Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 27. februar 2015 Gostovanje prof. dr. Mikhaela Muzychuka na UP FAMNIT

Gostovanje prof. dr. Mikhaela Muzychuka z Netanya Academic College (Izrael) se počasi približuje h koncu. Profesor na UP FAMNIT gostuje pri predmetu Poglobljene matematične vsebine iz Algebre I (doktorski študijski program Matematične znanosti). Njegovo gostovanje omogoča financiranje v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 24. februar 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Sergia Hirokija Koikeja Quintanarja

Sergio Hiroki Koike Quintanar, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O problemu izomorfnosti bi-Cayleyevih grafov (On the isomorphism problem of bi-Cayley graphs), pod mentorstvom izr. prof. dr. Istvana Kovacsa.

Zagovor bo potekal v petek, 27.2.2015 ob 18:00 v Mali predavalnici 1 (FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 23. februar 2015 "Primorski vrtiček" v sodelovanju s študenti Sredozemskega kmetijstva UP FAMNIT

V Soboti, prilogi Primorskih novic, so ta vikend začeli z akcijo, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Na pobude bralcev so se odločili za uvedbo rubrike Primorski vrtiček, v kateri bodo strokovnjaki KZ Agraria iz Kopra in naša študenta Sredozemskega kmetijstva Tine Matoš in Tadej Grbec posredovali nasvete za vrtnarjenje na domačem vrtičku. Obenem pa bodo obdelovali Primorski vrtiček, ki so ga skupaj oblikovali na Purissimi pri Ankaranu.

Več informacij o Primorskem vrtičku si lahko preberete tukaj.

S tem projektom se nadaljuje uspešno sodelovanje s KZ Agraria v okviru projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja (projekt Proučitev razvojnih možnosti in izdelava idejne rešitve za vzpostavitev delovanja Centra Purissima).

Vsem sodelujočim želimo veliko uspeha pri oblikovanju Primorskega vrtička!


petek, 20. februar 2015 Famnitu odobrenih 8 projektov na 2. razpisu "Po kreativni poti do praktičnega znanja"

Univerza na Primorskem je uspešno kandidirala na 2. Javnem razpisu za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Cilj projekta je z uporabo inovativnega, problemskega in skupinskega pristopa k reševanju praktičnih problemov podpreti razvoj kompetenc, pridobivanje praktičnega znanja ter izkušenj študentov, in sicer z vključitvijo v projekte, ki se bodo izvajali v neposrednem partnerstvu visokošolskih zavodov z gospodarstvom.

UP FAMNIT bo v okviru odobrenega izvajala naslednjih osem projektov v sodelovanju z gospodarstvom in drugimi organizacijami:

  • Identifikacija ribiških proizvodov in sledenje deklaraciji (Biosistemika d.o.o., Zavod za ribištvo Slovenije)
  • Kompaktni mobilni podatkovnik s podporo za različne merilnike - KABOOM (CGS plus Informacijske in okoljske tehnologije, d.o.o.)
  • Interaktivno informacijsko mesto (O3, oglaševanje, d.o.o., Zavod za turizem Kranj)
  • Biometrični čitalec kot orodje za sledljivost invazivnih živali (Zoosofia, Peter Maričić, oskrba in nega hišnih živali s.p.)
  • Vzpostavitev IS za povezavo med udeleženci v vrtcu (Talpas d.o.o.)
  • Rešimo ogrožene ptice - priročnik za zmanjševanje vpliva predacije vranov na kolonijske ptice (Soline Pridelava soli d.o.o.)
  • Načrtovanje stavb prihodnosti - Informatizacija načrtovanija stavb (BIM Modeling) (KonektOn d.o.o., RRA Notranjsko-kraške regije, d.o.o.)
  • Personifikacija v inteligentnih objektih - PINO (IMPLEMIDUM, načrtovanje in razvoj programske opreme, Milan Šivec s.p.

