Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 19. julij 2010 Doc. Dr. Aljaž Ule je v okviru projekta Znanje žanje predaval v Državnem zboru Republike Slovenije

Ljubljana, 13. julij 2010

Doc. Dr. Aljaž Ule, docent na Fakulteti za ekonomske in poslovne vede na Univerzi v Amsterdamu ter na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem je v Državnem Zboru Republike Slovenije predaval v okviru projekta Znanje žanje, s katerim Državni zbor in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predstavljata znanstvene dosežke vrhunskih slovenskih znanstvenikov in njihove učinke.   


foto: STA

Doc. Dr. Aljaž Ule je na predavanju z naslovom “Ekonomski poskusi v pomoč znanosti in politiki” govoril o metodi za preverjanje mnogih teorij v ekonomskem laboratoriju, ki so jo pred nekaj desetletji razvili ekonomisti, s tem pa se je pojavilo tudi novo področje eksperimentalne ekonomije. Pomembna prednost laboratorijskih poskusov sta ponovljivost in možnost manipuliranja z ekonomskim okoljem, ki v realni ekonomiji nista mogoči.

Laboratorijski poskusi se uporabljajo za primerjavo učinkovitosti različnih ekonomskih institucij, testiranje novih in neznanih tržnih posegov ter okolij, preverjanje obstoječih ekonomskih teorij, pa tudi za preverjanje ekonomskih predpostavk o človeškem odločanju v ekonomskih okoljih, je v svojem predavanju pojasnil doc. dr. Ule. Posebna prednost pa so seveda stroški laboratorijskega poskusa, namenjenega ekonomski politiki, ki so majhni v primerjavi s stroški napačne ekonomske odločitve.

Predavanje je v celoti dostopno na povezavi:
http://www.dz-rs.si/fileadmin/dz.gov.si/pageuploads/DZ/dogodki/znanje_zanje/17._predavanje/100713ClanekUle.pdf