Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. marec 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 29. marca 2010, bo ob 16.00 uri v veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavatelj: Branko Kavšek

Naslov: Asociacijska pravila - pregled področja in predstavitev odprtih problemov

Povzetek:

Odkrivanje asosciacijskih pravil v podatkih je skupina algoritmov strojnega učenja in jih kot takšne uvrščamo v širši področji umetne inteligence in podatkovnega rudarjenja. Na seminarju bo predstavljeno kaj asociacijska pravila sploh so in iz kje izhajajo. Poleg osnovnega algoritma (APRIORI) bodo orisane tudi razširitve tega algoritma za katere bi lahko rekli, da opisujejo različna podpodročja osnovnega področja odkrivanja asosciacijskih pravil. Pri vsakem podpodročju bo predstavljeno s čim se raziskovalci na tem podpodročju danes ukvarjajo ter kaj so še neraziskani/odprti problemi posameznih podpodročij odkrivanja asosciacijskih pravil v podatkih.

 

Vabljeni!
 


sreda, 24. marec 2010 Predavanje: "Po sledeh prokletijske volčice do najvišjega vrha albanskih Alp"

V četrtek, 1. aprila ob 18.30 uri bo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT potekalo na predavanje doc. dr. Boštjana Surine z naslovom:

"Po sledeh prokletijske volčice do najvišjega vrha albanskih Alp".


Predavanje je namenjeno predvsem študentom 1. in 2. letnika Biodiverzitete na UP FAMNIT, primerno pa je tudi za druge, ki jih zanima naravoslovna tematika v teh še vedno odročnih krajih.


Predavatelj bo prikazal floristične in biogeografske znamenitosti Prokletij, njihovo izjemno visoko stopnjo endemizma in bogato biotsko pestrost. Posebej bo izpostavil nekatere taksonomske, filogenetske in filogeografske probleme Prokletij in Balkanskega polotoka sploh ter osebne izkušnje gornika v Prokletijah.


Vabljeni!


sreda, 24. marec 2010 Etični izzivi kognitivnega izboljševanja človeka

Vljudno vabljeni na predavanje, ki ga bo imela v ponedeljek, 29. 3. 2010 ob 14h v predavalnici Pošta raziskovalka na UP PINT dr. Tea Logar, z naslovom:

Etični izzivi kognitivnega izboljševanja človeka

Vsebina predavanja:

Napredki kognitivne nevroznanosti omogočajo do nedavnega neslutene možnosti izboljševanja osrednjih zmogljivosti naših možganov. Čeprav so strokovnjaki navdušeni nad neprecenljivo vrednostjo modernih tehnologij pri odpravljanju določenih možganskih okvar in patologij, pa nekateri opozarjajo na etična vprašanja, ki jih sproža raba teh tehnologij v neterapevtske namene. Namen predavanja je predstaviti in osvetliti osrednje etične dileme kognitivnega izboljševanja ter preveriti utemeljenost argumentov obeh strani.

Po predavanju bo sledila diskusija.

Vabljeni!

 


torek, 23. marec 2010 Biotska raznovrstnost je življenje; naše življenje!

Objavljamo prispevek, ki ga je za 7. Val v Primorskih novicah pripravila koordinatorica študijskega programa Biodiverziteta, doc. dr. Elena Varljen Bužan.   

Biotska raznovrstnost je življenje; naše življenje!

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je leto 2010 razglasila za Mednarodno leto biotske raznovrstnosti. Sporočilo, ki spremlja razglasitev, je več kot jasno, saj ga poudarja izjava generalnega sekretarja Ban Ki-moona: »Biotska raznovrstnost je življenje; naše življenje. Torej nikoli ne vemo, kdaj bomo vrsta, ki je na vrsti za »odpis«.

Biotska raznovrstnost (pogosto zasledimo tudi sinonime biotska pestrost, biodiverziteta, biološka raznovrstnost) je ena najpomembnejših in najdragocenejših naravnih dobrin. Vključuje vse rastline, živali ter druge organizme, ki živijo, rastejo, dihajo, letijo in plavajo v svojih življenjskih okoljih, ki jim predstavljajo dom. Ljudje smo kot del narave močno odvisni od biotske raznovrstnosti. Raznolikost rastlinskih in živalskih vrst nam zagotavlja hrano, gorivo in kisik. Gozdovi nam nudijo zavetje in gradbene materiale za izgradnjo domov. Rastlinska odeja blaži vplive in nudi zaščito pred poplavami, sušo in vetrom ter razstruplja in razgrajuje odpadke na naših deponijah in čistilnih napravah. Žuželke, ptiči in netopirji oprašujejo rastline, med njimi tudi kmetijske kulture ter nadzorujejo škodljivce in bolezni. Deževniki in drugi talni organizmi ustvarjajo in obnavljajo rodovitnost prsti.

