Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. oktober 2015 Uspešno zaključena Čista desetka

V sredo, 23. 10. 2015, se je na Rektorjev dan odvila tradicionalna, tokrat že 18. prireditev Čista desetka, ki je potekala v koprski Areni Bonifika.

Študentje Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici, Univerze v Trstu in Fakultete za pomorstvo in promet (UL) so se lahko pomerili v desetih različnih športno-zabavnih disciplinah. Tako kot vsako leto, so se je v velikem številu udeležili tudi študentje UP Famnit ter fakulteti priborili skupno zmago. Zmagali so namreč v kar šestih disciplinah, poleg zmag pa so osvojili še drugo mesto v dveh in tretje mesto v štirih disciplinah.

Rezultate in slike o dogodku si lahko ogledate na spletni strani Univerzitetne Športne zveze Primorske.

Iskrene čestitke zmagovalcem in vsem tekmovalcem!


petek, 30. oktober 2015 V ponedeljek, 2. novembra, potekajo PREDČASNE VOLITVE rektorja UP

Vsem volilnim upravičencem, ki bodo na dan glasovanja, torej v četrtek, 5. novembra 2015, zadržani, je skladno s 27. členom Pravilnika o volitvah rektorja UP omogočeno glasovanje na predčasnih volitvah.

Predčasne volitve rektorja UP bodo

v ponedeljek, 2. novembra 2015, od 9. do 12. ure,

na volišču št. 1, ki se nahaja v prostorih rektorata UP,

avla Armerija, pritličje, Titov trg 4, Koper.


Vljudno vabljeni k čimvečji udeležbi na volitvah!

Več informacij o volitvah rektorja UP je dostopnih TUKAJ.


četrtek, 29. oktober 2015 Obisk delegacije European Mathematical Society na Famnitu in IAMu

Pod vodstvom matematikov UP IAM in UP FAMNIT ter v sodelovanju z vsemi slovenskimi visokošolskimi in raziskovalnimi institucijami, ki se pedagoško in/ali raziskovalno udejstvujejo na področju matematike (IMFM, DMFA, UL, UM), je Slovenija oddala kandidaturo za organizacijo 8. evropskega matematičnega kongresa, ki bo leta 2020.

V primeru uspešne prijave, bo to doslej največji dogodek za slovensko matematiko, Slovenijo in Univerzo na Primorskem pa bo 8ECM postavil ob bok evropskim matematičnim velesilam, kakršne so Francija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Španija in Švedska.

V sklopu postopka evalvacije smo na Famnitu in IAMu od 26. do 28. oktobra 2015 gostili delegacijo European Mathematical Society (EMS) v sestavi:

Evalvatorji so v okviru obiska preučili organiziranost univerze, fakultete in inštituta, ogledali so si predavalnice in nastanitvene možnosti univerze ter izvedli izpraševanje organizacijskega odbora.

V sredo, 28.10., je evalvatorje sprejel tudi rektor UP prof. dr. Dragan Marušič ter jim predstavil univerzo in njene raziskovalne dosežke (fotografiji v nadaljevanju).


sreda, 28. oktober 2015 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 9. novembra 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Branko Kavšek,UP FAMNIT, IJS

NASLOV: MapReduce in Hadoop: Paralelna, skalabilna obdelava masovnih podatkov

POVZETEK:
Kaj so masovni podatki (Big Data)? Kako jih shranti? Kako jih obdelati? Predstavljena bo paradigma MapReduce in njena odprtokodna implementacija Hadoop, ki je v zadnjem desetletju najpopularnejši in najbolj razširjen način dela z masovnimi podatki. V prvem delu seminarja si bomo podrobneje ogledali vse tri faze MapReduce-a: fazo "Map", fazo "Shuffle" ter fazo "Reduce" in tako spoznali teorijo delovanja omenjene paradigme. Drugi del seminarja bo namenjen predstavitvi nekaj tipičnih primerov uporabe - tu bo predstavljem Hadoop kot odprtokodna implementacija MapReduce-a. S pomočjo Hadoop-a bomo obdelali nekaj primerov masovnih podatkov ter si tako pogledali kako Hadoop uporabiti na realnih problemih.