V vse projekte so poleg študentov vključeni mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) in delovni mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij. Projekti so odlična priložnost za vključevanje študentov v delovno okolje podjetij in drugih organizacij.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradila izkušnje, pridobljene na prvem razpisu Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerega je fakulteta uspešno izvedla 9 projektov, v katere je bilo vključenih 45 študentov in 7 podjetij/organizacij.

Prijaviteljem projektov čestitamo k uspešni prijavi in jim želimo uspešno izpeljavo projektov!


četrtek, 19. februar 2015 Univerza na Primorskem gostila novoimenovanega ameriškega veleposlanika, Nj. Eks. Brenta R. Harleya

Univerza na Primorskem je danes, v četrtek, 19. februarja, gostila novoizvoljenega veleposlanika v Sloveniji, Nj. Eks. Brent Robert Hartley.

Veleposlanik je izvedel tudi predavanje za študente, v katerem je spregovoril o svojem dosedanjem delu kariernega diplomata ter o svojih prvih vtisih bivanja v Sloveniji.

Več informacij in fotoutrinki s sprejema so dostopni tukaj.


četrtek, 19. februar 2015 Rektor UP gostil uglednega profesorja dr. Franca Brezzija, člana Evropske akademije znanosti

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je danes, 19. februarja, sprejel uglednega profesorja dr. Franca Brezzija, visokocitiranega raziskovalca (ISI Highly Cited Researcher) z instituta "Istituto Universitario di Studi Superiori (IUSS)" v Pavii, člana evropske akademije znanosti in podpredsednika evropskega matematičnega združenja European Mathematical Society.

Povzetek predavanja, ki ga je profesor dr. Franco Brezzi, izvedel študentom UP:

The Virtual Element method is a very recent variant of Finite Element Methods, appeared on the scene a couple of years ago. The method could be seen as a combination of Finite Element Methods and Mimetic Finite Differences. In particular it allows, at the same time, the use of very general decompositions of the computational domain (in almost arbitrary polygons or polyhedra), and the use of the (more elegant and more clarifying) Galerkin framework for the analysis and the error estimates. The talk, addressed to a rather general audience of mathematicians, will describe first the general idea of the method on a very simple problem like Poisson problem in 2 dimensions, and then give some very quick hints on various generalizations, including 3D problems, Stokes problem, Kirchhoff plates, variable coefficients, mixed formulations, etc.

Much more details could be given, after the lecture, to the interested people. Several papers (both on the basic principles and on further extensions) can be found (and downloaded) on the web page of the speaker: http://www.imati.cnr.it/brezzi/rec_pubbl.html (the newest are at the end).

Prosojnice s predavanja prof. Brezzija so dostopne tukaj.

Nekaj fotoutrinkov s sprejema prof. Brezzija pri rektorju UP.

 

 

 


sreda, 18. februar 2015 Gostovanje doc. dr. Jánosa Ruffa na UP FAMNIT

V drugem semestru na UP FAMNIT gostujemo doc. dr. Jánosa Ruffa z University of Pécs na Madžarskem.  Doc. dr. Janos Ruff  raziskovalno deluje na področju geometrije in topologije ter diskretne matematike. Študentom dodiplomskega študijska programa Matematika bo predaval pri predmetu Topologija. Njegovo gostovanje je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


sreda, 18. februar 2015 Vabilo na srečanje študentov z ameriškim veleposlanikom, Nj. Eks. Brentom Robertom Hartleyem

Z velikim veseljem obveščamo študente, da bo našo univerzo v četrtek, 19. februarja 2015, obiskal ameriški veleposlanik v Sloveniji, Nj. Eks. Brent Robert Hartley, ki je izrazil željo, da bi se sestal s študenti Univerze na Primorskem.

Srečanje bo potekalo od 11:15 do 12. ure v Veliki predavalnici UP FAMNIT (FAMNIT-VP).