Danes se v tradicionalni in moderni medicini uporablja več kot 70000 rastlin (npr. aspirin so na začetku pridobivali iz vrbovega lubja). Madagaskarski zimzelen, ki raste v tropskih gozdovih na Madagaskarju (pri nas ga gojimo kot okrasno rastlino), uporabljamo kot učinkovito zdravilo proti raku. Poleg tega nam narava omogoča prijeten umik iz vsakdanjika, saj nas sprehod po gozdu ali travniku sprošča in polni z novo energijo. Ali si lahko predstavljamo življenje v velikih betonskih mestih brez prijetnih zelenih površin, namenjenih oddihu?

Med evolucijo so rastlinske in živalske vrste nastajale in izginjale,. Pri tem so nekatere ostale razmeroma nespremenjene, druge pa so se razvijale in spreminjale. Danes človeške dejavnosti povzročajo okoljske spremembe, ki se pojavljajo prehitro, da bi se vrste lahko prilagodile, zato je izumiranje vrst hitro. Trenutna stopnja izumiranja vrst je 100 do 1000-krat večja od naravne. Po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) letno izgubljamo 6 milijonov hektarjev pragozda, kar predstavlja površino, enako trem Slovenijam. Kar 170000 vrstam trenutno grozi izumrtje: od tega je 21 odstotkov sesalcev, 12 odstotkov ptic, 31 odstotkov dvoživk in 37 odstotkov rib. Človek povzroča največje izumiranje vrst v zadnjih 65 milijonih let - od izumrtja dinozavrov.


Zakaj se vrste ne morejo prilagoditi hitrim spremembam?

Poskušajmo si zamisliti zemeljsko zgodovino s pomočjo ure. Poldne predstavlja njen začetek, polnoč pa sedanjost. Prvi živi organizem na Zemlji se je pojavil pred štirimi milijardami let, torej po drugi uri in 24 minut. Dinozavrom, ki so Zemlji kraljevali 100 milijonov let, pripada le 10 minut, modernemu človeku pa samo zadnja sekunda pred polnočjo. Evolucija življenja traja že zelo dolgo in čas je ključni dejavnik za prilagoditev vrste na spremembe. 
Človek je s svojim prihodom že v preteklosti povzročil izumrtja velikih sesalcev na vseh celinah, razen v svoji »zibelki« Afriki, kjer so se vrste razvijale skupaj z njim. V času, ko so ljudje živeli v majhnih skupnostih in je lov predstavljal vir hrane, so bili ogroženi samo veliki sesalci in ptiči. Danes, v času globalizacije, pa so zaradi naših posegov v okolje ogrožene vse vrste.


Kaj ogroža rastlinske in živalske vrste?

Glavno grožnjo biotski raznovrstnosti predstavlja v današnjem času izgubljanje življenjskih okolij, saj naravne ekosisteme spreminjamo v obdelovalne površine, pozidana območja ali jih razdrobimo z gradnjo avtocest in postavitvijo plinskih terminalov. Tudi podnebne spremembe bodo po pričakovanjih v prihodnosti vse hujša grožnja. Njihove posledice so že vidne. Velika večina organizmov in ekosistemov se le težko prilagaja trenutnim podnebnim spremembam. Velika grožnja so tudi invazivne tujerodne vrste, ki smo jih ljudje prenesli iz njihovega naravnega domovanja in v novem območju naselitve povzročajo težave domorodnim vrstam, s katerimi tekmujejo za prostor in hrano, širijo bolezni ali so njihovi novi plenilci. Obenem spreminjajo življenjske prostore, rušijo odnose med organizmi in vplivajo na gensko sestavo domorodnih populacij. Zaradi pretirane rabe gnojil in pesticidov v kmetijstvu ter neprečiščenih komunalnih odplak, prihaja do onesnaženja celinskih voda in morij. Nastajajo območja, kjer večina živali in rastlin ne more več preživeti. Tudi čezmerno izkoriščanje in netrajnostne prakse (npr. čezmeren ribolov, sečnja dreves) povzročajo prekomerno izgubo biotske raznovrstnosti.


Gospodarski pomen biodiverzitete

Z izgubo biotske raznovrstnosti in degradacijo ekosistemov so povezani tudi gospodarski
stroški, ki so bili do zdaj povečini prezrti. Letna izguba ekosistemskih storitev (npr. kroženje in naravno čiščenje voda, uravnavanje podnebja, fotosinteza) po ocenah znaša 50 milijard USD, do leta 2050 pa naj bi izguba biodiverzitete dosegla 7 % svetovnega BDP. Biotska raznovrstnost nima le izvirne lastne vrednosti, temveč je tudi izrednega gospodarskega pomena, česar trg pogosto ne prepozna, saj trenutno nimamo ustreznega ovrednotenja ekosistemskih uslug. Čeprav vloge biotske raznovrstnosti pri ohranjanju ekosistemskih storitev še ne razumemo povsem (ravno zaradi tega moramo biti še previdnejši), znanstvena spoznanja kažejo, da so ekosistemi z visoko raznolikostjo vrst produktivnejši, stabilnejši in odpornejši ter manj dovzetni za zunanje obremenitve (npr. na podnebne spremembe ali onesnaževanje). Narava je najučinkovitejši mehanizem za uravnavanje podnebja in hkrati zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida. S trdnimi in odpornimi ekosistemi se zato lahko zavarujemo pred podnebnimi spremembami.

