Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 31. maja 2010, bodo ob 16.00 in 16.30 v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanja v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Martin Milanič

Naslov: Aproksimacijski algoritem za problem maksimalnega prereza grafa

Povzetek:

Problem maksimalnega prereza grafa je eden izmed osnovnih NP-težkih problemov kombinatorične optimizacije. Predstavili in analizirali bomo znameniti aproksimacijski algoritem Goemansa in Williamsona za problem maksimalnega prereza. Algoritem temelji na semidefinitnem programiranju, razredu optimizacijskih problemov, pri katerih iščemo optimum linearne funkcije pri linearnih pogojih in dodatni zahtevi, da so vse nastopajoče spremenljivke elementi pozitivno semidefinitne matrike.

 


16.30 - Mala predavalnica

Predavatelj: Aljaž Slivnik
 
Naslov: Reed-Solomonova koda (predstavitev magistrske naloge)

Povzetek:

Leta 1960 sta Irving Reed in Gus Solomon objavila članek ”Polynomial Codes over Certain Finite  Fields”. V njem sta predstavila nov razred kod,ki so sedaj znane kot  Reed–Solomonove kode. V  današnjih časih so te kode splošno uporabljenje/zastopane na različnih področjih. Srečamo jihpri predvajanju CD– in DVD–ploščkov, v telekomunikaciji, pa tudi pri komunikaciji s sateliti. Na seminarju bodo predstavljene Reed–Solomonove kode v obsegu Zp, kjer je p poljubno praštevilo.

 
17.30 - Mala predavalnica

Predavatelj: Petra Kerčmar
 
Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 3 Group Rings.

Vabljeni