Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 28. september 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 4. oktobra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predavala dr. Barbara Boldin. Pred seminarjem bo potekalo srečanje oddelka za matematiko, ki se prične ob 9.30, v istem prostoru. Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

 4.10.2010. ob 10:00 Seminarska soba v Galebu
Predavatelj: dr. Barbara Boldin
Naslov: Biološke invazije v strukturiranih populacijah

Povzetek

Kdaj je invazija nove populacije uspešna? Če dinamiko populacij opišemo kot determinističen proces in privzamemo, da so obstoječe populacije v ravnovesnem stanju, potem na to vprašanje lahko odgovorimo takole: če je osnovno reprodukcijsko razmerje   nove populacije R­0 večje kot 1, je invazija uspešna, medtem ko je invazija obsojena na neuspeh kadar je R­0 <1. Pri kritični točki R­0 = 1 pride do transkritične bifurkacije. 

Z matematičnega vidika obstaja samo en tip transkritične bifurkacije. Kadar pa dinamični sistem opisuje nek biološki proces, moramo razlikovati dva primera: superkritično bifurkacijo, pri kateri netrivialna veja ravnovesnih stanj obstaja za R­0 > 1 in podkritično bifurkacijo, kjer netrivialne ravnovesne točke najdemo le ko je R­< 1.

Na predavanju bomo predstavili način izračuna osnovnega repodukcijskega razmerja za strukturirane populacije, izpeljali formulo za določanje smeri bifurkacije in opisali posledice tipa transkritične bifurkacije za biološki proces. Rezultati so uporabni za študij različnih invazij, tako v ekologiji, epidemiologiji kot tudi evoluciji, kar bomo prikazali na primerih.

Predavanje bo povzeto po članku:
B. Boldin: Introducing a population into a steady community: the critical case, the centre manifold and the direction of bifurcation. SIAM Journal on Applied Mathematics, Volume 66 (2006), Issue 4, pp. 1424-1453”

 


petek, 24. september 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 27. septembra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

 

Predavatelj: Boštjan Tittl

Naslov: Primerjava razvoja spletne igrice v ActionScript-u in JavaScript-u


Povzetek:

Živimo v dobi, ko si sveta ne predstavljamo več brez interneta. Z naraščanjem števila njihovih uporabnikov, narašča tudi priljubljenost spletnih igric. Po navadi gre za preproste igrice napisane v Flash-u ali JavaScript-u, ki jih igramo neposredno v svojem brskalniku. Spletne igrice so postale priljubljene, saj se uporabniki med seboj lahko primerjajo preko lestvice točk oz. v nekaterih primerih tudi pomerijo.

Predstavljen bo primer razvoja spletne igrice Lunatix z vidika dveh sorodnih si tehnologij, in sicer ActionScript-a in JavaSript-a. Ob razvoju igrice v tehnologiji AcionScript, bo poleg predstavitve tehnologije podan tudi uvod v orodje Adobe Flash, pri razvoju igrice v tehnologiji JavaScript, pa bo poleg predstavitve tehnologije podan tudi uvod v HTML 5. Na koncu bodo predstavljene še razlike ter ocene obeh pristopov

 

Vabljeni!


četrtek, 23. september 2010 Zasvojenost z zdravili za zdravljenje duševnih motenj

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske vede (FAMNIT)

vabi v petek, 01.10.2010, ob 12:00, v malo predavalnico UP FAMNIT

na predavanje z naslovom:

Zasvojenost z zdravili za zdravljenje duševnih motenj

 

Predaval bo dr. Gorazd Drevenšek

 Opis:

Zasvojenost s psihotropnimi zdravili je pogosto posledica zlorabe, t.j. nepravilne oz. čezmerne uporabe zdravil. Vzrok za povečano uporabo teh zdravil je porast pojavnosti duševnih motenj. Za zdravljenje le teh uporabljamo zdravila, ki imajo ob ustrezni uporabi velik potencial za nastanek zasvojenosti.