Prispeva lahko prav vsak

Slovenija sodi med biotsko pestrejše države v Evropi. Na razmeroma majhnem prostoru se prepletajo vplivi Alp, Dinaridov, Sredozemlja in Panonske nižine. Vse to se odraža na razgibanem površju, raznovrstni geološki zgradbi, hitro spreminjajočem se podnebju in seveda velikemu številu rastlinskih in živalskih vrst. Čeprav je naša dežela majhna, moramo njeno bogastvo skrbno čuvati, k varovanju biodiverzete pa lahko prispeva prav vsak Slovenec.
Za živali in rastline največ koristnega naredimo tako, da jih ne motimo, da ne uničujemo njihovih domovanj in da ne preprečujemo njihovega gibanja (selitvene poti). Hišnih ljubljenčkov iz eksotičnih krajev nikoli ne izpuščajmo v naravo. Ne kupujmo izdelkov, narejenih iz ogroženih vrst (npr. nakit ali drugih izdelki iz koral, želvinega oklepa). Na potovanjih v tujino je srečanje z eksotičnimi jedmi vsekakor pomembno doživetje, vendar se skušajmo izogniti uživanju ogroženih vrst. Izberimo ribe, ki prihajajo iz trajnostnih populacij, saj je skoraj 70% svetovne ribje populacije danes že izginilo ali je ogrožene zaradi pretiranega ribolova. Kupujmo sezonske pridelke, saj se tako izognemo pesticidom, ki ogrožajo naše zdravje in zdravje ekosistemov. V gospodinjstvu uporabljajmo čistila iz sestavin, ki so v veliki meri naravno razgradljive in ne onesnažujejo vodnih virov. Pravilno odlagajmo gospodinjske kemikalije in jih nikoli ne zlivajmo v odtok. Če imamo možnost, kompostirajmo organske odpadke, saj kompostni kupi razbremenjujejo prenapolnjena odlagališča odpadkov in mnogim vrstam predstavljajo življenjski prostor. Pri nakupu lesnih izdelkov poskusimo izbrati izdelke, ki nosijo znak za okolje, kar potrjuje, da prihajajo iz ustrezno vzdrževanih gozdov.

S pravilnim odnosom do narave in biodiverzitete bomo prispevali k temu, da si bodo naši otroci lahko privoščili sprehod po gozdu, travišču in mokriščih in da ne bo to le spomin na videoposnetkih, shranjenih v knjižnicah.

doc. dr. Elena Varljen Bužan
Univerza na Primorskem
Znanstveno raziskovalno središče v Kopru
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije


ponedeljek, 22. marec 2010 Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve

V sredo, 17. 3. 2010, sta Mestna občina Koper in Univerza na Primorskem (zanjo UP FAMNIT in UP PEF) v Pretorski palači organizirali okroglo mizo z naslovom "Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve".

"Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve"


Na okrogli mizi so kot predavatelji uvodničarji sodelovali ugledni strokovnjaki na svojem poklicnem področju, dobri poznavalci akademskega raziskovanja in kritično razmišljujoči ljudje, ki bodo razpravljali o razvoju, inovativnosti in razlogih za javno retoriko o krizi. Dogodek sta vodila pobudnika doc. dr. Urban Vehovar (UP PEF) in doc. dr. Andraž Teršek (UP FAMNIT in UP PINT).

Gostje okrogle mize so bili:

  • Prof. dr. Rado Bohinc, rektor Univerze na Primorskem (UP);
  • Prof. dr. Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT);
  • Prof. dr. Matjaž Valant; UNG
  • Prof. dr. Borut Likar, UP Fakulteta za management;
  • Mag. Dejan Križaj, UP Turistica;
  • Doc. dr. Urban Vehovar, UP Pedagoška fakulteta;
  • Doc. dr. Andraž Teršek, UP FAMNIT;
  • Mag. Rado Pezdir, UP FAMNIT.


Strokovna, zanimiva in polemično kritična razprava je trajala dobri dve uri.


ponedeljek, 22. marec 2010 V košarkaški tekmi tokrat za koš boljši študenti

V okviru Tedna Univerze na Primorskem je bila v četrtek, 18.3.2010, v telovadnici OŠ Antona Ukmarja organizirana košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti.

