Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 3. maj 2010 Zaključno predavanje Izletov v matematično vesolje: Od matrik do barvanja grafov

V petek, 7. maja 2010 ob 18. uri vas vabimo na zaključno predavanje v okviru cikla Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Predaval bo izr. prof. dr. Bojan Kuzma, UP FAMNIT:

Naslov predavanja: Od matrik do barvanja grafov

Vsebina predavanja:

Matrika ni nič drugega kot v tabelo urejena množica števil. Matrike lahko med seboj seštevamo ter množimo, vendar moramo pri množenju paziti na vrstni red, saj AB v splošnem ni enako kot BA. Matrike so zelo uporabne npr. pri reševanju sistemov linearnih enačb. Med posebno zanimive tipe matrik spadajo hermitske matrike, ki jih srečamo v kvantni mehaniki in v Einsteinovi teoriji relativnosti. Na hermitskih matrikah lahko vpeljemo simetrično množenje A°B = AB+BA. Zanimivo je vedeti, katere preslikave ohranjajo tako množenje. Pri reševanju tega problema pridemo do problema barvanja grafov. Lahko poizkusite sami: Najmanj koliko barv je potrebnih, da bi pobarvali celoten prostor brez ene točke, če naj bodo z različnimi barvami pobarvane točke, ki ustrezajo pravokotnim vektorjem?

O predavatelju: Dr. Bojan Kuzma je doktoriral na Univerzi v Ljubljani leta 2003 in predava na UP FAMNIT. Kot raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani se ukvarja z linearno algebro, funkcionalno analizo in teorijo ohranjevalcev.

Cikel poljudnoznanstvenih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu je potekal enkrat mesečno od septembra do maja. Veseli smo zelo dobrega obiska dijakov, njihovih učiteljev in zunanjih slušateljev, ki smo se jih trudili navdušiti za sicer kompleksna matematična vprašanja, a predstavljena na dostopen, atraktiven in razumljiv način. Veseli smo tudi dejstva, da je z uspešnim ciklom fakulteta prispevala k razvolju komunikacije med strokovno in splošno javnostjo na Obali.

Veselimo se že nadaljevanja Izletov v prihodnjem letu z željo, ki smo jo zapisali v uvodnik programske knjižice za letošnje leto:  "Želimo si, bi tovrstna večerna srečanja postala neskončno dolg izlet: tradicionalno druženje primorskih brihtnih glav ob zanimivih znanstvenih odkritjih in nabrušenih predavateljih z različnih slovenskih in tujih ustanov."

Po predavanju dr. Kuzme ob zaključku cikla vse slušatelje prijazno vabimo na zakusko!

Številne foto utrinke s preteklih predavanj si lahko ogledate v Famnitovi fotogaleriji.