Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 31. marec 2015 Ligaška tekmovanja UP: študenti Famnita kar štirikrat na stopničkah!

Ligaška tekmovanja Univerze na Primorskem so dosegla svoj vrhunec. V ponedeljek, 30. marca 2015, so se med seboj za naslov prvaka Univerze na Primorskem pomerile le še najboljše ekipe, ki so se vse od meseca novembra borile za ta laskavi naslov. Na samem začetku jih je bilo kar 21, najboljše tri ekipe, ki so zastopale svoje fakultete pa so postale FAMNIT, v odbojki in košarki ter PEF v futsalu.

Več o ligaških tekmovanjih UP si lahko ogledate tukaj, informacijo o zaključku ligaških tekmovanj pa tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo veliko športne sreče. 


ponedeljek, 30. marec 2015 Naša študentka je dosegla 3. mesto na dogodku »Falling Walls Lab«

Na Univerzi v Ljubljani se je 25. marca 2015 odvil dogodek »Falling Walls Lab«, s ciljem spodbuditi mlade, nosilce inovativnih idej, ki imajo željo predstaviti raziskovalne in razvojne razmisleke širši javnosti. Na 3. mesto se je uvrstila ideja z naslovom »Breaking the walls of drug discovery«, ki jo je Tanja Štular, študentka dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika na UP FAMNIT, razvila pod mentorstvom doc. dr. Janeza Konca in somentorstvom prof. dr. Dušanke Janežič.

Opis ideje »Breaking the walls of drug discovery«:
Programi za molekulsko sidranje se pogosto uporabljajo pri odkrivanju novih zdravil, vendar je njihova uporaba zelo zahtevna. Razvili smo grafični spletni uporabniški vmesnik, ki je enostaven za uporabo, ne zahteva računalniškega znanja, in omogoča uporabo programa za molekulsko sidranje tudi tistim z manj računalniškega znanja. Spletni vmesnik omogoča intuitiven prikaz rezultatov z uporabo tridimenzionalne grafike in omogoča uporabnikom, da brez napora raziščejo predvidene interakcije med zdravilom in tarčnim proteinom. Z delom želimo pospešiti odkrivanje zdravil ter ga narediti tako enostavnega, kot je preverjanje vremena na mobilnem telefonu.

 

Študentki Tanji Štular iskreno čestitamo za uspeh.


ponedeljek, 30. marec 2015 UP koordinator Centra odličnosti InnoRenew CoE

Evropska komisija je podprla partnerski projekt Univerze na Primorskem Center odličnosti InnoRenew CoE s celotnim imenom Renewable materials and healthy environments research and innovation centre of excellence (InnoRenew CoE), partnerji pa so v petek podpisali konzorcijsko pogodbo.  

S povezovanjem želimo povečati znanstveno odličnost v Sloveniji na številnih področjih povezanih z obnovljimi materiali. Center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja namerava omogočiti Sloveniji preboj na področju trajnostnega gradbeništva.

V projektu sodeluje 9 partnerjev, ki bodo združili svoje raznoliko znanje in veščine in se trudili razviti nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije:

Vodja projekta je doc. dr. Andreja Kutnar, vodja Oddelka za tehnologijo na Inštitutu Andrej Marušič (na zgornji sliki levo) ter visokošolska učiteljica in raziskovalka na UP FAMNIT.

Doc. dr. Andreji Kutnar in sodelavcem iskreno čestitamo k pridobljenemu projektu, ki za Univerzo na Primorskem predstavlja izjemen raziskovalni uspeh.

Več o projektu si lahko preberete v predstavitvi.

Povezava na novico z novinarske konference.

Povezava na novico ob objavi rezultatov

 


petek, 27. marec 2015 Naši študenti uspešni na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition

V petek, 27. marca 2015, je v Ostravi na Češkem potekalo študentsko tekmovanje v matematiki Vojtěch Jarník International Mathematical Competition.

Gre za tekmovanje s pestro mednarodno udeležbo in dolgoletno tradicijo. Letos je namreč potekala že 25. izvedba. V kategoriji I so barve FAMNITa in Univerze na Primorskem uspešno zastopali študenti Matematike, in sicer: Anes Valentić iz 1. letnika ter Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin iz 2. letnika.

Skupno so dosegli 70 točk in se tako po doseženi vsoti točk uvrstili na 7. mesto.

Najuspešnejša med našimi študenti sta bila Marko Palangetić in Roman Solodukhin, ki sta na tem izjemno zahtevnem tekmovanju zbrala po 24 točk. Na letošnjem tekmovanju je v omenjeni kategoriji tekmovalo 74 študentov iz 31 univerz. Iz Slovenije so nastopili tudi študenti Univerze v Mariboru.

Ogleje si rezultate tekmovanja in tekmovalne naloge.

Sodelavci FAMNITa iskreno čestitamo študentom k uspehom in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


četrtek, 26. marec 2015 Naslednji teden začenja z gostovanjem Peter Mackelworth

V ponedeljek, 30.3. bomo sprejeli še enega tujega profesorja. Profesor Peter Mackleworth bo na UP FAMNIT izvajal predmet Družbeni vidiki v varstveni biologiji za študente magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Predmet bo intenzivno izvedel v dveh tednih, in sicer med 30.3. in 3.4. in nato med 13.4. in 17.4.

Peter Mackelworth je pri nas že gostoval v preteklem letu in ponosni smo, da se nam bo spet pridružil. Trenutno sicer živi na Malem Lošinju, kjer deluje v okviru Blue World Institute of Marine Research and Conservation / Institut Plavi Svijet.

Njegovo gostovanje omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 26. marec 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 30. marca 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov: PODATKI IN METRIKE V LOGISTIČNI INFRASTRUKTURI

Predavatelj: Dr. Monika CERINŠEK, Abelium d.o.o.

Povzetek:
Ljudje se že od nekdaj trudimo dobiti največ za čimmanjšo ceno. Vzpon velikih podatkov in poslovne inteligence nam močno olajša uporabo danih podatkov za izboljšavo našega delovanja. S pametno analizo podatkov se po eni strani učimo iz napak v preteklosti, po drugi strani pa poskušamo napovedati prihodnost.

