Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 19. marec 2010 Dr. Kutnarjeva in dr. Ule prejemnika nagrade Skladov UP za znanstveno in pedagoško odličnost

Univerza na Primorskem je letos prvič razpisala nagrade Skladov za znanstveno in pedagoško odličnost v letu 2009. Prejemniki nagrad so najboljši pedagogi in raziskovalci Univerze na Primorskem.

Nagradi sta prejela tudi sodelavca UP FAMNIT in UP PINT: 

  • Doc. dr. Klavdija Kutnar

Jedro raziskovalnega dela doc. dr. Klavdije Kutnar je vprašanje simetrije v kontekstu algebrajske teorije grafov. V letu 2009 je objavila 10 znanstvenih člankov, v katerih je s pretanjenim matematičnim občutkom podrla precej ovir pri reševanju nekaterih že več desetletij odprtih problemov v algebrajski teoriji grafov. Dr. Kutnar je ena tistih redkih posameznikov, ki jih ni strah neuhojenih poti in zato nenehno premikajo meje mogočega v polje, vsaj za večino ljudi, nemogočega.

  • Doc. dr. Aljaž Ule

Raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem se raziskovalno ukvarja s teorijo iger, mladim področjem matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer vsak posameznik neodvisno sprejema odločitve s posledicami za vso skupino. Teorija iger se danes uporablja v analizi tržne konkurence, volilnih tekem, mednarodnih odnosov in dinamike živalskih populacij. Dr. Ule je avtor članka v vrhunski znanstveni reviji Science. S tem dosežkom je pomembno prispeval k uresničevanju razvojnega cilja Univerze na Primorskem uvrstiti se med 1000 najboljših univerz na šanghajski lestvici. Članek z naslovom Posredno kaznovanje in dobrodelnost do neznancev je prvi, v katerem avtor s katere koli slovenske ustanove v tej reviji opisuje družboslovno raziskavo. 

Nagrade Univerze na Primorskem so bile podeljene v sredo, 17. marca 2010 na Slavnostni akademiji Univerze na Primorskem, katere prvi govornik je bil letos predsednik vlade RS Borut Pahor. kot prvi govorec je na odru nastopil predsednik Vlade Republike Slovenije, Borut Pahor, nato je vse prisotne pozdravil rektor Rado Bohinc, sledila sta še častni doktor UP, Livio Jakomin, in predsednica Študentskega sveta UP, Olga Kaljada. Dogodek so obeležili tudi rektorji in prorektorji slovenskih in tujih univerz, župan Mestne občine Koper, Boris Popovič, župan Občine Piran, Tomaž Gantar,, častni doktorji UP, dekani in direktorji članic UP, senatorji, člani Upravnega odbora UP ter Sveta zaupnikov UP, študentski predstavniki in študenti, gospodarstveniki, predstavniki medijev ter drugi. 

Več o dogodku in ostalih nagrajencih na spletni strani UP. Predstavitev nagrajencev na povezavi. 

Dr. Kutnarjevi in dr. Uletu iskreno čestitamo  v imenu kolektiva in študentov Famnit ter PINT!

Na sliki: dr. Kutnarjeva na podelitvi nagrad. Foto: Pavel Fičur

Več slik s Slavnostne akademije UP v fotogaleriji.