Zasvojenost z zdravili je kronična motnja, za katero je značilno hrepenenje po psihotropni učinkovini, izguba kontrole nad vnosom zdravila, prekomerna aktivacija nagrajevalne poti v možganih in pojav negativnih znakov ob odtegnitvi.

Odvisnost je nevroadaptivna sprememba presnovnih poti v možganih po vnosu učinkovine. Pri odvisnosti se razvije toleranca na zdravilo, ki sproži potrebo po večjem vnosu zdravila, pojavi se odtegnitveni sindrom, skupek procesov, ki sprožijo neprijetne občutke in bolečino.

Zasvojenost se je prvotno nanašala le na psihotropne učinkovine, danes zajema širši krog učinkovin in aktivnosti. Zasvojenost nastane zaradi aktivacije nagrajevalnega sistema v možganih, sposobnosti samoojačitve teh poti, nevroadaptacij po vnosu učinkovin ali ojačitve endogenih poti. Za razvoj zasvojenosti sta pomembna dva centra v možganih, ventrotegmentalni in Nucleus accumbens.

Duševne motnje nastanejo kot nevrobiološka prilagoditev na stresno izzvane spremembe v možganskih poteh. Ponavadi jih spremljajo spremembe v delovanju drugih organskih sistemov, predvsem srčnožilnega sitema. Za zdravljenje stresno povzročenih duševnih motenj se uporabljajo zdravila za pomirjanje, uspavala, zdravila za zdravljenje tesnobnosti, vedno pogostejša pa je tudi uporaba antidepresivov. Za večino teh zdravilnih učinkovin je značilno, da se telo prilagodi na njihovo jemanje, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo zasvojenost. Zdravila za zdravljenje tesnobnosti, pomirjevala, uspavala delujejo tako, da zavrejo aktivnost kanalov GABA, ki možganom preprečujejo preveliko vzburjenje. Ker se zdravila specifično vežejo na podenote GABA kanala, se po dolgotrajnem jemanju telo prilagodi na njihovo uporabo, posledično pa se razvije odvisnost, po prenehanju pa pojavijo znaki odtegnitve zdravila. Benzodiazepini so najbolj uporabljana zdravila iz te skupine zdravil.

Zdravila za zdravljenje depresij lahko delujejo na presnovo monoaminov, čeprav so vzroki nastanka teh motenj lahko podobni kot pri nastanku tesnobnosti. Zanje je značilna dalj časa trajajoča uporaba, da dosežejo svoje učinke, imajo pa tudi več stranskih učinkov in veliko individualno odzivnost. Glede na mehanizem delovanja jih delimo v 4 podskupine. Čeprav zasvojenosti naj ne bi povzročali, se odvisnost razvije tudi pri uporabi te skupine zdravil.

Zasvojenost z zdravili uspešno zdravimo v kombinaciji s psihoterapijo in nekaterimi drugimi ukrepi, redkeje samo z zdravili.

 

Vabljeni!

 


sreda, 22. september 2010 Murphy in "logika" v domači kuhinji

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR)

Vabi v torek, 28. septembra 2010, ob 11. uri, v malo predavalnico UP FAMNIT
na predavanje z naslovom

Murphy in "logika" v domači kuhinji

 

Predaval bo as. dr. Jure Pražnikar, raziskovalec in predavatelj na UP PINT in UP FAMNIT.

 

Kratek oris predavanja:

V naravi in domačem okolju se večkrat srečamo s pojavi, ki so na prvi pogled povsem nelogični, ali pa botrujejo Murphy-evim zakonom. Zakaj kruh, namazan s pašteto, vedno pade na napačno stran? In ali je res, da lahko topla voda zmrzne hitreje kot hladna voda? Kruh pade, tako se nam vsaj zdi, vedno na napačno stran zaradi Murphy-evega zakona, nikakor pa ni logično, da lahko topla voda hitreje zmrzne kot hladna voda… Je takšna razlaga pravilna?