Ena izmed storitev, ki se lahko hitreje razvija s pomočjo podatkovno vodenega poslovanja, je logistika oz. prevozni sistem. Inteligentni prevozni sistem prinaša veliko prednosti: čistejše okolje, boljše upravljanje energije, nižje stroške prevoza idr. Inteligentnost prevoznega sistema pa pridobimo ravno s predelavo klasičnega upravljanja v podatkovno vodeno upravljanje.

Predstavila bom primer prevoznega sistema v inteligentni prevozni sistem s pomočjo poznanih dobrih praks in metrik. Pogledali si bomo tudi nekaj ključnih kazalnikov uspešnosti.

Predavanje bo v sklopu projekta ADRIATinn.

Vabljeni!


sreda, 25. marec 2015 Predstavitveni video o biopsihologiji

Predavatelji Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in študenti biopsihologije so pripravili kratek predstavitveni video o biopsihologiji.

Vabljeni k ogledu!


sreda, 25. marec 2015 Pri nas tudi Karlo Hock - vabljeni na predavanje

Ta teden nas bo obiskal še en tuj strokovnjak. Predavatelj dr. Karlo Hock iz Marine Spatial Ecology Lab, University of Queensland, Australia bo predaval študentom programa Varstvo narave. 

V četrtek, 26. 3. 2015 pa bo ob 19ih v MP1 na FAMNIT-u izvedel tudi izredno zanimivo predavanje na temo: Managing crown-of-thorns starfish, a coral-eating predator on the Great Barrier Reef, Australia. 

Vabimo vse študente in zaposlene, da se v čim večjem številu udeležijo predavanja.

Vsebina predavanja: 

Crown-of-thorns starfish is a destructive coral-eating predator, and one of the biggest threats to the ecological and economic sustainability of Australia’s Great Barrier Reef. By some estimates, periodic population outbreaks of starfish have caused up to 50% of the coral loss in this iconic ecosystem. The issue of controlling starfish populations is all the more pressing as we are currently in the middle of a major epidemic of starfish outbreaks. Studying how ocean currents disperse the starfish larvae among the 4000 individual coral reefs that together make up the Great Barrier Reef could be vital in reducing both present and future impacts from starfish outbreaks. With the help of network models that represent the starfish dispersal patterns, my research aims to explain how and why some local starfish outbreaks end up spreading to other reefs and later become large-scale starfish epidemics. This knowledge will help us choose the best intervention locations for controlling the spread of the outbreaks, and also decide which reefs to monitor to get an early warning about future epidemics.

Njegovo gostovanje omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


sreda, 25. marec 2015 Še en teden časa za prijave na Sunbeam štipendije

Izteka se zadnji teden, ko se še lahko prijavite za štipendije v okviru projekta SUNBEAM. Erasmus Mundus projekt Sunbeam omogoča štipendije za študij državljanom držav Zahodnega Balkana v EU in državljanom EU v državah Zahodnega Balkana. Približno tretjina štipendij bo namenjena državljanom EU, ostalo pa študentom iz držav Zahodnega Balkana. 

Študenti se lahko prijavite za izmenjavo, ali pa zaprosite za štipendijo za obdobje celotnega študija na tuji instituciji. 

Rok za prijavo je 31.3.2015 ob 12.00 po srednjeevropskem času. 

UP FAMNIT je sicer skupaj razpisal 11 prostih mest za študij (9 na matematiki, 1 na varstvu narave in 1 na računalništvu in matematiki), spodbujamo pa tudi naše študente, da se prijavite na izmenjave ali študij v tujino. 

Več informacij je dosegljivih na spletni strani projekta


sreda, 25. marec 2015 »Če voda dobi prehlad, zmrzne.«

Strojni prevajalnik je angleški stavek »If water gets very cold, it freezes.«, prevedel takole: »Če voda dobi prav prehlad, zmrzne.«. To je le eden izmed zabavnih primerov računalniškega oziroma strojnega prevajanja, pri katerem računalnik samostojno prevaja besedila.

Kako uporabni in zanesljivi so najbolj dovršeni strojni prevajalniki?
Kje so meje strojnega prevajanja?
Koliko lahko nadomestijo človeka?

O vsem tem, pa tudi o zabavnih primerih, z gostoma mag. Petrom Holozanom, razvijalcem (in raziskovalcem) v podjetju Amebis d.o.o., v katerem se ukvarja predvsem z jezikovnimi tehnologijami za slovenščino in dr. Jernejem Vičičem, docentom na UP FAMNIT, raziskovalcem na UP Inštitutu Andreja Marušiča in na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša, si lahko ogledate na podcastu Radia Slovenija 3, ki je dostopen na tej povezavi.

Vljudno vabljeni k ogledu.


torek, 24. marec 2015 Podaljšan rok za prijave na razpis Pioneers into Practice 2015

Pioneers into Practice je evropski program strokovnega razvoja za strokovnjake s področja nizkoogličnosti, ki združuje strokovnjake, organizacije zasebnega, javnega in nevladnega sektorja v prizadevanju za boj proti podnebnim spremembam.

Pogoji za prijavo:

  • vsaj 2-letne izkušnje na področju podnebnih sprememb/univerzitetna diploma (zaželjeno s tega področja);
  • aktivnost v organizaciji, ki se ukvarja s podnebnimi spremembami/status (samo)zaposlenega/status doktorskega ali podoktorskega študenta;
  • tekoče znanje angleščine, vedoželjnost in fleksibilnost.

Program ponuja:

  • kritje vseh nastalih stroškov v času trajanja programa v znesku do 8000€;
  • dve enomesečni izmenjavi – prvo v regiji Emilia Romagna v Italiji in drugo v eni od regij članic v Climate KIC:  Emilija – Romanja (Italija), Valencija (Španija), West Midlands (Velika Britanija), Spodnja Šlezija (Poljska), Osrednja Madžarska, Hessen (Nemčija), Nizozemska;

Vsebina programa:

  • izvedba individualnih in skupinskih projektnih nalog, osredotočenih na globalne izzive;
  • udeležba na interaktivnih delavnicah;
  • sodelovanje na Climate-KIC festivalu na temo inovacij;
  • mednarodno povezovanje.

Prijave lahko oddate do 30. marca 2015 preko tega spletnega obrazca.

Za dodatne informacije je na voljo Maja Pivko na elektronskem naslovu: maja.pivko@ki.si.


torek, 24. marec 2015 Tecimo skupaj: »Wings for Life World Run«

Vabimo vas, da se udeležite dobrodelnega teka »Wings for Life World Run«, ki bo potekal 3. maja 2015. Gre za  tekmovanje med ekipami, med njimi pa je tudi ekipa Univerze na Primorskem.

