Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 28. april 2015 Vabilo k izpolnjevanju ankete (projekt W3B)

           

V okviru projekta WoodWisdom-net+ projekta W3B – Wood Belive? na UP FAMNIT izvajamo spletno anketo, s katero želimo opredeliti odnos družbe do gozdno lesnega sektorja. Rezultati ankete bodo uporabljeni za doseganje cilja projekta - ustvarjanje inovativnih stroškovno učinkovitih načinov komunikacije pomena evropskega gozdno-lesnega sektorja in njihovih izdelkov za trajnostno družbo do oblikovalcev politik in potrošnikov.

Anketo izvajamo v štirih jezikih (slovenščina, angleščina, nemščina in finščina). Anketo, ki je razdeljena na 8 tematskih sklopov, lahko izpolnite na povezavi: http://survey.wood-w3b.eu/begin/. Jezik izberete v zgornjem desnem kotu.

Za vaše sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Slovenski del projekta financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.


četrtek, 23. april 2015 Knjižnica TeMeNa od 27.4.2015 do 1.5.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta od 27.4.2015 do 1.5.2015 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 23. april 2015 Vabilo na predavanje dr. Keitha Tudorja

Oddelek za psihologijo (Univerza na Primorskem, UP FAMNIT) vas vabi na predavanje dr. Keitha Tudorja iz Nove Zelandije o humanistični psihoterapiji. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. 

Predavanje bo potekalo
v ponedeljek,  4. maja 2015 ob 14:00
v veliki predavalnici na fakulteti UP FAMNIT v Kopru.

O predavatelju:
Dr. Keith Tudor je izredni profesor  na Aucklandski univerzi za tehnologijo (Aotearoa, Nova Zelandija), kjer  je  tudi  vodja  Oddelka  za psihoterapijo  in  svetovanje.  Je  certificiran  transakcijsko  analitični psihoterapevt,  član  novozelandskega  združenja  psihoterapevtov  in  ima zasebno  prakso  na Zahodnem Aucklandu. Dr. Keith Tudor je tudi urednik zbirke »Advancing Theory in Therapy«  (Routledge), urednik revije »Psychotherapy  and  Politics International«  in  sourednik  revije  »Ata:  Journal  of  Psychotherapy Aotearoa New Zealand«. Je avtor in urednik več kot 250 publikacij, vključno trinajst knjig,  med katerimi je  tema  njegove  najnovejše  »Co-Creative Transactional  Analysis« (Karnac,  2015).  Je  izkušen supervizor in je napisal več prispevkov o teoriji in praksi supervizije.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 23. april 2015 Vabljeni na konferenco Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

Vljudno vas vabimo na konferenco Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru, ki bo potekala v petek, 08.05.2015 v prostorih Univerze na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije | Titov trg 5, SI-6000 Koper, Slovenija (http://www.fhs.upr.si/sl/o-fakulteti/kje-nas-najdete/ z začetkom ob 9.30 uri.

Na konferenci bodo na kratko, v 15 minutni predstavitvi, slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Ti projekti sedaj tečejo že eno leto, zato že dajejo prve izsledke, ki bodo nedvomno pri vas in nas vzbudili zanimanje in, upajmo, ponudili prve poslovne priložnosti.

Vodja projekta Poly4EmI bo v nadaljevanju predstavila njihove ugotovitve in prizadevanja za vključitev slovenskih podjetij v grozde porajajoče se bioekonomije. Za zaključek pa vas bo vodja projekta InnoRenew CoE (Horizon 2020, razpis TEAMING) seznanila z načrti za delovanje najnovejšega projekta, ki smo ga s sodelujočimi inštitucijami iz Slovenije in odličnim partnerjem iz Nemčije pridobili na Univerzi na Primorskem. Ker gre za popolnoma nov inštrument Evropske Komisije, ki zahteva inovativnost in odličnost ter povezovanje s celotnim sektorjem v Sloveniji ter ključnimi subjekti v regiji in Evropi, vključenost gospodarstva in širše družbe, vas še posebej vljudno vabim, da se dogodka udeležite in poskušate z vsemi nami izkoristiti priložnost za pričetek dolgotrajnega sodelovanja.

Program konference v priponki.

Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 3. 5. 2015 na kontaktni naslov: valentina.dekovic@iam.upr.si


sreda, 22. april 2015 Uspešno zaključena mednarodna delavnica »Izzivi in priložnosti v sredozemskem kmetijstvu«

V soboto, 18. aprila 2015, se je uspešno zaključila tridnevna mednarodna delavnica z naslovom »Izzivi in priložnosti v sredozemskem kmetijstvu« (Trends and Challenges in the Mediterranean Agriculture), ki jo je v okviru UP FAMNIT organiziral Oddelek za aplikativno naravoslovje. Delavnice so se udeležili domači in tuji raziskovalci, pridelovalci in študentje.