Veleposlanik bo spregovoril o svojem dosedanjem delu kariernega diplomata ter o svojih prvih vtisih bivanja v Sloveniji. Po predstavitvi bo potekala diskusija, v kateri boste veleposlaniku postavljali svoja vprašanja.

Zaradi organizacije obiska vas vljudno prosimo, da svojo prisotnost potrdite do 18.2.2015 do 15. ure na naslov: Mirella.Baruca@upr.si.


torek, 17. februar 2015 Tvorno slovensko-hrvaško raziskovalno sodelovanje na področju preučevanja in varovanja morskih želv

Ko omenimo morske želve, navadno pomislimo na poletje in topla morja. Vendar poleg že dobro poznanega pomena Jadranskega morja kot poletnega prehranjevalnega habitata glavate karete, le redki vedo, da je Jadran tudi pomemben habitat za prezimovanje želv. Ekologija prezimovanja teh ogroženih morskih plazilcev je še vedno neznanka, čeprav vemo, da se v severnem Jadranu v pridnene koče vsako leto naključno ujame med 4 in 6 tisoč osebkov, največ prav v zimskemu času.

To je razlog, da se raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT trenutno nahajajo na palubah ribiških ladij – kočah, ki izvajajo ribolov v zunanjih vodah Jadranskega morja, in sicer med otokoma Susak in Dugi otok (Hrvaška), kjer v prezimovališčih naključno ujete glavate karete opremljajo s satelitskimi oddajniki.

Z raziskavo, ki  poteka v sodelovanju s strokovnjaki z Inštituta za raziskovanje in varovanje morja “Plavi svet” iz Velega Lošinja, v okviru mednarodnega EU projekta NETCET - Mreža za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu (www.netcet.eu) in jo vodi doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT (na sliki), bodo na podlagi  satelitskega sledenja pridobili podatke o gibanju in vedenju želv, ki so bistvenega pomena za načrtovanje njihovega znanstveno utemeljenega varstva.


ponedeljek, 16. februar 2015 Dober obisk na informativnih dnevih za vpis v dodiplomski študij

Na fakulteti smo v petek, 13. februarja, in v soboto, 14. februarja, sprejeli kandidate, ki jih zanima vpis v naše študijske programe v prihodnjem študijskem letu. Po uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, ki je med drugim poudarila pomembnost internacionalizacije izobraževalnih inštitucij, so dijake pozdravili še predstavniki študentskega sveta in Študentske organizacije Univerze na Primorskem, nato pa so profesorji in asistenti iz posameznih oddelkov dijakom podrobneje predstavili še vse študijske programe.

Veselimo se jeseni in vseh brucov, ki se bodo odločili za študij pri nas.

Utrinke z informativnih dni si lahko ogledate na našem Facebook profilu: https://www.facebook.com/up.famnit?fref=ts


petek, 13. februar 2015 Napoved mednarodne konference Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast

UP FAMNIT in UP IAM vabita na mednarodno konferenco Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast, ki bo potekala od 16. do 19. junija 2015 v Kopru.

Kotizacije ni, udeleženci pa bodo krili stroške družabnih dogodkov, ki bi se jih želeli udeležiti (sprejem 15. junija, izlet, konferenčna večerja). Več informacij je na voljo na spletni strani konference.

Za lažjo organizacijo vas prosimo, da interes za udeležbo sporočite s predhodno registracijo, ki jo opravite na tej spletni strani, tako da izpolnite obrazec z vašimi podatki.

Upamo, da boste sprejeli povabilo in se udeležili konference. Veselimo se srečanja z vami v Kopru.