Vsi prihodki od dogodka »Wings For Life World Run« bodo namenjenih fundaciji »Wings For Life«, ki financira raziskave za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače in želi hkrati o tem osvestiti čim več ljudi.

Prijavnina za tekmovanje znaša 30 EUR. V ekipo Univerze na Primorskem se lahko včlanite na tem spletnem naslovu.

Več informacij najdete na Facebook stani ter na tej spletni strani.

Tecimo skupaj!

Prijazno vabljeni!

Študentski svet UP FAMNIT


sobota, 21. marec 2015 Čestitamo prejemnikom priznanj in nagrad Univerze na Primorskem

V petek, 20. februarja 2015 se je z 12. Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem slovesno zaokrožil letošnji Teden Univerze na Primorskem.

V koprskem gledališču so bila trinajstim profesorjem in študentom podeljena priznanja in nagrade - častna listina, zlate plakete, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv je prejel prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., ki je postal novi častni senator Univerze na Primorskem.

Med prejemniki priznanj in nagrad so tudi letos profesorji, raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM ter diplomanti in študenti UP FAMNIT:
 

  • Izr. prof. dr. Enes Pasalic je prejel Nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem, in sicer za področje naravoslovja in tehnike

Izr. prof. dr. Enes Pasalic je leta 2003 doktoriral s področja kriptografije na Univerzi Lund na Švedskem. Podoktorska usposabljanja je nadaljeval na Tehniški univerzi na Danskem in na raziskovalnem inštitutu INRIA v Franciji. Raziskovalni skupini matematikov na Univerzi na Primorskem, znotraj katere zelo uspešno deluje na znanstveno-raziskovalnem področju, se je pridružil leta 2007. V letu 2014 je objavil devet izvirnih znanstvenih člankov v SCI revijah, večina od njih se uvršča med izjemne znanstvene dosežke. Sicer njegova bibliografija, v soavtorstvu z največjimi svetovnimi kriptografi, obsega več kot 40 objav v mednarodnih revijah z visokim faktorjem vpliva in na mednarodnih znanstvenih konferencah s področja kriptografije. V zadnjih desetih letih izkazuje 679 čistih Wos/Scopus citatov.
 

  • Doc. dr. Andreja Kutnar je prejela Priznanje "Svečana listina" Univerze na Primorskem

Doc. dr. Andreja Kutnar je prejemnica Priznanja »Svečana listina« Univerze na Primorskem, ki jo Senat UP podeljuje mlademu visokošolskemu učitelju in znanstvenemu delavcu za posebno prodornost in odličnost dosežkov na področju znanstvenega in pedagoškega dela.

Doc. dr. Andreja Kutnar je leta 2008 doktorirala na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Njena vključitev v raziskovalno in pedagoško delo na Univerzi na Primorskem pomeni začetek razvoja področja znanosti o lesu na UP. Že kot študentka je s prejetjem dveh Jesenkovih nagrad za izjemen študijski uspeh na dodiplomski ravni in za najboljšo doktorandko izkazala izjemno prodornost, ki jo, kljub mladosti, še naprej nadaljuje z izjemnimi dosežki na znanstveno-raziskovalnem področju na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Inštitutu Andrej Marušič. V letu 2014 je po dolgi zgodovini mehanizma COST postala prva slovenska koordinatorica akcije s področja gozd-les, nedavno je kot koordinatorka za UP, sploh prvič v zgodovini naše univerze, kot vodilni partner pridobila nepovratna sredstva v okviru novega mehanizma Teaming v programu Obzorje 2020. V svojih raziskavah in v pedagoškem delu se osredotoča na hidrotermično modifikacijo lesa, lesne kompozite, analizo življenjskega cikla lesnih izdelkov in trajnostni razvoj. V soavtorstvu je z uglednimi znanstveniki objavila 46 znanstvenih člankov, njeno delo pa zaznamuje široka mednarodna vpetost.
 

  • Diplomantka Tea Knap je prejela Nagrado "Srečko Kosovel" za študente Univerze na Primorskem

Diplomantka Tea Knap je prejemnica Nagrade Univerze na Primorskem »Srečko Kosovel« za študente Univerze na Primorskem, ki jo Senat UP podeljuje študentom UP za izredne dosežke pri pripravi diplomskega oziroma zaključnega dela.

Magistrica varstva narave Tea Knap je v svojem delu pod mentorstvom doc. dr. Dunje Bandelj prvič obravnavala oljčno muho na nivoju molekule DNK v Sloveniji. Njeno magistrsko delo z naslovom »Analiza populacijske strukture oljčne muhe (Bactrocera oleae Gmelin) v Slovenski Istri z mikrosateliti« odpira nadaljnje možnosti za proučevanje razmnoževalnega cikla in mobilnosti populacije, kar je ključnega pomena za iskanje učinkovitejše zaščite proti zmanjševanju populacije oljčne muhe in zmanjševanje gospodarske škode v kmetijstvu.  Že v času študija je s svojim sodelovanjem na raziskovalnih projektih pokazala izjemen potencial raziskovalke s sposobnostjo samostojnosti. Novembra leta 2014 je na Univerzi na Primorskem pričela usposabljanje kot mlada raziskovalka na področju rastlinske produkcije in predelave.
 

  • Študent Aleksandar Tošić je prejel Priznanje za študente Univerze na Primorskem

Študent Aleksandar Tošić je prejemnik Priznanja Univerze na Primorskem za študente Univerze na Primorskem, ki ga Senat UP podeljuje za nadpovprečne dosežke in prispevek k uveljavitvi Univerze na Primorskem.

Aleksandar Tošić je študent prve generacije leta 2007 ustanovljene Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, trenutno pa izjemno uspešen, nadpovprečen študent 2. letnika podiplomskega študija Računalništvo in informatika, ki že več let na mednarodnih tekmovanjih uspešno predstavlja fakulteto z izjemnimi dosežki. Med drugim je na mednarodni internetni olimpijadi leta 2014 osvojil bronasto medaljo. Vsa leta študija je izredno aktiven na področju obštudijskih dejavnosti na univerzi in fakulteti kot član študentskega sveta, različnih organov in komisij, neutrudni promotor fakultete in univerze, organizator številnih dogodkov in aktivnosti. S svojimi aktivnostmi je nedvomno pripomogel k prepoznavnosti naše univerze in fakultete doma in v tujini.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več informacij o 12. Slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.


sobota, 21. marec 2015 Gostili smo državno tekmovanje za Proteusovo nagrado

Na Famnitu smo danes, v soboto, 21. marca, gostili 370 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije, ki so se pomerili v znanju biologije, ter njihove mentorje – učitelje.