Vabljeni!


ponedeljek, 26. oktober 2015 Promocija novih dvajsetih doktorjev znanosti Univerze na Primorskem

V četrtek, 22. oktobra 2015, je potekala slovesna promocija novih dvajsetih doktorjev znanosti Univerze na Primorskem. Med doktorji znanosti, ki jih je promoviral rektor prof. dr. Dragan Marušič, sta tudi Sašo Moškon in Andrej Panjan, ki sta zaključila doktorski študij računalništva in informatike na UP FAMNIT.

Dr. Sašo Moškon je na UP FAMNIT zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Akustična klasifikacija morskega dna, dr. Andrej Panjan pa doktorsko disertacijo z naslovom Metode za avtomatsko obdelavo elektromiografskih signalov mišic človeškega trupa.

Na promocijah doktorjev znanosti v letu 2015 (prva je potekala v Tednu Univerze na Primorskem dne 16. marca) je bilo tako promoviranih skupaj 28 novih doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, med katerimi so tudi štirje doktorji znanosti, ki so študij zaključili na UP FAMNIT.

Novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov na prihodnji raziskovalni poti!


sreda, 21. oktober 2015 Utrinki s spoznavnega Famnitovega druženja študentov in zaposlenih 2015/16

Študentski svet UP FAMNIT je tudi letos organiziral že tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucem, dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje je potekalo v sredo, 14. oktobra 2015, v Planetu TUŠ Koper, kjer so lahko študentje in zaposleni preizkusili svoje spretnosti v bowlingu in biljardu.

Več fotografij si lahko ogledate v Famnitovi galeriji.


torek, 20. oktober 2015 Famnit na sejmu Higher Education and Scholarships Fair 2015

V četrtek, 15. oktobra 2015, je skupina študentov iz UP FAMNIT in UP FM, v spremstvu pedagoškega mentorja, na sejmu "Higher Education and Scholarships Fair 2015" v Reki (Hrvaška) predstavila svoj projekt z naslovom "Identifikacija ribiških proizvodov in sledenje deklaraciji".

Projekt je bil financiran s strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendij v okviru "2. javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja". Študentje so na sejmu, poleg svojega projekta, lahko promovirali tudi študijske programe obeh vključenih fakultet ter zainteresiranim predstavili možnost študija na Univerzi na Primorskem.


ponedeljek, 19. oktober 2015 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

   

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

V letošnjem študijskem letu začenjamo z novim, že sedmim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na prvem predavanju z naslovom »Japonska tempeljska geometrija in zahodna geometrija«, ki bo potekalo

v sredo, 21. oktobra 2015 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Jurij Kovič (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko) predaval o tem, kako je japonska geometrija v času več kot 250-letne izolacije Japonske od ostalega sveta v obdobju Edo (1603-1867) ubrala precej samosvojo pot. Kratkemu zgodovinskemu pregledu okoliščin nastanka in razvoja te geometrije ter njenega ponovnega odkritja in prodora v svet bo sledila ponazoritev s prikazom njenih tipičnih problemov. Naloge te različice evklidske geometrije lahko uporabimo v pedagoškem procesu za razširitev obzorij obvladovanja računalniških orodij, kot je npr. GeoGebra, pa tudi kot navdih za konstrukcijo novih geometrijskih problemov.

Dr. Jurij Kovič je diplomiral iz matematike leta 1985, magistrski študij matematike zaključil leta 1993 na FMF-ju, doktorski študij matematike pa leta 2013 na UP FAMNIT. Ukvarja se s poliedri, simetrijskimi grafi in konfiguracijami. Od decembra 2014 vodi Seminar za zgodovino matematičnih znanosti na FMF-ju. Za mlade matematike je napisal knjigo 80 matematično logičnih problemov Znate rešiti sami?, ki je izšla pri DMFA v Knjižnici Sigma 1996.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 19. oktober 2015 Dr. Ireni Maček in dr. Nataši Šibanc čestitamo za uvrstitev v izbor Odlični v znanosti 2015

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) četrto leto zapored organizira serijo dogodkov, na katerih so predstavljeni pomembnejši dosežki slovenske znanosti. S pobudo, ki deluje pod imenom Odlični v znanosti, želi ARRS izboljšati splošno poznavanje znanstvene dejavnosti in razumevanje njenega pomena ter spodbuditi povezanost znanosti z ostalimi družbenimi področji.