 

Organizacijski odbor konference


petek, 13. februar 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 16. februarja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Predavatelj: Pavel FIČUR

Naslov:
ODKRIVANJE PRIKRITIH VIROV

POVZETEK:
Na seminarju bodo predstavljene metode pozitivne matrične faktorizacije (PMF) kot način odkrivanja povezanosti večjega števila merjenih parametrov v skupine, ki jih imenujemo faktorji in so v splošnem prikriti. Osnovni problem je vhodno matriko Y (reda m x n) zapisati (dekomponirati) kot produkt dveh matrik G in F, nižjega ranga. Poseben pomen ima določitev velikosti tega ranga. V ta namen je bilo umetno generiranih nekaj množic podatkov z različnimi korelacijami med faktorji in različnim dodanim šumom. Ti podatki so bili "raziskani" s programom EPA PMF 5.0 ter metodama FA PCA (principal component analysis s kasnejšo rotacijo faktorjev)in NNMF (non-negative matrix factorization). Primerjane so bile originalne G in F matrike s tistimi, ki so bile pridobljene z dekompozicijo. Poleg umetno generiranih podatkov je bila za primerjavo izpeljana še dekompozicija realnih okoljskih podatkov, za katere pa ni mogoče pridobiti originalnih matrik F in G, imajo pa ti podatki realno fizikalno-kemično podlago.
Predstavljena bodo tudi nekatera druga področja, kjer se metode PMF uveljavljajo.

Vabljeni!


četrtek, 12. februar 2015 OBJAVLJEN RAZPIS ERASMUS+ (izmenjave, prakse v tujini)

Objavljen je razpis za izmenjave in študijske prakse v tujini za študijsko leto 2015/2016 v okviru programa ERASMUS+.

Razpis je dosegljiv na spletnih straneh univerze.

Prijave oddajate spletno, preko Šisa.

Rok za prijavo je 25.2.2015.

Vsi, ki vas zanima opravljanje dela študija ali prakse v tujini, ste vabljeni na srečanje v torek, 17.2.2015 med 13.00 in 14.00 uro v predavalnici FAMNIT-VP.

Za dodatne informacije lahko kontaktirate Aleša Ovna preko e-pošte ales.oven@famnit.upr.si oziroma telefonske številke 05 611 75 96.


 


torek, 10. februar 2015 Dobra udeležba študentov UP FAMNIT na Kariernem dnevu

V sredo, 21. 1. 2015 je v organizaciji Univerzitetnega kariernega centra in univerzitetnega inkubatorja UIP na UP FAMNIT potekal Karierni dan. Dogodek je bil zanimiv za študente različnih študijskih programov, saj so bila povabljena podjetja oz. organizacije s področja matematike, naravoslovja in informacijskih tehnologij: Actual I.T. d.d., KZ Agraria Koper, DOPPS, Kmetija Žiber, Elcomin d.o.o. in Oljarna Hrvatin.

Kariernega dne se je udeležilo skupaj 18 študentov Univerze na Primorskem, od tega 10 študentov naše fakultete, ki so lahko izkoristili priložnost za mreženje, vzpostavljanje stikov z potencialnimi delodajalci ali celo za zaposlitveni razgovor.

Predstavnica organizacije DOPPS ga. Bojana Lipej je po dogodku izjavila: »Z odnosom in nastopom študentov sem bila zelo zadovoljna; bili so korektni, spoštljivi, pokazali so zanimanje za našo organizacijo, predvsem za način dela, odnose med zaposlenimi, možnosti za ustvarjalno in kreativno delo.«. Mnenju se je pridružil tudi predstavnik KZ Agrarie Koper g. Nikola Šavle, ki je podal mnenje: »Študentje, s katerimi sem izpeljal razgovore so prikazali zelo strokoven pristop k tematiki. Nekateri so po izkazanem zanimanju za stroko izstopali.«. Prav tako je študentom svetoval: » Da je proizvodnja zdrave lokalno pridelane hrane vsekakor branža prihodnosti z velikim potencialom in zato naj študentje ta trend izkoristijo.«

Dogodki kot so karierni dnevi torej znatno prispevajo h poklicni orientaciji naših študentov v zgodnji fazi študija, hkrati pa ustvarjajo tudi konkretne poslovne vezi med delodajalci in našimi študenti. Predstavnik podjetja Elcomin d.o.o. g. Cveto Križan je izjavil: »Študenti na naše presenečenje niso bili čisti informatiki, prišli so tudi iz drugih področij. Sami na določene kombinacije znanj pred tem nismo niti pomislili zato nam tako različna kadrovska usposobljenost med študenti ponuja nove kadrovske kombinacije za prihodnost.«.