Gre za tekmovanje s petnajstletno tradicijo v slovenskem prostoru. Organizira ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim društvom Slovenije in z Društvom učiteljev biologije Slovenije. Dijaki se pomerijo iz znanja biologije, tekmovanje pa poteka dvostopenjsko – najprej šolsko, nato državno. Štirje najboljši dijaki se uvrstijo v olimpijsko ekipo.

Dijake so v Taverni v Kopru pozdravili predstavniki organizatorja in dekanja UP FAMNIT, nato pa so ti reševali naloge v prostorih Univerze na Primorskem. Njihovim mentorjem so predstavniki fakultete predstavili fakulteto in študijske programe, nato pa so lahko prisluhnili dvema predavanjima - doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT je mentorjem predstavil »Skrivnostno življenje morskih želv v Jadranu«, Polona Kotnjek iz društva Morigenos pa je predavala o »Delfinih, prebivalcih Piranskega zaliva«.

V izvedbo tekmovanja so bili tudi letos vključeni študenti študijskih programov Biodiverziteta (dodiplomski) in Varstvo narave (magistrski).

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov z dogodka.

    

    

     

       

     

 


petek, 20. marec 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 23. marca 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

LECTURER: Prof. Veljko Milutinovic,

Fellow of the IEEE
Life Member of the ACM
Member of Academia Europaea
Member of the Serbian Academy of Engineering
Member of the Scientific Advisory Board of Maxeler
Member of the Scientific Advisory Board of Moskowitz-Jacobs

TITLE: DataFlow SuperComputing for BigData Analytics

ABSTRACT:
This presentation analyses the essence of DataFlow SuperComputing,  defines its advantages and sheds light on the related programming  model. DataFlow computers, compared to ControlFlow computers, offer  speedups of 20 to 200 (even 2000 for some applications), power  reductions of about 20, and size reductions of also about 20. However,  the programming paradigm is different, and has to be mastered. The  talk explains the paradigm, using Maxeler as an example, and sheds  light on the ongoing research in the field. Examples include  DataEngineering, DataMining, FinancialAnalytics, etc. A recent study  from Tsinghua University in China reveals that, for Shallow Water  Weather Forecast, which is a BigData problem, on the 1U level, the  Maxeler DataFlow machine is 14 times faster than the Tianhe machine,  which is rated #1 on the Top 500 list (based on Linpack, which is a  smalldata benchmark). Given enough time, the talk also gives a  tutorial about the programiing in space, which is the programming  paradigm used for the Maxeler dataflow machines (establishe din 2014  by Stanford, Imperial, Tsinghua, and the University of Tokyo).

Vabljeni!


četrtek, 19. marec 2015 Preizkusno predavanje dr. Tine Mele

Dr. Tina Mele bo imela v ponedeljek, 23. marca 2015 ob 16:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Nevroznanosti".

Predavanje z naslovom Nevrotrofini in njihova vloga v patogenezi in zdravljenju duševnih motenj bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 19. marec 2015 Preizkusno predavanje dr. Tjaše Dimec Časar

Dr. Tjaša Dimec Časar bo imela v torek, 24. marca 2015 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Psihologija".

Predavanje z naslovom Vloga športnega psihologa in strokovne psihološke priprave bo potekalo v predavalnici AMF1 v prostorih Srednje tehniške šole, Šmarska cesta 4e, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 19. marec 2015 Gostovanje treh tujih profesorjev na UP FAMNIT

Naslednji teden bodo UP FAMNIT obiskali trije tuji predavatelji.

Izr. prof. dr. Elena Konstantinova bo pri nas gostovala med 23.3. in 12.4., v tem času pa bo predavala pri predmetu Diskretna matematika II - Kombinatorika in Matematika IV - Kombinatorika s teorijo grafov. Izr. prof. dr. Elena Konstantinova sicer prihaja iz Rusije, kjer dela na Sobolev Institute of Mathematics

Med 23.3. in 2.4. bo pri nas tudi prof. Alexander A. Ivanov, ki prihaja iz Imperial College London (VB) in bo predaval matematikom v okvirju seminarja ter študentom ponudil konzultacije. 

Tretji obiskovalec pa je prof. Veljko Milutinović, pionir na podračunalniškem področju, ki prihaja iz Univerze v Beogradu (SRB). Pri nas bo en teden, v tem času pa bo izvedel 30 ur predavanj pri predmetu Izbrana poglavja iz porazdeljenega računanja.

Vsi gosti so vrhunski strokovnjaki in se veselimo njihovega obiska.

Njihovo gostovanje omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 19. marec 2015 Največji evropski natečaj poslovnih idej na področju čistih tehnologij: ClimateLaunchpad 2015

Spoštovani,

obveščamo vas, da je odprt največji evropski natečaj poslovnih idej na področju čistih tehnologij ClimateLaunchpad 2015, ki odkrije več kot 1.000 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam.

K prijavi ste vabljeni  študenti, raziskovalci, start-upi, mala in srednja podjetja, javne organizacije in inženirska podjetja, da predstavite svoje poslovne ideje na področju čistih tehnologij. Vse prijave bodo obravnavane z vidika njihovega vpliva na  podnebne spremembe, njihovega potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Najbolj obetavnim prijavam bo omogočen dostop do pospeševalnika Climate-KICa. Natečaj je odprt v 23 državah.

Natečaj omogoča:

  • dvodnevni poslovni trening z vrsto usposabljanj za pripravo udeležencev na državni finale, kjer bo vsak predstavil svoj poslovni načrt strokovni žiriji;
  • trije finalisti vsake države gredo na evropski finale, ki bo septembra na Nizozemskem;
  • v polfinalu bodo izbrali 8 ekip, ki bodo dobile dostop do pospeševalnika Climate-KICa - poslovne šole, osredotočene na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij;
  • končni zmagovalec finala prejme denarno nagrado 10.000 €, druga nagrada je 5.000 € in tretja 2.500 €.