Izbor dosežkov Odlični v znanosti so, tako kot v preteklih letih, opravile članice in člani posameznih Znanstvenoraziskovalnih svetov, ki delujejo znotraj ARRS. Znanstvenoraziskovalni svet za biotehniške vede je v izbor Odlični v znanosti 2015 uvrstil izvirni znanstveni članek z naslovom Impacts of naturally elevated soil CO2 concentrations on communities of soil archaea and bacteria, ki sta ga, skupaj s kolegoma dr. Alexom Dumbrellom in dr. Ines Mandić-Mulec, objavili dr. Irena Maček in dr. Nataša Šibanc z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Članek je objavljen v reviji Soil Biology and Biochemistry (prva revija s področja Soil Science).

Sodelavkama Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov na raziskovalni poti!

 


petek, 16. oktober 2015 Preizkusno predavanje dr. Vaclav Sebera

Dr. Vaclav Sebera bo imel v petek, 6. 11. 2015 ob 17:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "DIC and FEM in Wood Science: general concepts and applications" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 16. oktober 2015 18. tradicionalna Čista desetka

Na Rektorjev dan, v sredo, 21. oktobra 2015, se bo letos izvedla že 18. tradicionalna prireditev Čista desetka, ki jo organizirata Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske. Na športni prirediti bo letos, poleg Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Fakultete za pomorstvo in promet (UL), tekmovala tudi Univerza v Trstu.

Fakultete se bodo pomerile v desetih športno-družabnih disciplinah, in sicer v košarki, nogometu, odbojki, namiznem tenisu, kegljanju, pikadu, kalčetu, briškuli, vlečenju vrvi in pretakanju bevande. Vsak aktivni udeleženec bo prejel majico in brezplačni topel obrok.

Zaradi lažje izvedbe prireditve je potrebna predhodna prijava. Izpolnjeno prijavnico oddate na ŠOUPovih info točkah v Kopru in Portorožu od ponedeljka, 12.10.2015, dalje. Prijave za košarko, nogomet in odbojko se zbirajo do 20.10.2015, za ostale discipline pa do 21.10.02015 (v primeru kasnejše prijave lahko pišete na info@uszp.si). Registracija ekip in tekmovalcev, ki je za imetnike kartice Zdrava Zabava brezplačna, bo potekala na dan dogodka v avli Arene Bonifika.

Vabljeni.


sreda, 14. oktober 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. oktobra 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Title: big3store: large-scale distributed triple-store

Speaker: Iztok Savnik

Abstract:

Huge graphs are recently stored and managed in triple-store database systems, where each arc is represented by triple: (subject,predicate,object). The scalability of storage system and query processing for managing from Tera towards Peta triples is currently possible by using large-scale distribution of data into shared-nothing clusters.

Query execution system in such environment must be able to employ various types of parallelism to allow simultaneous execution of queries and, therefore, provide reasonable response time. Distributed triple-store big3store is based on dataflow architecture of query processing. Each query is a tree of algebra operations that is dynamically mapped to the tree composed of processes interconnected by streams of graphs. The scheduler that maps query trees to the set of processes balances the computation load among the servers of cluster.

The seminar will present: 1) recent appearance of graph databases (knowledge graphs and linked data) on the Web, 2) short overview of graph database management systems, and 2) the architecture of big3store and research problems involved in its design and implementation. The development of big3store system is a joint project between Yahoo Japan Research and FAMNIT, UP.

Vabljeni!


nedelja, 11. oktober 2015 Zaključilo se je finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2015

To soboto10. oktobra 2015, se je v Mariboru odvilo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona (UPM) 2015, kjer so se ekipe pomerile za naslov prvaka UPM in naslove prvakov posameznih univerz. Poleg tega so se ekipe borile tudi za nastop na tekmovanju CERC.

Reševanje nalog na finalnem kolu traja kar 5 ur. Boj za prva mesta je bil še povsem odprt, saj so se vodilne ekipe na skupni lestvici med seboj razlikovale zgolj za točko ali dve (kar pomeni le ena naloga na finalu). Možno je bilo torej še vse in tesni rezultati so napovedovali dogodek epskih razsežnosti!

Prvaki UPM 2015 so postali Programatorji iz Univerze v Ljubljani, ki so bili s skupno 22 osvojenimi točkami 3 točke pred Pitoni++ in 5 točk pred The A Team, vsi iz Ljubljane.