Lanskoletne zmagovalce ekipo zaposlenih so tokrat, v še eni rezultatsko napeti tekmi, študentje vendarle premagali - s košem razlike. Poznavalci tega športa so soglašali, da je na rezultat vplivala tudi huda poškodba organizatorja igre v ekipi zaposlenih (A.T.) na začetku prve četrtine. V odmorih med četrtinami se je odvilo tudi skrajšano tekmovanje v metu za tri točke. V finalu tega tekmovanja je s štirimi zadetimi trojkami v petih poskusih zmagal Blaž Majnik, ki je premagal doc. dr. Janeza Žiberta. Prvi, ki je ob polčasu zadel met s sredine igrišča in si s tem prislužil bon za tri pice gratis v piceriji Speed Pub (sponzor tekmovanja), je bil mag. Boštjan Frelih. Slednji je bil s strani številnega občinstva izbran tudi za najkoristnejšega igralca v ekipi zaposlenih. Pri študentih si je enako nagrado prislužil Bojan Djordjevič, ki se je kljub hudi poškodbi kolena odločil za tekmovalno pomoč svoji ekipi. Vsi omenjeni so prejeli lepe pokale. K rezultatu je s svojimi koši prispeval tudi dekan prof. Dragan Marušič. Dogodek je uspešno vodila Olga Kaljada, ki je zmagovalni ekipi za eno leto prepustila prehodni pokal. Navijaško dogajanje so popestrili naravoslovno matematični prijatelji in gosti fakultete UP FAMNIT iz Tuzle. After party je v piceriji Speed Pub trajal do pozne, skorajda jutranje ure.

fotogalerija

Foto: Pavel Fičur


ponedeljek, 22. marec 2010 Zaključil se je Teden Univerze na Primorskem

V petek, 19. marca se je zaključil Teden Univerze na Primorskem, v okviru katerega so ves teden potekale predstavitve posameznih članic univerze in njenih dejavnosti.

V sredo, 17. 3. je potekala Slavnostna akademija Univerze na Primorskem, ki je letos prvič razpisala nagrade Skladov za znanstveno in pedagoško odličnost v letu 2009. Prejemniki nagrad so najboljši pedagogi in raziskovalci Univerze na Primorskem, nagradi sta prejela tudi sodelavca UP FAMNIT in UP PINT: doc. dr. Klavdija Kutnar in doc. dr. Aljaž Ule za svoje vrhunsko znanstveno delo v letu 2009. Nagrade so bile podeljene na slovesnosti, katere prvi govornik je bil letos predsednik vlade RS Borut Pahor.

V sredo ob 16. uri smo med drugim lahko prisluhnili tudi okrogli mizi “Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve”, ki je potekala v organizaciji UP v sodelovanju z Mestno občino Koper in na kateri so poleg rektorja UP prof. dr. Rada Bohinca z vabljenimi prispevki sodelovali tudi dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič, ter sodelavca UP FAMNIT mag. Rado Pezdir in doc. dr. Andraž Teršek, ki je dogodek skupaj s kolegom doc. dr. Urbanom Vehovarem z UP PEF tudi moderiral.

V četrtek popoldne smo na Famnitovi stojnici v koprski Taverni v okviru dogodka “Univerza na Primorskem se predstavi” lahko degustrirali oljčna olja (v okviru študija Sredozemsko kmetijstvo), spoznali študij Biodiverzitete, preverili svoje duševno zdravje z vprašalniki (sodelovanje Oddelka za preučevanje zdravja na UP PINT ter novega študija Biopsihologije) ter se o študiju matematike pogovorili s študenti Famnita.

V četrtek 18. 3. zvečer je na OŠ Antona Ukmarja potekala košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti, na kateri je sodeloval tudi dekan UP Famnit prof. dr. Dragan Marušič. Za le koš razlike so zmagali so študenti, pokal za najboljšega metalca trojk pa je prejel študent Blaž Majnik. Med zadnjo pavzo pa so se tako gledalci kot igralci lahko izkazali v metanju s sredine ter za to dobili nagrado, ki nam jo je sponzoriral Speed pub, zmagal je asist. mag. Boštjan Frelih. Med samim tekmovanjem so vsi gledalci imeli glasovne lističe, kjer so zapisali najboljšega igralca po lastni izbiri, zmagala sta Boštjan Frelih in Bojan Đorđević. Zmagovalci so prejeli pokale, druženje se je nadaljevalo v Speedu. Dogodek je moderirala predsednica ŠS Olga Kaljada.

V petek, 19. 3., ob 15 uri pa je v Sejni sobi palače Armerija UP v organizaciji Študentskega sveta UP FAMNIT potekal pogovor z doc. dr. Andražem Terškom z naslovomZ močjo argumenta nad poteze pravne države”.Po dveurni razpravi, ki jo je moderiral Matija Žgur, je bila predstavljena njegova zadnja knjiga Ustavna demokracija in vladavina prava. Dr. Teršek je v zahvalo za svoje sodelovanje na dogodkih prejel darilo vinske kleti Santomas.

Fotografije z dogodkov objavljamo v Famnitovi fotogaleriji


petek, 19. marec 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 22. marca 2010, bo ob 17.00 uri v predavalnici Pošta Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

Predavatelja: Bojan Djorđević in Ademir Hujdurović

Naslov: Uvod v grupne kolobarje


Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 2.5 Semisimplicity.