Pogoji za prijavo:

  • podjetje ne obstaja več kot 1 leto;
  • do sedaj ste pridobili manj kot 200.000 €  naložb;
  • do sedaj še niste prodali svojega izdelka, rešitve ali prototipa.

Prijave lahko oddate do 30. marca 2015 preko spletnega obrazca. Več informacij o natečaju najdete na spletni strani ClimateLaunchpad 2015.

Za dodatna vprašanja pa je na voljo Maja Pivko na elektronskem naslovu: maja.pivko@ki.si.


sreda, 18. marec 2015 Teden UP 2015: promoviranih 8 doktorjev znanosti

V okviru Tedna Univerze na Primorskem 2015 je v ponedeljek, 16. marca, v palači Armerija Univerze na Primorskem potekala slovesna promocija novih osmih doktorjev znanosti. Med doktori znanosti, ki jih je promoviral rektor prof. dr. Dragan Marušič, sta tudi Alexander Vasilyev in Sergio Hiroki Koike Quintanar, ki sta zaključila doktorski študij matematike na UP FAMNIT.

Dr. Alexander Vasilyev je na UP FAMNIT zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O Jadranskih indeksih, spektralnih lastnostih Jadranskih matrik in programska oprema za topološke deskriptorje (On Adriatic Indices, Spectral Properties of Adriatic Matrices and Software for Topological Descriptors), dr. Sergio Hiroki Koike Quintanar pa doktorsko disertacijo z naslovom O problemu izomorfnosti bi-Cayleyevih grafov (On the isomorphism problem of bi-Cayley graphs).

Povzetke doktorskh disertacij in življenjepisov novih doktorjev znanosti ter fotografije slovesne promocije si lahko ogledate tukaj.

Novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov na prihodnji raziskovalni poti!


torek, 17. marec 2015 Teden možganov 2015: Zakulisje pogleda

Spoštovani,

vljudno vabljeni na sklop zanimivih predavanj Zakulisje pogleda, ki se bo v okviru Tedna  možganov odvijal v torek, 17. marca 2015, ob 17. uri v  Kopru, v prostorih Srednje tehniške šole Koper (prostori Aplikativne kineziologije), Šmarska cesta 4, Koper.

Predavanja so odprta za vse, ki se želite naučiti kaj novega in pokukati v zakulisje zapletenih poti v možganih. Program predavanj si lahko ogledate tukaj.

Pripeljite prijatelje, znance, sodelavce in se pustite popeljati v svet možganov.


torek, 17. marec 2015 UP Famnit bo gostila dijake, ki se bodo pomerili v znanju iz biologije za Proteusovo nagrado

V soboto, 21. marca 2015 bomo na Famnitu gostili 370 dijakinj  in dijakov iz vse Slovenije, ki se bodo pomerili v znanju iz biologije, ter njihove mentorje – učitelje.

Gre za tekmovanje s petnajstletno tradicijo v slovenskem prostoru. Organizira ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim društvom Slovenije in z Društvom učiteljev biologije Slovenije. Dijaki se pomerijo iz znanja biologije, tekmovanje pa poteka dvostopenjsko – najprej šolsko, nato državno. Štirje najboljši dijaki se uvrstijo v olimpijsko ekipo. Letošnjega šolskega tekmovanja se je udeležilo 3437 dijakov, mejo za udeležbo na državnem tekmovanju, ki bo letos drugič potekalo v Kopru (prvič v letu 2012; tekmovanje se seli med tremi kraji – Ljubljana, Maribor, Koper), pa je doseglo 370 dijakov.

Dijake bodo v Taverni v Kopru pozdravili predstavniki organizatorja in UP FAMNIT, nato pa bodo dijaki reševali naloge v prostorih Univerze na Primorskem.

Tudi pri letošnjem tekmovanju bo pomoč pri organizaciji nudil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in študenti študijskih programov Biodiverziteta (dodiplomski) in Varstvo narave (magistrski).

Dijakom želimo uspešno reševanje nalog in prijetno bivanje v Kopru!


ponedeljek, 16. marec 2015 Vabljeni na peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na 5. predavanju letošnjega cikla, ko bo 

DR. MARKO OREL predstavil razvoj

»OD NAJMANJŠIH KVADRATOV DO DELOVANJA CT NAPRAVE«

v sredo, 18. marca 2015 ob 18h

(velika predavalnica UP Famnit, Glagoljaška 8, Koper).

Leta 1979 sta Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino prejela Allan McLeod Cormack in Godfrey Newbold Hounsfield. Nagrada jima je bila podeljena za razvoj računalniško podprte tomografije v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Na predavanju bomo na poljudnoznanstven način prikazali matematiko, ki je bila zaslužna za delovanje prvega tomografa.

O predavatelju: Marko Orel je na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani diplomiral leta 2004, doktoriral pa leta 2009. Raziskuje na področju ohranjevalcev, kar večinoma vključuje matrično teorijo in teorijo grafov, delno pa tudi matematično fiziko in geometrijo. Zadnjih nekaj let je kot docent zaposlen na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Za multivariantno vpetost na univerzi je leta 2014 prejel Svečano listino Univerze na Primorskem.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

 

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 16. marec 2015 Naši študenti so se udeležili računalniškega tekmovanja Imagine Cup 2015

V petek, 27. februarja 2015 so se študenti UP FAMNIT Tanja Štular, Anja Rudež, Ken Kalajdžič ter študentka UP FTŠ Turistice Tamara Lah udeležili Microsoftovega pospeševalnika idej v Mariboru. Slednji je potekal pod domeno projekta Imagine Cup 2015, ki velja za najprestižnejše računalniško tekmovanje v Sloveniji.

Na srečanju so strokovnjakom z različnih področij uspešno predstavili poslovno idejo aplikacije »Say Goodbye«, ki jo že dalj časa razvijajo pod mentorstvom dr. Andreja Brodnika. Naslednja preizkušnja jih čaka 9. aprila 2015, ko se bodo s prototipom aplikacije predstavili strokovni komisiji in kot edini predstavniki Univerze na Primorskem zagovarjali idejno ozadje aplikacije »Say Goodbye«.  