V prihodnje bi si želeli, da bi se interes pri študentih še povečal, saj je na strani delodajalcev opaziti veliko zanimanje za kvalitetne, strokovne in ambiciozne študente.


torek, 10. februar 2015 Predavanje uglednega profesorja dr. Franca Brezzija v soorganizaciji UP FAMNIT in UP IAM

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje The Virtual Element Method for the numerical solution of PDE's prof. dr. Franca Brezzija, visokocitiranega raziskovalca (ISI Highly Cited Researcher) z Istituto Universitario di Studi Superiori ( IUSS) v Pavii, člana evropske akademije znanosti in podpredsednika evropskega matematičnega združenja European Mathematical Society.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 19. februarja 2015, ob 10:00 v predavalnici Burja na UP FHŠ.

Povzetek predavanja:
The Virtual Element method is a very recent variant of Finite Element Methods, appeared on the scene a couple of years ago. The method could be seen as a combination of Finite Element Methods and Mimetic Finite Differences. In particular it allows, at the same time, the use of very general decompositions of the computational domain (in almost arbitrary polygons or polyhedra), and the use of the (more elegant and more clarifying) Galerkin framework for the analysis and the error estimates. The talk, addressed to a rather general audience of mathematicians, will describe first the general idea of the method on a very simple problem like Poisson problem in 2 dimensions, and then give some very quick hints on various generalizations, including 3D problems, Stokes problem, Kirchhoff plates, variable coefficients, mixed formulations, etc.
Much more details could be given, after the lecture, to the interested people. Several papers (both on the basic principles and on further extensions) can be found (and downloaded) on the web page of the speaker: http://www.imati.cnr.it/brezzi/rec_pubbl.html (the newest are at the end).

Vabljeni k udeležbi!


ponedeljek, 9. februar 2015 Vabljeni na četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

4. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Na četrtem predavanju z naslovom Matematika v računalniškem vidu, ki bo potekalo

v sredo, 11. februarja 2015, ob 18. uri,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Marko Boben (UP IAM in UL FRI) predstavil računalniški vid, ki je kompleksno področje računalništva. Sega od obdelave zajetih slik prek določanja značilk (značilnih elementov slike) do uporabe metod strojnega učenja za razpoznavo objektov na podlagi dobljene množice značilk. Osvetlil bo matematično ozadje algoritmov, ki sodelujejo pri vsakem izmed teh korakov. Posebej bo poudarjena metoda, ki temelji na hierarhičnem pristopu gradnje modelov objektov.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 9. februar 2015 UP FAMNIT osnovnošolcem predstavil varno rabo interneta

V petek, 6. februarja 2015, so na Osnovni šoli Koper potekale različne aktivnosti v okviru dneva varne rabe interneta, v katere se je vključila tudi UP FAMNIT.

Doc. dr. Jernej Vičič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijo UP FAMNIT je osnovnošolcem predstavil pasti in nevarnosti, ki prežijo na internetu ter načine, kako se pred njimi zaščitimo. Skozi praktične primere so se učenci seznanili z relativno enostavnostjo kraje identitete na spletnih portalih ter z osnovnimi varnostnimi ukrepi za preprečitev kraje identitete.


petek, 6. februar 2015 Vabilo k sodelovanju na podjetniškem tekmovanju za mlade - POPRI