Mednarodno delavnico sta s pozdravnim nagovorom otvorila rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT. Osrednji del delavnice je bil namenjen predavanjem, ki so se dotaknila številnih agronomskih področij, kot so sadjarstvo, ribištvo, ekonomija v kmetijstvu, oljkarstvo, varstvo rastlin in rastlinska transkriptomika. Delavnica se je zaključila v Dekanih, in sicer s strokovno vodenim ogledom matičnega nasada »Istrske belice« in poskusnega namakalnega sistema ter s prijateljskim druženjem.

Več o vsebini delavnice si lahko preberete na spletni strani konference. Dogodek je financiran v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.

Vsem predavateljem in obiskovalcem se zahvaljujemo za obisk in jih tudi v prihodnje vljudno vabimo na tovrstne dogodke!

 

   
 


četrtek, 16. april 2015 Prijave za mednarodno konferenco »Algoritmična teorija grafov na Jadranski obali« že potekajo

Spoštovani,

obveščamo vas, da so z današnjim dnem odprte prijave za mednarodno konferenco »Algoritmična teorija grafov na Jadranski obali« (Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast), ki bo od 16. do 19. junija 2015 potekala v prostorih Univerze na Primorskem.

Prijave so možne do 15. maja 2015 preko spletnega obrazca. Udeležba na konferenci je brezplačna in vključuje odmore za kavo, knjižico povzetkov ter majico.

Več informacij o konferenci »Algoritmična teorija grafov na Jadranski obali« najdete na tej povezavi.

 

Vljudno vabljeni!


sreda, 15. april 2015 Zmagovalna ideja naših študentk na prestižnem tekmovanju Imagine Cup 2015

V torek, 14. aprila 2015, so študentke Tanja Štular in Anja Rudež (obe s Famnita) ter Tamara Lah z UP FTŠ osvojile zmago na nacionalni ravni na najprestižnejšem svetovnem tehnološkem tekmovanju v kategoriji World Citizenship. Slednje poteka pod okriljem Microsoftovega projekta Imagine Cup 2015. Z zmago so se uvrstile v nadaljni izbor za svetovni finale, ki se bo julija 2015 odvijal v Seattlu, ZDA.

Študentke Univerze na Primorskem so se na tekmovanju predstavile z mobilno aplikacijo »Say Goodbye«, ki so jo razvijale pod mentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika. Aplikacija v osnovi razbremeni svojce pri obveščanju o uporabnikovi smrti in hkrati omogoča prenos poslednjih besed in želja.

Študentkam in mentorju iskreno čestitamo za doseženo uvrstitev in, seveda - držimo pesti za nadaljnji uspeh in končno zmago!

 


torek, 14. april 2015 Trends and Challenges in the Mediterranean Agriculture (16.4. - 18.4.)

V četrtek se začenja konferenca "Trends and Challenges in the Mediterranean Agriculture", ki bo potekala tri dni, organizira pa jo oddelek za Aplikativno naravoslovje. Prijavljenih je preko 50 gostov, katerim bodo predavali gostujoči predavatelji iz Slovenije, Hrvaške in Črne Gore. Zadnji dan se bodo udeleženci odpravili tudi na ekskurzijo v poskusni center za oljkarstvo. Več o programu ter vsebini delavnice si lahko preberete na spletni strani konference.

Dogodek je financiran v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 14. april 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Uroša Marušiča

Uroš Marušič, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na UP Znanstveno raziskovalno središče (UP ZRS), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Impact of spatial navigation training during 14-day bed rest on maintaining motor functions and on brain activity in older adults / Vpliv treninga prostorske navigacije med 14-dnevnim horizontalnim ležanjem na ohranjanje gibalnih funkcij in možgansko aktivnost pri starejših odraslih, pod mentorstvom prof. dr. Rada Pišota in somentorstvom doc. dr. Vojka Kavčiča.

Zagovor bo potekal četrtek, 23. 4. 2015, ob 17.00 v predavalnici AMF1 na Srednji tehniški šoli Koper (Šmarska cesta 4, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referatu za študente Aplikativne kineziologije (Srednja tehniška šola Koper, Šmarska cesta 4, Koper).


četrtek, 9. april 2015 Začenja se gostovanje petih tujih profesorjev na UP FAMNIT

Naslednji teden na UP FAMNIT prihaja pet tujih profesorjev iz Poljske, Italije, Madžarske ter Liechtensteina.  