Študentom in mentorju čestitamo za opravljeno delo in držimo pesti in jim želimo prav tako uspešno nadaljevanje 9. aprila!


petek, 13. marec 2015 Dogodki v Tednu Univerze na Primorskem 2015

V sklopu dogodkov, ki se bodo odvijali v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo letos potekal od ponedeljka, 16. marca 2015, do vključno petka, 20. marca 2015, se bodo na UP FAMNIT in UP IAM odvijali naslednji dogodki:

  • Torek, 17. marec 2015:
    UP IAM ob 16.00 uri vabi na dogodek z naslovom: »Živ? Živ! in aktivnosti Slovenskega centra za raziskovanje samomora«, ki ga bo vodila mlada raziskovalka Nuša Zadravec Šedivy. Dogodek bo potekal v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).
  • Sreda, 18. marec 2015:
    V sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15 bo ob 18.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT dr. Marko Orel izvedel predavanje z naslovom »Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave«.

Več informacij o Tednu Univerze na Primorskem in spremljajočih dogodkih je dostopnih na spletni strani UP.

 

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!


petek, 13. marec 2015 Filmski večer v znamenju gostov z UP FAMNIT

Spoštovani filmofili in filmofilke,

v četrtek, 19. marca 2015 ob 20.30 vas vabimo v Art Kino Odeon (Izola) na filmski večer "FILM JE ZAKON!".
Tokrat si bomo skupaj ogledali znanstveno-fantastični film z naslovom Chappie (2015) režiserja in scenarista Neilla Blomkampa. Režiser ostrih družbenih kritik Okrožje 9 in Elizij se z novim filmom podaja v bližnjo prihodnost, kjer za spoštovanje zakonov na nevarnih ulicah Južnoafriške republike skrbijo pametni policijski roboti. V filmu igrajo: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver in drugi.

Kratka vsebina: V bližnji prihodnosti roko nad zločinom drži represivna mehanizirana policijska sila, a ljudje se ji začenjajo upirati. Ko ukradejo policijskega droida Chappieja in ga na novo programirajo, ta postane prvi robot, ki je sposoben samostojnega razmišljanja in čutenja. Ko mogočna, destruktivna sila na Chappieja začne gledati kot nevarnega za človeštvo in za red, jo prav nič ne more zaustaviti v želji ohraniti status quo in zagotoviti, da bo Chappie zadnji svoje vrste.

Na projekciji in pogovoru po njej bosta tokrat sodelovala strokovnjak za umetno inteligenco dr. Branko Kavšek in psiholog dr. Aleksander Zadel.

Večere "FILM JE ZAKON!", ki v Art Kinu Odeon potekajo enkrat mesečno, vodita Erik Toth in Ernest Ženko. Vstopnina z veljavno študentsko izkaznico je 2,50 EUR.

 

Vljudno vabljeni!


četrtek, 12. marec 2015 Univerza na Primorskem nosilka COST akcije

10. marca je bila Univerza na Primorskem izbrana za nosilko akcije COST FP1407 Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach (ModWoodLife). Andreja Kutnar je bila izbrana za predsednico akcije.

Predstavniki 23 evropskih držav sodelujejo v akciji z namenom določanja odnosov med modifikacijskimi procesi, lastnostmi produktov in s tem povezanimi okoljskimi vplivi. To vključuje tudi razvoj in optimizacijo modifikacijskih procesov in merjenje vpliva novih tehnologij za obdelavo v primerjavi s tradicionalno obdelavo in alternativnimi materiali. S tem sodelujoči želijo predvsem povečati trajnost in zmanjšati okoljski vpliv. 


sreda, 11. marec 2015 Odličen uspeh naših matematikov na mednarodnem tekmovanju SEEMOUS 2015

Od 3. do 8. marca 2015 je na Ohridu (Makedonija) potekalo mednarodno matematično tekmovanje SEEMOUS 2015 (The South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students). Tekmovanje se je prvič izvajalo v letu 2007 na Cipru, v organizaciji mednarodnega združenja matematikov – Mathematical Society of South Eastern Europe (MASSEE), v naslednjih letih pa je vsako leto potekalo v drugi državi (Grčija, Bolgarija, Romunija, letos prvič tudi Makedonija). 

Tekmovanja se je udeležilo 91 matematikov z 21 univerz oz. združenj (iz nekaterih držav so se tekmovanja udeležile ekipe, ki so bile oblikovane na državni ravni) ter iz 7 držav, in sicer iz Bolgarije, Grčije, Irana, Makedonije, Romunije, Slovenije in Turkmenistana.

Iz Slovenije se je tekmovanja udeležilo 6 tekmovalcev – vsi so študenti dodiplomskega študija matematike na UP FAMNIT. Odlično sta se odrezala Marko Palangetić in Roman Solodukhin. Roman je prejel bronasto medaljo, Marko pa srebrno, pri čemer je dosegel odličnih 22 točk in le za eno točko zgrešil zlato medaljo. Le en tekmovalec je zbral nad 30 točk.

Vsem študentom, še zlasti pa prejemnikoma medalj ter, seveda, mentorjema, iskreno čestitamo in jim želimo še veliko uspehov na prihodnjih tekmovanjih!

Na fotografiji: naših 6 tekmovalcev z mentorjema – z leve: Roman Solodukhin, Marko Palangetić, Vladan Jovičić, Istvan Estelyi (mentor), Slobodan Filipovski (mentor), Luka Pavlović, Ivan Bartulović, Marko Rajković.


sreda, 11. marec 2015 Biodiversity in the Mediterranean Basin (Koper, 11. - 13. marec 2015)

Danes se je, v prostorih Središča Rotunde, primorskega družbenega  centra, začela mednarodna delavnica Biodiversity in the Mediterranean Basin, organizirana s strani Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Gre za tridnevno delavnico s poudarkom na kopenski, sladkovodni ter morski biodiverziteti  v Sredozemlju. Dogodek je financiran v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem. Več o programu ter vsebini delavnice si lahko preberete na spletni strani.  

