Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 7. januar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 11.1.2010, bo ob 16.00 uri predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 16.00

Predavatelj: dr. Boštjan Vesnicer, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Alpineon, d.o.o.

Naslov: Statistični postopki v sistemih za samodejno razpoznavanje govorcev

Povzetek:

Biometrija je veda, ki se ukvarja s proučevanjem postopkov za samodejno razpoznavanje oseb na podlagi fizioloških in/ali vedenjskih značilnosti. Med bolj popularne biometrične postopke prištevamo razpoznavanje prstnih odtisov, dlani, šarenice, obrazov, pisave in govorcev.
V predavanju bomo predstavili postopke, ki se uporabljajo v sistemih za razpoznavanje govorcev. Poudarek bo predvsem na statističnih postopkih. Izpostavili bomo probleme, zaradi katerih se zanesljivost razpoznavalnikov govorcev poslabša, in predstavili možnosti, kako te probleme vsaj delno umiliti.
Na koncu bomo opisali še sistem za samodejno razpoznavanje govorcev, v katerega smo vgradili predstavljene postopke, ter podali rezultate, ki smo jih s sistemom dosegli.

Vabljeni!