Vljudno vabljeni na predstavitev

državnega podjetniškega tekmovanja za mlade - POPRI (POdjetje za PRIhodnost),

ki bo potekalo v ponedeljek, 9. marca 2015 od 10:00 do 11:00 v FAMNIT-VP

 

Vsebina predstavitve:

- Namen programa POPRI
- Kaj je tekmovanje POPRI
- Kdo lahko tekmuje
- Kako se tekmuje
- Potek tekmovanja
- Merila ocenjevanja
- Zakaj sodelovati
- Vprašanja

 

POPRI je državno podjetniško tekmovanje za mlade z inovativnimi idejami, inovacijami in podjetniško žilico. Tekmovanje je razdeljeno v tri starostne skupine:

  1. osnovnošolci od 7.-9. razreda,
  2. dijaki in
  3. študenti, diplomanti in odrasli, ki še nimajo svojega podjetja.

Mladi tekmujejo s podjetniško idejo, ki jo zapišejo v poslovni model ter izdelajo prototip in predstavitvene materiale. Na tekmovanje se lahko prijavi posameznik ali podjetniška skupina z največ petimi člani. Tekmovalcem lahko pri razvoju podjetniške ideje in pripravi gradiv za tekmovanje pomagajo pedagoški delavci, starši in drugi mentorji. Rok za oddajo podjetniških idej je 23. marca 2015. Predloga za opis podjetniške ideje in ostale pomembne informacije o tekmovanju so objavljene na spletni strani www.popri.si.

Prispele podjetniške ideje bo ocenila strokovna komisija. Iz vsake starostne kategorije bo izbrala deset polfinalistov, ki bodo svoje ideje predstavili tudi osebno in se potegovali za uvrstitev v finale tekmovanja. Osebne predstavitve podjetniških idej pred strokovno komisijo se bodo odvijale 7. aprila 2015 v Primorskem tehnološkem parku. Komisija bo med polfinalisti izbrala tri finaliste, ki bodo javno predstavljeni na zaključni prireditvi 23. aprila 2015 v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Na zaključni prireditvi bomo podelili priznanja in med finalisti razglasili zmagovalce, ki bodo tudi nagrajeni. Nagradni sklad znaša 5.000 EUR.

Tekmovanje POPRI je razvil Primorski tehnološki park z namenom spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti, uporabe sodobnega znanja in tehnologij ter razvoja komunikacijskih in pogajalskih veščin ter podjetnosti med mladimi. S POPRI odkrivamo talente in jih spodbujamo k razvoju veščin za karierni razvoj. Tekmovanje se organizira v sodelovanju s številnimi partnerji.              

Gradiva: 
- Priročnik za oblikovanje poslovnega modela               
- Predloga za opis podjetniške ideje                                                                               

Več informacij:
Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI
T: 05 393 24 51
E: maja.rajer@primorski-tp.si
WEB: www.popri.si
FB: www.facebook.com/popripopri


torek, 3. februar 2015 Gostovanje izr. prof. dr. Marcela Mydlarza pri predmetu Optimizacijske metode

Na dodiplomskem študijskem programu Matematika bomo v mesecu februarju pri predmetu Optimizacijske metode gostili izr. prof. dr. Marcela Mydlarza z Universidad Nacional de General Sarmiento v Argentini. Njegovo gostovanje je financirano v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 3. februar 2015 Informativni dan "PODJETNA PRIMORSKA 2015"

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske

vabi na

Informativni dan »PODJETNA PRIMORSKA 2015«

sreda, 4. februar 2015 ob 14:00

v predavalnici UIP, Ferrarska 8 (Ogrlica), Koper

V Univerzitetnem razvojnem centru in inkubatorju Primorske so ponovno zagnali natečaj za najboljšo podjetniško idejo primorske regije »PODJETNA PRIMORSKA 2015«, kjer nudijo vso podporo pri uresničitvi vaše ideje.