                                 


ponedeljek, 9. marec 2015 Gostovanje izr. prof. dr. Andrew J. Wrighta na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT gostimo Andrew J. Wrighta, izrednega profesorja na George Mason University iz ZDA. V času svojega obiska bo Andrew J. Wright na UP FAMNIT predaval študentom magistrskega študijskega programa Varstvo narave pri predmetu Varstvena ekologija morskih sesalcev. Prav tako bo predaval na konferenci Biodiversity in Mediterranean Basin. Njegovo gostovanje omogoča financiranje v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 9. marec 2015 UP FAMNIT je izvedla delavnico o izdelavi zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom

Profesorja Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT doc. dr. Branko Kavšek in doc. dr. Jernej Vičič, sta na tridnevni delavnici, ki je potekala od  6. marca do 8. marca 2015 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti na Vojskem, izvedla računalniško delavnico z naslovom »Izdelava zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom«.

Otipljivi uporabniški vmesnik  (Tangible User Interface) premošča prepad med fizičnim in digitalnim svetom. Izdelali smo zabavno aplikacijo (igrico), ki z uporabniki (igralci) sodeluje s pomočjo dostopnega otipljivega uporabniškega vmesnika. Prek zabavnih vsebin smo se naučili osnov računalništva in programiranja.

 

 

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT


sobota, 7. marec 2015 Enega od treh slovenskih projektov OTKA bo izvajala UP FAMNIT

Madžarska znanstvena raziskovalna fundacija OTKA je v sodelovanju z ARRS izbrala tri madžarsko-slovenske raziskovalne projekte. Med njimi je tudi triletni projekt "Grafi, grupe, konfiguracije in geometrije" (Graphs, Groups, Configurations and Geometries), pri katerem bo slovenski del izvedla UP FAMNIT.

Projekt bosta vodila prof. dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT) na slovenski in prof. dr. Tamás Szőnyi (Eötvös Loránd University, Hungary) na madžarski strani.

Prof. dr. Pisanskemu in prof. dr. Szőnyiju iskreno čestitamo in jima želimo uspešno izvajanje projekta!

Več informacij o projektih OTKA je dostopnih tukaj.


petek, 6. marec 2015 Gostovanje prof. dr. Andreasa Thomasa Schmidta na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT se v ponedeljek,  9.3.2015, s predavanjem na  seminarju MARA začne gostovanje prof. dr. Andreasa Thomasa Schmidta iz Nemčije.  Prof. dr. Andreas Thomas Schmidt je redni profesor na  Karlsruhe University of Applied Sciences ter na Karlsruhe Institute of Technology. V času svojega gostovanja bo predaval na obeh delih seminarja MARA ter pri predmetu Načrtovanje podatkovnih baz  (dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika). Njegovo gostovanje je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


petek, 6. marec 2015 Študij biopsihologije na UP FAMNIT - odprto pismo pristojnim na RTV Slovenija

V ponedeljek, 2. marca 2015, je RTV Slovenija, TV Slovenija 1, v oddaji Tednik objavila prispevek z naslovom »Neuporabne« diplome avtorice ge. Aleksandre Dežman. Prispevek obravnava problematiko nekaterih novih študijskih programov, med drugim avtorica omenja tudi študij biopsihologije na UP FAMNIT.

V prispevku je navedenih več napačnih in nepreverjenih trditev, ki škodujejo ugledu in dobremu imenu univerze in fakultete.

V zvezi z omenjenim prispevkom, je Univerza na Primorskem posredovala RTV Slovenija zahtevo za popravek, skladno z Zakonom o medijih, ter na pristojne na RTV Slovenija naslovila odprto pismo.

 


četrtek, 5. marec 2015 Vabilo na organiziran izlet v Planico za študente in zaposlene na UP, 21. 3. 2015 - Planica

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na organiziranem izletu v Planico, kjer si bomo ogledali zaključno tekmo smučarskih poletov v letošnji sezoni. Izlet je namenjen tako študentom kot tudi zaposlenim na UP.

Kdaj:
V soboto, 21. marca 2015, bomo glasno navijali, peli, se veselili in še in še.
Koliko:
Rdeča kartica Zdrava Zabava: 38,00 EUR (študenti, dijaki)
Vsi ostali: 40,00 EUR
Samo prevoz: 17,00 EUR (povratna karta)

Prijave se zbirajo na Infotočki ŠOUP v Kopru do srede, 18. marca 2015.
 

Več o izletu si lahko preberete na spletni strani Univerzitetne Športne zveze Primorske, ŠOUP-a ter na strani FB-dogodka.

Za dodatne informacije vam je na voljo Marko Juretič, koordinator vsebin univerzitetnega športa na telefonski številki +386 31 376 726 ter na elektronskem naslovu: marko.juretic@uszp.si.

 

Vljudno vabljeni.


četrtek, 5. marec 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 9. marca 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR BO V DVEH DELIH, 9. in 16. marca

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

LECTURER:
Prof. Dr. Andreas Schmidt
Karlsruhe Institute of Technology and Karlsruhe University of Applied Sciences

TITLE:
From Code Munger to Partial Class Generator: Developing lightweight software generators for daily use - Part I

ABSTRACT:
Within this two lectures, various lightweight generators (e.g. code munger, inline code expander, mixed code generator and partial class generators) shall be developed for concrete tasks on the basis of regular expressions. It is aimed at automatically generating large parts of the mechanical, and, hence, boring code. The input of the generators consists of existing code, from which information is extracted and then transformed to source code, or of simple models describing the application to be implemented. The lecture will be aimed at familiarizing the participants with the power of regular expressions and at demonstrating their suitability for software development. After the lecture, the participants will be able to recognize the potential of lightweight generators in software development and also will be able to develop their own generators based on regular expressions.

Vabljeni!


sreda, 4. marec 2015 Študij Biopsihologije na UP FAMNIT – odziv na prispevek v oddaji Tednik

Dne 2.3.2015 je TV Slovenija 1 v oddaji Tednik objavila prispevek z naslovom »Neuporabne diplome" avtorice ge. Aleksandre Dežman (uvodničar g. Janko Šopar). Oddaja obravnava problematiko nekaterih novih univerzitetnih študijskih programov, na podlagi katerih naj ne bi bilo možno pridobiti izobrazbi ustrezne zaposlitve. Kot primer tovrstnih študijev avtorica omenja tudi študijski program Biopsihologija, ki ga izvajamo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

V prispevku je novinarka med drugim izjavila, da diplomanti magistrskega študijskega programa Biopsihologija, po mnenju strokovnjakov NAKVIS, ne bodo pridobili zadostnih kompetenc za večino potencialnih delovnih mest.