četrtek, 16. september 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 20. septembra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Napovedovanje uspešnosti teniških igralcev z metodami strojnega učenja

Povzetek:

Napovedovanje tekmovalne uspešnosti teniških igralcev je bilo raziskovano že v preteklosti. Predhodne raziskave so bile omejene na dokaj majhne vzorce igralcev, uporabljeni pa so bili le nekateri dejavniki teniške igre. Za napovedovanje uspešnosti so bile uporabljene praviloma statistične metode in pristopi. Namen te raziskave je bil preverit uporabnost metod strojnega učenja za napovedovanje uspešnosti igralcev v različnih starostnih obdobjih.
Vzorec igralcev je obsegal 1002 subjekta, ki so opravili redna testiranja morfoloških in motoričnih dejavnikov v obdobju od 1993 do 2008. Rezultati so pokazali zadovoljivo uspešnost napovedovanja za igralce do starosti 16 let, medtem ko za igralce nad 16 let napovedovanje uspešnosti z metodami strojnega učenja odpove.

 

Vabljeni!


sreda, 15. september 2010 Svetovni dan duševnega zdravja

 

 
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede
Univerze na Primorskem organizirata
ob svetovnem dnevu duševnega zdravja
strokovno-družabni dogodek,
ki bo v petek, 8. oktobra 2010 v Kopru.
 
 
Strokovni del:
središče Rotunda (Destradijev trg 11)
ob 14. uri
 
Pozdravna nagovora
ministra za zdravje Vlade Republike Slovenije Dorjana Marušiča,
in
dekana UP FAMNIT prof. dr. Dragana Marušiča
 
  • prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek: Predstavitev resolucije o Nacionalnem programu duševnega zdravja
  • doc. dr. Aleksander Zadel: Predstavitev študijskega programa Biopsihologije na UP FAMNIT
  • Vita Poštuvan : Predstavitev znanstvenoraziskovalnih projektov s področja duševnega zdravja na UP PINT
  • prim. dr. Goran Čerkez, dr. Gaspare Palmieri, doc. dr. Saška Roškar, Olivera Stanojević-Jerković: Ob izidu dveh prevodov monografije prof. dr. Andreja Marušiča in Sanje Temnik Javno duševno zdravje  ter predstavitev DVD z video  posnetkom javnega predavanja prof. dr. Andreja Marušiča o duševnem zdravju
 
Družabni del:
telovadnica OŠ Koper ob 17. uri
 
Košarkarska tekma
ekipa veteranov Zbogom pamet : ekipa VIP in AŠD FAMNIT
 
Program bo povezoval Iztok Gustinčič.
 
 
 
Dobrodošli
8. oktobra 2010
ob 14. uri v središču Rotunda in
ob 17. uri v telovadnici OŠ Koper

 


četrtek, 9. september 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. septembra 2010, bosta ob 16.00 in 17.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Aljaž Vidmar

Naslov: Uporaba Splet 2.0 tehnologij za snovanje sodobnih spletnih aplikacij

Povzetek:

Svetovni splet je v današnjem času ena izmed najbolj popularnih storitev, ki jih ponuja Internet. Uporabnikom omogoča hiter dostop do informacij bodisi iz posebnih računalnikov ali drugih naprav. V zadnjih letih smo priča razcvetu socialnih mrež, spletnih dnevnikov, ponujanja/deljenja vsebin med uporabniki, itd. Vse to in še veliko več lahko označimo s pojmom Splet 2.0 (angl. Web 2.0).
Način izdelave spletnih aplikacij se je v zadnjih nekaj letih podredil sodobnim Splet 2.0 trendom. S tem predvsem mislimo na pojav novih tehnologij, ki programerjem omogočajo hiter in učinkovit razvoj. Ker je omenjenih tehnologij veliko, se velikokrat pojavi problem pri izboru. Predstavljen bo primer razvoja sodobne spletne aplikacije - spletni koledar MAGiCAL. Opisali bomo nekatere tehnologije, ki smo jih uporabili in ocenili njihovo primernost za realizacijo posameznih funkcionalnosti. Te tehnologije so: programski jezik PHP, podatkovna baza MySQL, programski ogrodji Codeigniter ter jQuery, pristop AJAX, objektno usmerjeno programiranje in arhitektura Model-Pogled-Krmilnik, prekrivni slogi (CSS3) in druge. Na koncu bomo na podlagi trenutnih trendov in potreb uporabnikov poskušali napovedati prihodnost svetovnega spleta ter zapisali ugotovitve v obliki ocene uporabljenih tehnologije, orodij in pristopov ter sklepa.