 

Vabljeni!


petek, 19. marec 2010 Dr. Kutnarjeva in dr. Ule prejemnika nagrade Skladov UP za znanstveno in pedagoško odličnost

Univerza na Primorskem je letos prvič razpisala nagrade Skladov za znanstveno in pedagoško odličnost v letu 2009. Prejemniki nagrad so najboljši pedagogi in raziskovalci Univerze na Primorskem.

Nagradi sta prejela tudi sodelavca UP FAMNIT in UP PINT: 

  • Doc. dr. Klavdija Kutnar

Jedro raziskovalnega dela doc. dr. Klavdije Kutnar je vprašanje simetrije v kontekstu algebrajske teorije grafov. V letu 2009 je objavila 10 znanstvenih člankov, v katerih je s pretanjenim matematičnim občutkom podrla precej ovir pri reševanju nekaterih že več desetletij odprtih problemov v algebrajski teoriji grafov. Dr. Kutnar je ena tistih redkih posameznikov, ki jih ni strah neuhojenih poti in zato nenehno premikajo meje mogočega v polje, vsaj za večino ljudi, nemogočega.

  • Doc. dr. Aljaž Ule

Raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem se raziskovalno ukvarja s teorijo iger, mladim področjem matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer vsak posameznik neodvisno sprejema odločitve s posledicami za vso skupino. Teorija iger se danes uporablja v analizi tržne konkurence, volilnih tekem, mednarodnih odnosov in dinamike živalskih populacij. Dr. Ule je avtor članka v vrhunski znanstveni reviji Science. S tem dosežkom je pomembno prispeval k uresničevanju razvojnega cilja Univerze na Primorskem uvrstiti se med 1000 najboljših univerz na šanghajski lestvici. Članek z naslovom Posredno kaznovanje in dobrodelnost do neznancev je prvi, v katerem avtor s katere koli slovenske ustanove v tej reviji opisuje družboslovno raziskavo. 

Nagrade Univerze na Primorskem so bile podeljene v sredo, 17. marca 2010 na Slavnostni akademiji Univerze na Primorskem, katere prvi govornik je bil letos predsednik vlade RS Borut Pahor. kot prvi govorec je na odru nastopil predsednik Vlade Republike Slovenije, Borut Pahor, nato je vse prisotne pozdravil rektor Rado Bohinc, sledila sta še častni doktor UP, Livio Jakomin, in predsednica Študentskega sveta UP, Olga Kaljada. Dogodek so obeležili tudi rektorji in prorektorji slovenskih in tujih univerz, župan Mestne občine Koper, Boris Popovič, župan Občine Piran, Tomaž Gantar,, častni doktorji UP, dekani in direktorji članic UP, senatorji, člani Upravnega odbora UP ter Sveta zaupnikov UP, študentski predstavniki in študenti, gospodarstveniki, predstavniki medijev ter drugi. 

Več o dogodku in ostalih nagrajencih na spletni strani UP. Predstavitev nagrajencev na povezavi. 

Dr. Kutnarjevi in dr. Uletu iskreno čestitamo  v imenu kolektiva in študentov Famnit ter PINT!

Na sliki: dr. Kutnarjeva na podelitvi nagrad. Foto: Pavel Fičur

Več slik s Slavnostne akademije UP v fotogaleriji.

  


petek, 19. marec 2010 Z močjo argumenta nad poteze pravne države

Danes, 19. 3. 2010 ob 15. uri vas vabimo na polemični pogovor z doc. dr. Andražem Terškom, avtorjem nedavno izdane knjige Ustavna demokracija in vladavina prava, ki ga organizira Študentski svet UP FAMNIT pod naslovom: “Z močjo argumenta nad poteze pravne države”. Pogovor bo potekal v Sejni sobi palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper. Dr. Teršek je kot znanstveni sodelavec in docent zaposlen na inštitutu UP PINT in fakulteti UP FAMNIT, predseduje pa tudi univerzitetnemu kolokviju. Je tudi urednik prve slovenske znanstvene revije za ustavno pravo Revus, pravni teoretik in filozof, predvsem pa ustavni pravnik in pravnik človekovih pravic. Strokovni in širši javnosti je poznan po pogostih javnih nastopih in konstruktivni kritičnosti.

Delo Ustavna demokracija in vladavina prava, ki ga je pred nedavnim izdala Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, obravnava teoretično pomembnejša in glede na družbeno dogajanje aktualnejša vprašanja ustavne demokracije, pravne zaščite človekovih pravic, pravne države kot vladavine prava in pravniške razumnosti. Avtor na zanj prepoznaven način med drugim pojasnjuje, kako razumeti določbe ustave o temeljnih načelih in človekovih pravicah in kako jih neposredno uporabiti v pravni praksi. Takšen bo tudi tematski okvir pogovora z avtorjem, pri katerem bosta kot povabljenca sodelovala ugledna gosta. 

 

 

 

Vabljeni!
 


četrtek, 18. marec 2010 Košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti

V okviru Tedna Univerze na Primorskem bo danes ob 21. uri v telovadnici OŠ Antona Ukmarja v Kopru (Pot v gaj 2, Markovec - zemljevid) potekala Košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti.