Navedeno ne drži. Napačna navedba je posledica dejstva, da novinarka ni pridobila informacij o akreditiranem študijskem programu, pač pa je povzela nekaj navedb iz poročila strokovnjakov NAKVIS o prvem predlogu študijskega programa, ki je objavljen na spletnih straneh NAKVIS. Na omenjenih spletnih straneh so res objavljena poročila strokovnjakov, a je potrebno posebej opozoriti, da gre v tem primeru za mnenja o predlogih študijskih programov, ki morajo pred akreditacijo skozi presojo na organih NAKVIS. V akreditacijskem postopku namreč strokovnjaki podajo poročilo o predlogu študijskega programa, na katerega ima predlagatelj možnost popravkov v skladu s priporočili strokovnjakov. V primeru študijskega programa Biopsihologija je predlagateljica, torej UP FAMNIT, upoštevala predloge strokovnjakov in tako dopolnjen predlog študijskega programa z utemeljitvijo posredovala NAKVIS v ponovno presojo. Na dopolnjen predlog študijskega programa je Svet NAKVIS na svoji 65. seji dne 10.5.2013 podelil akreditacijo novemu magistrskemu študijskemu programu Biopsihologija.

Natančni podatki o kompetencah in zaposlitvenih možnostih diplomantov akreditiranega programa so navedene na spletni strani fakultete: http://www.famnit.upr.si//sl/izobrazevanje/podiplomski-magistrski-studij/biopsihologija.

Izpostaviti velja tudi, da je »biopsiholog/biopsihologinja« naveden v kodnem seznamu Standardne klasifikacije poklicev 2008 (SKP 2008) (e-iskalnik SKP 2008 je dostopen na naslovu: http://www.stat.si/skp/).

Na zgoraj obrazloženo in druge neutemeljene navedbe iz omenjenega prispevka se bomo odzvali z zahtevo za popravek, skladno z Zakonom o medijih.

Vodstvo UP FAMNIT


sreda, 4. marec 2015 Financiranje raziskovalnega obiska v ZDA za študente

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija je objavila poziv za študente, ki lahko pridobite povrnjene stroške za deset tedenski poletni raziskovalni obisk na ameriških univerzah.

Financiranje je mogoče za različne raziskovalne skupine s področij:

  • računalništva in informatike (University of California Berkley, University of , Southern California, Stanford University);
  • Ekonomije in javne politike (Georga Tech);
  • Bioinformatike in molekularne biologije (University of California);
  • Fizike (University of California).

Študenti se lahko v program prijavite do 15.4.2015. Več o programu in Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji si preberite tu.


sreda, 4. marec 2015 Delavnica Podjetni mladi 2015

UP FAMNIT in UP IAM že vrsto let uspešno usposabljata mlade raziskovalce, ki morajo v obdobju svojega usposabljanja opraviti tudi podjetniški tečaj. Z namenom podajanja vsebin na način, ki bo zanje čimbolj uporaben, smo se v letu 2013 prvič odločili za izvedbo delavnice, na kateri so mladim raziskovalcem predali znanja in izkušnje naši zaposleni. Zaradi uspeha delavnice smo se letos odločili za ponovno izvedbo delavnice, ki bo poslej organizirana vsaki dve leti.

Letošnja delavnica je potekala 3. marca 2015, udeležilo pa se je je 26 mladih – tako raziskovalcev kot študentov, ki svoje znanje izpopolnjujejo na UP, UL in UM. Udeležencem so predavatelji predstavili tako osnove podjetništva kot tudi osnove iskanja pravih razpisov ter vodenja projektov. Dodane so bile osnove promocije, načini sodelovanja z drugimi deležniki, nekaj besed je bilo namenjenih vitkemu podjetništvu, delavnica pa se je zaključila s predstavitvijo praktičnih primerov povezovanja gospodarstva in raziskovanja.

Udeležencem želimo še naprej uspešno usposabljanje in neumorno raziskovanje.

Galerija dogodka je dostopna na povezavi.


sreda, 4. marec 2015 Univerza na Primorskem je sklenila sporazum z Oregon State University

Univerza na Primorskem je sklenila sporazum z ugledno Oregon State University, ki se uvršča med 200 najboljših svetovnih univerz (po Šanghajski lestvici / Lestvici svetovnih univerz po akademskih merilih).

UP FAMNIT in UP IAM sta z Oregon State University že vzpostavila delujoče in plodno sodelovanje. Tako smo pred kratkim gostili profesorja Davida Kerra, ki je predaval študentom biopsihologije, v letošnjem poletju pa bomo naše sodelovanje še nadgradili in skupaj organizirali Mednarodno poletno šolo Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources.

S sporazumom se nam odpirajo nove možnosti sodelovanja, ki jih že nestrpno pričakujemo!


ponedeljek, 2. marec 2015 Nov doktor znanosti na Oddelku za matematiko

Sergio Hiroki Koike Quintanar je v petek, 27.2.2015 uspešno zaključil svoj doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Istvana Kovacsa je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo O problemu izomorfnosti bi-Cayleyevih grafov (On the isomorphism problem of bi-Cayley graphs).

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


ponedeljek, 2. marec 2015 Vabilo na prvo predavanje serije »Univerzitetnih kolokvijev«

Spoštovani,

Univerza na Primorskem bo znova obudila serijo »Univerzitetnih kolokvijev«, katerih namen je gostiti priznane domače in mednarodne raziskovalce, pedagoge in umetnike, ki bi nam preko predavanj predstavili, bodisi svoje znanstveno-raziskovalno delo, bodisi svoj pogled na aktualne teme, povezane z univerzitetnim prostorom ali tudi širše.

Na prvem predavanju serije »Univerzitetnih kolokvijev«, ki bo potekalo
v četrtek, 5. marca 2015 ob 16. uri,
v avli palače Armerije (Titov trg 4, Koper),
bo dr. Dušan Turk,
raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan,
Oddelek za Biokemijo, molekularno in strukturno biologijo,
spregovoril osvojem raziskovalnem delu z naslovom:

Strukture glucosaminidase Staphilococcus aureus v kompleksu s fragmenti peptidoglikana so
pojasnile strukturno osnovo za izbiro cepljene vezi z glikozilnimi hidrolazami

(Crystal structure of a Staphylococcus aureus glucosaminidase in complex with peptidoglycan
fragments provides structural basis for scissile bond discrimination by Glycosyl hydrolases).

 

Vljudno vabljeni.