na UP FAMNIT. 

Vljudno vabljeni!