 

 

17.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: David Paš

Naslov: Ants solve the Integrated Vehicle and Crew Scheduling Problem in the public urban bus system of Ljubljana, Slovenia

Povzetek:
We will present a new and unconvential approach to the important integrated vehicle and driver scheduling problem in the public urban bus transit that is based on ACO. Although the predominant technique for that problem is the Langragian relaxation with column generation it is known to be inflexible in modeling real world constraints and to incur long computational times. The ACO meta-heuristic has been applied to real-world data provided by the public bus companies in Ljubljana (Slovenia) and Szeged (Hungary). Moreover, we will evaluate the potential gain from parallelization.

 

Vabljeni!


nedelja, 5. september 2010 VABILO NA UVODNE DELAVNICE ZA FAMNIT-ove BRUCE

Dragi bruci!

Prehod v novo študentsko življenje je vedno poln novih izzivov in neznanih področij. Želimo, da bi vaš študij na FAMNIT-u predstavljal tako vse zanimivosti, ki jih študentska leta prinašajo kot seveda obilo znanja. S tem namenom za vas med 20. in 24. septembrom 2010 v Kopru organiziramo delavnice, ki vam bodo osvežile uvodna znanja. Predavanja za posamezne smeri bodo vodili naši profesorji in študentje višjih letnikov. Na ta način bo pričetek predavanj za vas pa tudi za naše profesorje lažji. V sklopu delavnicah boste namreč ne le preverili in osvežili vaše znanje temveč tudi spoznali profesorje, ki vas bodo vodili skozi študij ter študente, ki bodo nedvomno dragocen vir informacij tako glede študijskih kot obštudijskih zadev.

Delavnice si lahko izberete skladno s svojo izbrano smerjo, potekale pa bodo z naslednjim urnikom:
Ponedeljek,
20.9.2010 od 9h do 14h UVOD V MATEMATIKO

Torek,
21.9.2010 od 9h do 12h UVOD V MATEMATIKO in od 12.30 do 14h OSNOVE PROGRAMIRANJA

Sreda,
22.9.2010 od 9h do 14h OSNOVE PROGRAMIRANJA

Četrtek,
23.9.2010 od 9h do 14h UVOD V EKONOMIJO in od 9h do 14h BIOLOGIJA

Petek,
24.9.2010 od 9h do 12h UVOD V EKONOMIJO in od 9h do 12h BIOLOGIJA

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da izpolnite prijavnico. Za bruce, ki še nimate urejene namestitve smo poskrbeli z dogovorom s Študentskimi domovi, zato so vam v času delavnic na voljo prenočišče z doplačilom 10 eur/noč. V kolikor prenočišče potrebujete zaradi rezervacije to navedite v prijavnici. Rok prijave je 15.9.2010.
Obenem naj napovemo še prvo srečanje na fakulteti, ki bo v petek, 1. oktobra 2010 (za več informacij spremljajte FAMNIT-ovo spletno ali Facebook stran). V ponedeljek, 4. oktobra 2010 pa bo od 18h do 20h v koprski Taverni potekal POZDRAV BRUCEM s koncertom.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 05 611 75 70 ali preko elektronske pošte olga.kaljada@student.upr.si

Veselimo se vaše prisotnosti, ki bo prinesla nova znanstva in znanja!

Lep pozdrav!

Študentski svet UP FAMNIT