Naša najboljša ekipa O(2^n) (Daniel Siladji, Marko Palangetić, Vladan Jovičić - na sliki) se je s 14 točkami uvrstila na odlično 5. mesto. Druga finalna ekipa StackOverflow se je uvrstila na zelo dobro 15 mesto.
Rezultate si lahko ogledate na strani UPM.

Študentom čestitamo za uvrstitve na UPM!

 


sreda, 7. oktober 2015 Famnitovo SPOZNAVNO DRUŽENJE študentov in zaposlenih 2015/16

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT tudi letos organizira že tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje bo v sredo, 14. oktobra 2015, s pričetkom ob 20. uri (do 1:00) v Planetu TUŠ Koper .
Zbor bo ob 19.45, ob bowling stezah.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

   Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

   Udeležba je brezplačna.

   Vljudno vabljeni!

   Študentski pozdrav,
   ŠS UP FAMNIT

 


petek, 2. oktober 2015 Utrinki z DIST-ove poletne delavnice Prepričljive tehnologije

Od 28. do 30. septembra je na UP FAMNIT potekala delavnica z naslovom "Prepričljive tehnologije - Persuasive Technologies". S študenti vseh treh letnikov smo izdelali programe, ki stremijo k povečevanju socialne interakcije med skipinami, ki sedijo za različnimi mizami v restavraciji ali baru. Z odpiranjem novih komunikacijskih poti med mizami želimo omiliti problem družbene odtujenosti socialno šibkejših posameznikov.

Za dosego cilja smo razvili idejo ki zajema postavitev tablice na mize v baru, pri čemer lahko ena miza povabi drugo k sodelovanju pri različnih nalogah kot so:

  • risanje po virtualno deljenem platnu,
  • igranje iger: obiskovalec za eno mizo lahko igra igro z obiskovalcem za drugo mizo, ali skupina obiskovalcev za eno mizo igra proti drugi mizi,
  • reševanje soodelovalnih nalog, kjer obiskovalci za več mizami skušajo dokončati nalogo za nagrado (npr. kviz za brezplačno kavo).

Galerija slik

Spletna stran delavnice


petek, 2. oktober 2015 Zgodilo se je 3. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton

V četrtek, 1. oktobra 2015 je potekalo 3. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM). Tekmovanja so se udeležile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.

UP FAMNIT ekipa O(2^n), ki jo sestavljajo Vladan Jovičić, Marko Palangetić in Daniel Siladji, je zasedla 5. mesto s štirimi rešenimi nalogami. Ekipa O(2^n) po treh kolih tako zaseda odlično 5. mesto.

Rezultate 3. kola tekmovanja si lahko ogledate tukaj, poglejte še skupne rezultate. Naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na tem naslovu.

Sodelavci UP FAMNIT študentom iskreno čestitamo za uspehe in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


četrtek, 1. oktober 2015 Sprejem brucev – deveta generacija brucev UP FAMNIT

Danes, 1. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli že deveto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2015/16 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Sprejem se je pričel ob 9:30. Brucke in bruce ter učitelje in sodelavce fakultete, ki so se pridružili dogodku, je pozdravila dekanja, izredna profesorica dr. Klavdija Kutnar ter prodekan za študijske zadeve izredni profesor dr. Martin Milanič, ki je bodoče študente seznanil z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju. Doc. dr. Vita Poštuvan z Oddelka za psihologijo UP FAMNIT je za študente izvedla kratko predavanje z naslovom »Čuječi študentje«.

V zaključnem delu sprejema so svoje aktivnosti predstavili predstavniki študentov UP in UP FAMNIT.

Posebna pozornost je bila namenjena študentom-tutorjem, ki so ob tej priložnosti prejeli certifikate o tutorskem delu v preteklem študijskem letu.

Ob 11. uri so vse brucke in bruce Univerze na Primorskem na Titovem trgu v Kopru nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, predstavniki Mestne občine Koper in predstavniki študentov, podrobne informacije o študiju pa so naši brucke in bruci pridobili po 13. uri, ko so se sestali s koordinatorji študijskih programov UP FAMNIT.

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov z dogodka.

dekanja, izredna profesorica dr. Klavdija Kutnar

doc. dr. Vita Poštuvan

izredni profesor dr. Martin Milanič

študent tutor Borut Umer