Vabljeni vsi študenti in zaposleni na fakulteti in inštitutu v polni navijaški opremi! 

Obenem vas prav tako danes med 13. in 16. uro vabimo na v Taverno (Pristaniška ulica), kjer bo potekal dogodek “Univerza na Primorskem se predstavi”, na stojnicah pa se bosta predstavila tudi UP FAMNIT in UP PINT s svojimi dejavnostmi in študijskimi programi.
    

Vabljeni!

Foto: Pavel Fičur 

Več slik s preteklih tekem v fotogaleriji.


torek, 16. marec 2010 Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve

Danes, 17. 3. 2010, s pričetkom ob 16. uri UP FAMNIT v sodelovanju z Mestno občino Koper v Pretorski palači Mestne občine Koper, Titov trg 3 organizira okroglo mizo z aktualnim in relevantnim naslovom "Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve".

Na okrogli mizi bodo kot predavatelji uvodničarji sodelovali ugledni strokovnjaki na svojem poklicnem področju, dobri poznavalci akademskega raziskovanja in kritično razmišljujoči ljudje, ki bodo razpravljali o razvoju, inovativnosti in razlogih za javno retoriko o krizi. Dogodek bosta vodila pobudnika doc. dr. Urban Vehovar (UP PEF) in ustavni pravnik doc. dr. Andraž Teršek (UP FAMNIT in UP PINT).

Gostje okrogle mize bodo:

  • Prof. dr. Rado Bohinc, rektor Univerze na Primorskem (UP);
  • Prof. dr. Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT);
  • Prof. dr. Matjaž Valant; UNG
  • Prof. dr. Borut Likar, UP Fakulteta za management;
  • Mag. Dejan Križaj, UP Turistica;
  • Doc. dr. Urban Vehovar, UP Pedagoška fakulteta;
  • Doc. dr. Andraž Teršek, UP FAMNIT;
  • Mag. Rado Pezdir, UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni tudi študentje in študentke Famnita v čim večjem številu!

Foto: Pretorska palača MO Koper. Vir


torek, 16. marec 2010 Vabilo študentom in zaposlenim na Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem v okviru Tedna Univerze vabi na Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem vse zaposlene na članicah, predvsem pa so letos na slovesnost vabljeni tudi vsi študenti in študentke Univerze!

Slavnostni gost letošnje Akademije je predsednik Vlade RS, gospod Borut Pahor

Prireditev bo potekala v Gledališču Koper, Verdijeva ulica 3, v sredo, 17. marca ob 13. uri, in ji bo sledila pogostitev.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 15. marec 2010 Na Famnitovih izletih tudi o modeliranju galaksij in oblakov

V petek, 12. marca 2010, se je v prostorih UP FAMNIT odvijalo že sedmo predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. Cilj cikla, ki enkrat mesečno poteka v Kopru na UP FAMNIT, je na poljuden način predstaviti zanimive matematične probleme in s tem pripomoči k širjenju poljudnoznanstvene kulture na Primorskem. 

V predavanju z naslovom »Vam je všeč brokoli?« Je doc. dr. Štefko Miklavič z UP FAMNIT udeležence popeljal skozi svet fraktalov, krasnih matematičnih struktur, katerih približke najdemo tudi v naravi. V naravi je namreč veliko stvari z lastnostjo, da imajo njihovi deli podobno obliko kot celota. Na primer gorski grebeni, oblaki, praprot, drevesa, ... in seveda brokoli. Matematičnim modelom takšnih objektov pravimo fraktali. Na predavanju je dr. Miklavič udeležence seznanil z nekaterimi najbolj znanimi fraktali, npr. s Kochovo snežinko, z Juliajevimi množicami in z Mandelbrotovo množico.

Fraktale se da opisati že s srednješolskim znanjem matematike, kljub temu pa imajo zelo zanimive lastnosti, ki so v vsakdanjem svetu dokaj nenavadne. Poleg tega, da so matematično zanimivi, najdejo fraktali številne uporabe tudi v vsakdanjem svetu. Uspešno jih uporabljajo za modeliranje naravnih objektov, kot so galaksije, oblaki, obale, snežinke, drevesa, listi in še mnogi drugi. Trenutno je zelo aktualno področje raziskav tako imenovani fraktalni antenski inženiring, ki raziskuje lastnosti anten, katerih oblika sledi obliki nekaterih fraktalov (kot je na primer Kochova snežinka).

Prihodnje predavanje v okviru Famnitovih izletov bo v petek, 9. aprila 2010 ob 18. uri. Doc. dr. Klavdija Kutnar z UP FAMNIT bo v predavanju z naslovom »O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija« predstavila fulerene, poliedre s petkotnimi in šestkotnimi ploskvami. Med njimi je tudi telo, ki ga vsi poznamo kot nogometno žogo. S pomočjo veje matematike, ki se imenuje teorija grafov, bomo preučili nekaj matematičnih lastnostih fulerenov in razložili, kaj nam le-te povedo o njihovih kemijskih lastnostih.