Za vse, ki imate inovativno podjetniško idejo in jo želite uresničiti, so pripravili informativni dan, kjer boste izvedeli kaj vam prinaša natečaj Podjetna Primorska, kako se prijaviti, da se bo vaša poslovna ideja uvrstila med finaliste natečaja, kakšne so ugodnosti in nagrade ter še mnogo drugega.

Ura

Vsebina

Izvajalec

14.00 - 15.30

 

  • Kratka predstavitev inkubatorja UIP in podpornega okolja za podjetništvo

 

  • Predstavitev natečaja za najboljši poslovni načrt »PODJETNA PRIMORSKA«:
  • Kaj mi prinaša sodelovanje na natečaju
  • Kako se prijavim
  • Katera kategorija je primerna zame
  • Kakšne ugodnosti lahko izkoristim
  • Nagradni sklad

Andrej Medved, UIP d.o.o.

 

 

15.30 – 16.00

 

Individualno svetovanje oz. odgovori  na vprašanja udeležencev

Svetovalci UIP (Andrej Medved in Petra Dežjot)

Zaradi omejenega števila mest vam priporočamo, da se čimprej prijavite in si tako zagotovite svoje mesto.

PRIJAVE IN VEČ INFORMACIJ:


ponedeljek, 2. februar 2015 UP kot vodilni partner pridobila nepovratna sredstva EU za raziskovalno in inovacijsko odličnost v okviru programa OBZORJE 2020

V petek, 30. januarja je Evropska komisija objavila seznam projektov, ki bodo financirani z nepovratnimi sredstvi v okviru novega mehanizma Teaming.

Med 169 prijavljenimi projekti je bilo 31 izbranih. Dva od teh sta slovenska, enega od njiju vodi Univerza na Primorskem kot vodilni partner za raziskovalno in inovacijsko odličnost v okviru programa OBZORJE 2020 na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja.

V povezavi z inštitutom »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut«, ki bo v projektu deloval kot mentorska institucija je UP, je UP, skupaj s še sedmimi slovenskimi partnerji na razpis prijavila projekt »Renewable materials and healthy environments research and innovation centre of excellence (InnoRenew CoE)«.
Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Vodja projekta, doc. dr. Andreja Kutnar, vodja Oddelka za tehnologijo na Inštitutu Andrej Marušič in visokošolska učitelja na UP FAMNIT, je ob novici povedala: »Zelo smo veseli priznanja, ki smo ga danes dobili od Evropske Komisije, saj so nam s tem potrdili, da se na pravi način ukvarjamo z raziskavami, razvojem in inovacijami na področju, ki je ključnega pomena za Evropo in svet. Ponovno smo dobili potrditev, da je usmeritev k vrhunskem delu v odprtem sodelovanju in hkrati tekmovanju z najboljšimi v Evropi in svetu edina, ki nam omogoča preživetje in razvoj. Zato se zahvaljujem sodelavcem ter vodstvu Univerze na Primorskem, ki še posebej sedaj, pod vodstvom rektorja, prof. dr. Dragana Marušiča, takšno naravnanost izrazito podpira. Zahvaljujem se vsem sodelujočim inštitucijam, ministrstvom Republike Slovenije za izkazano podporo (še posebej Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport), ter Stalnemu predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji. Veseli me, da nam bo odobreni projekt omogočil pripravo vrhunskega centra odličnosti. Želimo si, da bi uspeli tudi v drugi fazi razpisa in s tem pomagali slovenski znanosti ter industriji s področja obnovljivih virov in trajnostnega gradbeništva (in drugim) do preboja na svetovni vrh.«.

Več o tem pomembnem raziskovalnem uspehu Univerze na Primorskem si lahko preberete tukaj.

Iskrene čestitke našim raziskovalcem!


nedelja, 1. februar 2015 Vabljeni na podjetniško delavnico

PODJETNI MLADI
V organizaciji UP IAM in UP FAMNIT bodo
3. 3. 2015 od 9:00 do 20:00
(prostori UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper)
potekale delavnice iz podjetništva za mlade raziskovalce in vse,
ki so na začetku svoje podjetniško-raziskovalne poti.