Prva bosta s predavanji začela doc. dr. Marcin Anholcer ter izr. prof. dr. Marco Zuffi. Doc. dr. Marcin Anholcer prihaja z Poznan University of Economics (Poljska) in na UP FAMNIT gostuje že četrto študijsko leto zapored. V času svojega obiska, 14.4.2015 – 5.6.2015, bo predaval pri predmetu Finančna matematika (dodiplomski študijski programi Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika).  Izr. prof. dr. Marco Zuffi prihaja z Museum of Natural History, University of Pisa (Italija) in bo na UP FAMNIT gostoval med 14. in 25.4.2015. V času svojega gostovanja bo predaval v sklopu predmeta Izbrana poglavja iz zoologije kopenskih živali ter v sklopu predmeta Seminar (podiplomski študijski program Varstvo narave).

Iz Madžarske prihajata dva profesorja, in sicer izr. prof. dr. Miklós Krész ter prof. dr. Tamás Szőnyi. Izr. prof. dr. Miklós Krész z University of Szeged bo gostujoči predavatelj pri predmetu Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva (podiplomski študijski program Računalništvo in informatika). Njegovo gostovanje bo potekalo v dveh delih, in sicer med 15.4. in 24.4.2015. in nato med 5.5. ter 23.5.2015. Prof. dr. Tamás Szőnyi  prihaja z Eötvös Loránd University, velja za priznanega strokovnjaka s področja končnih geometrij. Na UP FAMNIT bo predaval v sklopu predmeta  Poglobljene matematične vsebine iz diskretne matematike II (doktorski študijski program Matematične znanosti). Njegovo gostovanje bo potekalo med 17.04. in 23.04.2015.

Zadnji gostujoči profesor meseca aprila je Bernard Ries, izredni profesor na Universite Paris Dauphine  v Franciji.  Na UP FAMNIT prihaja za obdobje dveh tednov, v tem času bo predaval pri predmetu Algoritmi na grafih (podiplomski  študijski program Matematične znanosti ter Računalništvo in informatika).

Gostovanje omenjenih profesorjev omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 9. april 2015 Študentje Famnita odlični na zaključku ligaških tekmovanj UP

Na Srednji tehniški šoli Koper se je v ponedeljek, 30. 3. 2015, odvilo finale lige Univerze na Primorskem. Moštva Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije so odigrala v treh kategorijah – košarki, odbojki in futsalu (pri slednjem v ekipi Feniksa sodelujejo tudi študenti Famnita).

Prva na sporedu je bil tekma za 3. mesto med odbojkarskima ekipama FAMNIT 1 in Pedagoške fakultete; slednja se tekme ni udeležila in tako zmago prepustila ekipi FAMNIT 1. V boju za 1. mesto sta se pomerili ekipi FAMNIT 2 in Fakultete za turistične študije. Igra je bila napeta, saj sta obe ekipi odlično odigrali, a je na koncu slavila ekipa FAMNIT 2, ki je tako postala univerzitetni odbojkarski prvak. Košarkaška ekipa FAMNIT se je za 1. mesto pomerila z ekipo Fakultete za management, vendar je bila ekipa FAMNIT 2 uspešnejša in tako z rezultatom 66:40 postala univerzitetni košarkaški prvak. Ekipa futsala je po tekmi s Fakulteto za pomorstvo in promet iz Portoroža zasedla odlično 4. mesto.

Odbojkarska ekipa FAMNIT 1 (3. mesto): Boštjan Hafnar, Kristjan Bajec, Anže Vodeb, Klara Bohorč, Alenka Breznik, Eva Bogataj.

Odbojkarska ekipa FAMNIT 2 (1. mesto): Valentin Sojar, Uroš Žišt, Erik Jurman, Rika Kerin, Valerija Padjen, Maruša Bajlec, Sara Cerar, Simon Jurmić, Edin Husić.

Košarkaška ekipa FAMNIT (1. mesto): Žiga Benčan, Jure Muršec, Luka Pavlovič, Peter Škrlj, Diego Celin, Miloš Veljković, Andraž Turk, Črt Košir, Bojan Đorđević.

Futsal ekipa Feniks (4. mesto): Tomaž Zorec, David Okanovič, Uroš Žišt, Matic Tepeš, Filip Bohinec, Erik Kocjan, David Selan, Rok Vatovec, Aleš Petrovački, Anže Ostanek (kapetan).

Vsem študentom iskreno čestitamo za uspeh!

Več informacij o ligaških tekmovanjih UP si lahko preberete tukaj, informacijo o zaključku ligaških tekmovanj pa tukaj.


sreda, 8. april 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. aprila 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.


RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov:  Potencilani podjetniki - ravnanje z ljudmi pri delu in drugi koristni napotki

Predavatelj: mag. Nevenka Volk Rožič, Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica za severno Primorsko

Povzetek:
Že pri snovanju poslovnega načrta je treba upoštevati tudi človeške vire, ki bodo s svojim delom prispevali k njegovi realizaciji v praksi, kajti zaposleni predstavljajo pomemben kapital podjetja in so poglavitni vir konkurenčne prednosti.
Delavci in delodajalci imajo v zvezi z opravljanjem dela določene obveznosti in pravice, ki jih je treba poznati in upoštevati. Delo zaposlenih je treba najprej planirati, nato organizirati in koordinirati, nadzorovati ter zaposlene neprestano usmerjati k ciljem. Navedenim nalogam se podjetnik, ki zaposluje, ne bo mogel izogniti, to pa prinaša potrebo, da se s področjem delovnih razmerij seznani, ga razume in to znanje uporabi v praksi.
Na predavanju  bomo na kratko predstavili ključne značilnosti procesov ravnanja z ljudmi pri delu v podjetju ter podali konkretne napotke za delo na področju delovnih razmerij za mlada podjetja. Ne bomo pa pozabili predstaviti tudi nekaj napotkov o tem, kam se lahko potencilani podjetnik obrne po pomoč pri odpiranju novega podjetja.

Predavanje bo v sklopu projekta ADRIATinn.

Vabljeni!


torek, 7. april 2015 Uspešno izveden 3. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 3. aprila 2015, je na Famnitu potekal 3. matematični dan za osnovnošolce, in sicer za učence 8. in 9. razreda osnovne šole. Obiskalo nas je 56 učencev in 6 učiteljev iz šestih osnovnih šol, in sicer: OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici), OŠ Sostro (Ljubljana – Dubrunje), OŠ Jožeta Moškriča (Ljubljana), OŠ Ketteja in Murna (Ljubljana), OŠ Rodica (Domžale) in OŠ Šmarje pri Kopru (Koper).

Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvem predavanju so mladi matematični navdušenci  spoznali origami in matematični izrek, ki natančno opisuje, kakšne oblike je mogoče sestaviti in kako je origami uporabljen v praktičnih aplikacijah in industriji (prof. dr. Bojan Kuzma). Na predavanju »Čarovnija ali preprosto ... matematika?« so učenci spoznali trike z igralnimi kartami (asist. Nina Chiarelli). Na koncu 3. matematičnega dne pa so spoznali tudi zgodovino kriptografije skozi predstavitve tradicionalnih šifer in trenutno najbolj razširjeno kriptografsko shemo – RSA (izr. prof. dr. Štefko Miklavič).

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. Zanimanje osnovnih šol za Famnitov matematični dan iz leta v leto narašča, tako bomo v letošnjem letu, zaradi velikega števila prijav, organizirali še en matematični dan.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 

 

 

 

  


ponedeljek, 6. april 2015 Vabilo na razstavo Slavice Isovske Za urbanim horizontom – ŠUTKA

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave fotografij "Za urbanim horizontom - ŠUTKA" avtorice Slavice Isovske, ki bo v sredo, 8. aprila 2015, ob 19. uri, v prostorih UP FAMNIT, Glagoljaška 8 (1. nadstropje).

Za urbanim horizontom - ŠUTKA je dolgoročni dokumentarni projekt, v katerem je Slavica Isovska dokumentirala in predstavila življenje Romov v makedonskem naselju Šutka pri Skopju. Skozi fotografije so prikazane romska tradicija, njihove navade ter prebivalci.

Več o avtorici razstave in razstav si lahko preberete tukaj.

Vljudno vabljeni!


nedelja, 5. april 2015 Univerzitetni programerski maraton 2015

Tudi letos se bo zgodil Univerzitetni programerski maraton. Tekmovanje bo sestavljeno iz poskusnega kola, treh predkol in finala, ki bo letos v Mariboru. Najboljše ekipe bodo nagrajene, najboljše študentske ekipe pa se bodo udeležile tudi srednjeevropskega tekmovanja ACM ICPC.

Ker se poskusno kolo že bliža, ste vabljeni, da prijavite svojo ekipo. Rok za prijavo je dan pred prvim kolom (sreda, 15. april 2015). Obrazec za prijavo in vse ostale informacije dobite na http://tekmovanja.acm.si/upm.

Univerzitetni programerski maraton je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Kot programski jezik lahko tekmovalci uporabljajo C, C++, Javo, Pascal, Python 2, Python 3 ali C# (Mono). Na tekmovanju sodelujejo ekipe, sestavljene iz največ treh članov, ki na enem računalniku rešujejo naloge. Cilj ekipe je, da v omejenem času (posamezno kolo običajno traja 4 ure) reši čimveč zastavljenih nalog. Naloge iz prejšnjih let tekmovanja so na voljo na sodniškem sistemu: http://putka.upm.si/tasks/.

Če vas programiranje zabava in se veselite novih izzivov ter druženja s prijatelji ob programerskih izzivih, vas vabimo, da se pridružite tekmovanju. Vse, kar morate storiti, je, da ustvarite svojo ekipo, izpolnete prijavnico in tekmujete.

Več informacij: http://tekmovanja.acm.si/upm