Darila za predavatelje je prispevala Vinska klet Santomas.

Več o ciklu na povezavi.

Foto: Pavel Fičur



četrtek, 11. marec 2010 Teden Univerze na Primorskem: od 15. do 19. 3 - napovednik

Med 15. in 19. marcem poteka Teden Univerze na Primorskem, v okviru katerega bodo ves teden potekale predstavitve posameznih članic univerze in njenih dejavnosti. 

Posebej vas vabimo na dejavnosti, ki bodo potekale v organizaciji UP FAMNIT oziroma Študentskega sveta UP FAMNIT, in sicer:

Celoten program je na voljo spodaj.
Vabljeni!

Ponedeljek,
15.3.2010

  • 10.00 Novinarska konferenca: “Predstavitev aktivnosti v Tednu Univerze na Primorskem”Sejna soba v palači Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

  • 10.30 Slavnostni podpis štipendijskih pogodb v okviru Štipendijskega sklada UPAvla palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

  • 10.30 Novinarska konferenca UP Znanstveno-raziskovalno središče – Založba Annales v sodelovanju z Občino Izola: “Predstavitev knjige Med izolskimi spomeniki. Umetnostno - zgodovinski vodnik po umetnostni dediščini Izole. Občina Izola, sejna soba, Sončno nabrežje 8, Izola.

  • 13.00 Promocija doktorjev znanosti. Avla palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper

Torek,
16.3.2010

  • 10.00 Univerza na Primorskem v sodelovanju z Univerzo Emuni: “European day - The Contribution of Universities to the Development of European Cultural and Social area.” Sejna soba v palači Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper
     
  • 14.30 Srečanje rektorja UP z veleposlanikom Kraljevine Nizozemske, nj. eksc. Johannes Douma. Univerza na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

  • 15.30 Okrogla miza Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP): “Prodor na tuje trge, priložnosti na Nizozemskem” UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o., Osrednja inkubacijska pisarna Koper, Ferrarska 8.

  • 19.30Mladi pojejo” – nastop pevskega zbora APZ UP z gostujočima zasedbama Goldinar in Kraški slavček ter predstavitev nove zgoščenke Mysterium. Pokrajinski muzej, Kidričeva ulica 19, Koper.

Sreda,
17.3.2010

  • 16.00 Okrogla miza Univerze na Primorskem v sodelovanju z Mestno občino Koper: “Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve”. Vodi doc. dr. Andraž Teršek.  Pretorska palača Mestne občine Koper, Titov trg 3, Koper.

  • 17.00 Okrogla miza UP FTŠ Turistice: 4. FuTuristica - “Mediteranska Slovenija?”  UP FTŠ Turistica, Portorož, Obala 11a, Modra dvorana, 2. nadstropje.

  • 17.00 Okrogla miza UP Fakultete za management: “Razvoj finančne krize in vpliv na poslovanje podjetij”. UP Fakulteta za management, Koper, Cankarjeva ulica 5, Velika predavalnica, 3. nadstropje.

  • 18.00 Predavanje asist. dr. Gregorja Pobežina, z uvodnim nagovorom red. prof. ddr. Mitje Guština, UP Fakultete za humanistične študije: “Srečanja z dediščino: Če so rimski zgodovinarji prepisovali od grških, od koga so potem grški?”. UP Fakulteta za humanistične študije, Koper, Titov trg 5, Predavalnica Tramontana.

Četrtek,
18.3.2010

  • 10.00 Odprtje novih prostorov UP Študentskih domov v Kopru (nekdanji Port): Ankaranska cesta 7, Koper.

  • 11.30 Predstavitev publikacij UP ZRS – Založbe Annales. UP Znanstveno – raziskovalno središče, Garibaldijeva 1, Koper.

  • 13.00 Univerza na Primorskem se predstavi”. Taverna, Pristaniška ulica, Koper.

  • 18.00 Glasbeno literarni večer UP PEF: “Ta pesem je je tudi zate”. Avla palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper .

  • 21.00 Košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti. Telovadnica OŠ Antona Ukmarja, Pot v gaj 2, Markovec, Koper.
     

Petek,
19.3.2010

  • 10.00 Delavnica - Center za sodelovanje z gospodarstvom UP (UP CSG), Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) ter Center za razvoj in prenos znanj UP (UP CRPZ):  “Vodenje evropskih projektov – praktični nasveti in izkušnje”. UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o., Osrednja inkubacijska pisarna Koper, Ferrarska 8.

  • 15.00 Študentski svet UP Famnit: Pogovor z doc. dr. Andražem Terškom - “Z močjo argumenta nad poteze pravne države”. Sejna soba palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

 


sreda, 10. marec 2010 Doc. dr. Aljaž Ule prejemnik naslova Primorski um

Časopisno-založniška hiša Primorske novice in Radio Koper sta v Novi Gorici sinoči razglasila najboljše primorske gospodarstvenike ter podelila naslov Primorski um.