Podane bodo osnove podjetništva, predstavljen proces projekta od prijave do izvajanja in primeri uspešnega povezovanja raziskovanja z gospodarstvom. Ob tem bomo predstavili še uporabna znanja za večji uspeh.

Mladi raziskovalci z udeležbo izpolnijo pogoj  34. člena Pravilnika o usposabljanju in financiranju mladih raziskovalcev v raziskovalnih organizacijah (Uradni list RS št. 90/09). Potrdilo prejmejo ob zaključku delavnice.

Prijave sprejemamo na e-obrazcu do 2. 3. 2015, oziroma do zapolnitve mest.

Kotizacija za celodnevno delavnico je 120 eur + DDV v predprijavi (do 1. 3. 2015), oziroma 150 eur + DDV (2. 3. 2015). Kotizacijo je treba nakazati najpozneje do 2. 3. 2015 na podračun Univerze na Primorskem:

Naziv: UP IAM
Naslov: Muzejski trg 2, SI 6000 Koper, Slovenija
Št. podračuna UJP: SI56011006030347928
Sklic: 2-2015, delavnica MR

PROGRAM DELAVNICE

I. Osnove podjetništva (mag. Rado Pezdir)

9:00 – 9:45 Poslovni načrt (pomen in struktura)

9:45 – 10:30 Načini financiranja podjetja (dolzniski vs. lastniski kapital, poslovni angeli, skladi tveganega kapitala, vstop na borzo vrednostnih papirjev)

10:30 – 10:45 Odmor

10:45 – 11: 30 Odločilni investicijski kriteriji (neto sedanja vrednost, IRR, MIRR, indeks profitabilnost)

11:30 – 12:00 Osnove financiranja obratnega kapitala (terjatve do kupcev, odkup terjatev, financiranje in optimizacija zalog)

12:00 – 13:00 Odmor za kosilo

II. Predstavitev možnega vključevanja na razpise (Olga Kaliada in dr. Andreja Kutnar)

13:00 – 13:30 Nacionalni in EU programi financiranja temeljnih in aplikativnih raziskav

13:30 – 14:15 Pridobivanje, vodenje in izvajanje projektov

14:15 – 14:30 Odmor

III. Dodatna znanja za uspeh

14:30 – 15:15 Vitko podjetništvo (dr. Alexis Zrimec)

15:15 – 16:00 Kako povedati kaj delamo? Promocija aktivnosti in rezultatov na najlažji ter najcenejši način.  (Martina M. Kos)

16:00 – 16: 15 Odmor

IV.  Predstavitev povezovanja raziskovanja z gospodarstvom in drugimi deležniki (dr. Vita Poštuvan, dr. Boris Horvat, dr. Andreja Kutnar in gosti iz gospodarstva)

16:15 – 17:00 Od ideje do projektnega partnerja iz gospodarstva

17:00 – 17:45 Primer raziskovalnega sodelovanja v globalnem podjemu (raziskave, prenos znanj, inovacije, zaščita intelektualne lastnina)

17:45 – 18:00 Primer povezovanja z drugimi deležniki (diseminacija rezultatov, vpetost v okolje)

18:00 – 18:15 Odmor

18:15 – 19:30 Izvajanje projektov z gospodarstvom – primeri iz prakse: (sodelovanje z Luko Koper d.d. (dr. Jure Pražnikar), podjetje S2P (dr. Nejc Šarabon) in sodelovanje s slovenskim podjetjem

19:30 – 20:00 Zaključek in podelitev certifikatov

Organizator si pridržuje pravico do manjše spremembe programa zaradi morebitnih organizacijskih razlogov. V primeru večjega števila prijavljenih tujih udeležencev, lahko delavnica poteka v pretežno angleškem jeziku.