Prejemnik naslova Primorski um, ki ju medija podeljujeta v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Novi Gorici, je tudi doc. dr. Aljaž Ule, sodelavec UP FAMNIT.  dr. Aljaž Ule

Konec lanskega leta je raziskovalec in predavatelj dr. Aljaž Ule v vrhunski znanstveni reviji Science kot vodilni avtor objavil znanstveni članek o posrednem kaznovanju in dobrodelnosti do neznancev. S tem prispevkom je postal prvi slovenski avtor, ki je v Science objavil družboslovno (ekonomsko) raziskavo. Revija Science je skupaj z revijo Nature eno od šestih meril, na podlagi katerih se univerze razvrščajo po uspešnosti na šanghajski lestvici najboljših univerz sveta. 

Dr. Aljažu Uletu v imenu kolektiva in študentov UP FAMNIT ter UP PINT iskreno čestitamo!

 

Na sliki: doc. dr. Aljaž Ule


torek, 9. marec 2010 "Vam je všeč brokoli?" Vabilo na 7. predavanje matematičnih izletov

V petek, 12. 3. 2010 vas vabimo na 7. predavanje v okviru Famnitovih izletov v matematično vesolje, cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavanje doc. dr. Štefka Miklaviča z naslovom Vam je všeč brokoli? bo potekalo ob 18. uri v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper. 

Vsebina predavanja:

doc. dr. Štefko Miklavič:

"Vam je všeč brokoli?"

V naravi srečamo kar nekaj stvari z lastnostjo, da imajo njihovi deli podobno obliko kot celota. Na primer gorski grebeni, oblaki, praprot, drevesa, ... Pa seveda brokoli. Matematičnim modelom takšnih objektov pravimo fraktali. Na predavanju bomo spoznali nekatere najbolj znane med njimi: Kochovo snežinko, trikotnikom Sierpinskega, gobo Sierpinskega, Mandelbrotovo in Juliajevo množico, ... Spoznali bomo, da imajo ti matematični objekti zelo zanimive lastnosti, ki so v vsakdanjem svetu dokaj nenavadne. 

O predavatelju:

Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fullbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). Od januarja 2007 je zaposlen na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede, od januarja 2009 pa tudi na UP FAMNIT. 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 8. marec 2010 Vabilo na predavanje prof. Gyorgyja Kissa: "Finite Geometries and Graphs"

Obveščamo vas, da bo v ponedeljek, 15. marca 2010 na UP FAMNIT predaval prof. Gyorgy Kiss z Eotvos University iz Budimpešte, Madžarska. Predavanje, ki bo potekalo v angleškem jeziku, se bo pričelo ob 14.00 (do 18.00) in bo potekalo v predavalnici Pošta.

 
Naslov predavanja: Finite Geometries and Graphs
 
Kratek povzetek predavanja (v angl. jeziku):
 
There are many connections between finite geometries and extremalcombinatorics. Results in extremal graph theory motivate questions about finite geometric structures, while these structures appear often as solutions of extremal problems. In this talk we give a brief introduction to conics, quadrics, generalized quadrangles and some other objects in finite spaces, and give the solutions of several problems in extremal graph theory using the geometric properties of these pointsets.
 
Vabljeni!


petek, 5. marec 2010 Povabilo k objavam v reviji »Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu«

Zaposlenim na Univerzi na Primorskem


P O V A B I L O


k objavam v reviji »Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu«.


Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije že 25 let izdaja revijo »Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu«.

Z letom 2010 je k soizdajateljstvu revije pristopila tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Začenja se obdobje sodelovanja in sinergij, ki bodo povečale nabor piscev, število bralcev in olajšale umestitev revije v domače in mednarodno okolje, tako znanstveno kot tudi strokovno.

Prva številka v letošnjem letu je izšla 1. marca 2010. Več o reviji ter arhiv številk si lahko v polnem tekstu pogledate na povezavi.

Za pripravo člankov si lahko Navodila avtorjem revije Bilten pogledate na povezavi.


Vljudno vabljeni k branju in pisanju člankov.


                                    prof. dr. Dragan Marušič
                                    dekan UP FAMNIT


petek, 5. marec 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. marca 2010, bo ob 17.00 uri v predavalnici Pošta Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 17.00 uri

Predavatelj: Mary Servatius

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo obravnavli  2. del poglavja 2.4 Finiteness Conditions.

Vabljeni!


torek, 2. marec 2010 Na UP FAMNIT včeraj predaval eden največjih strokovnjakov na področju suicidologije


Na UP FAMNIT je včeraj, 3. 3. 2010, predaval prof. Diego De Leo, ki ga mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja samomora uvrščajo med enega največjih priznanih suicidologov.
 
Profesor psihiatrije De Leo, ki predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji in je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, je predaval o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour). 
 
Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dne za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih nato osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvikrat organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, in ga od takrat obeležujejo po vsem svetu.
 
Prof Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnim strokovnim revijam s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora, med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine in Archives of Suicide Research, ter založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Nizozemskem.