Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 31. avgust 2015 Uradne ure knjižnice TeMeNa v mesecu septembru 2015

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1.9. do 30.9.2015 spet odprta vsak dan v tednu, po sledečem urniku:

  • ponedeljek: 9:30 - 12:30
  • torek: 13:00 - 16:00
  • sreda: 9:30 - 12:30
  • četrtek: 13:00 - 17:00
  • petek: 9:30 - 12:30.

torek, 25. avgust 2015 Študentska računalniška konferenca »Informacijska družba«

Društvo ACM Slovenija vabi študente, da pošljejo študentske prispevke na študentsko konferenco znotraj multikonference »Informacijska družba«. Rok za oddajo prispevkov je 15. september 2015.

V letu 2015 ACM Slovenija uvaja novost - študentske referate na nivoju rednega študija. V spisku konferenc, ki ga najdete na tej povezavi, sta dve študentski konferenci - za doktorske študije že uveljavljena konferenca z angleškimi prispevki in polno recenzijo, za slovenske prispevke študentov na rednem študiju pa nova konferenca s poenostavljeno recenzijo in brez kotizacije.

Namen konference je, da študentje skupaj z mentorji boljše seminarske naloge predstavijo v okolju kolegov. Na ta način se skuša vzpostaviti boljše povezave z znanstvenim in strokovnim delom že med rednim študijem in nadarjenim oz. zainteresiranim omogočiti zgodnje vzpostavljanje kontaktov. Konferenca se bo vsako leto selila med Ljubljano, Mariborom in Koprom. Letos bo v Ljubljani. 


ponedeljek, 24. avgust 2015 9. Srednjeevropska matematična olimpijada v Kopru

Od 25. do 31. avgusta 2015 bo v Kopru potekala Srednjeevropska matematična olimpijada, 9. po vrsti. Tekmovalci in njihovi spremljevalci iz 10 srednjeevropskih držav (Avstrije, Češke, Hrvaške, Litve, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Slovenije in Švice) se bodo prvič zbrali v Sloveniji.
Tekmovalci se bodo pomerili tako na individualnem kot na skupinskem tekmovanju, kar je redkost med matematičnimi tekmovanji. V času bivanja v Sloveniji bodo obiskali Ljubljano in Postojnsko jamo.

Olimpijado organizira  Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) v sodelovanju z UP PEF in UP FAMNIT. Pri organizaciji sodelujejo, kot lokalni vodiči ekip, tudi štirje študenti FAMNIT-a in sicer Edin Husić, Vladan Jovičić in Anes Valentić, študenti programa 1. stopnje Matematika ter Borut Umer, študent programa 2. stopnje Matematične znanosti.

Več informacij o olimpijadi je na voljo na uradni spletni strani olimpijade, http://memo2015.dmfa.si/.


ponedeljek, 24. avgust 2015 Uspešno zaključen 5. FAMNITov poletni tabor "Matematika je kul"

V soboto, 22. avgusta se je na UP FAMNIT uspešno zaključil peti poletni matematični tabor, namenjen osnovnošolcem in dijakom, »Matematika je kul«. Med 16. in 22. avgustom 2015 so se mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih ter poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora pa je bila popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Osnovnošolci in srednješolci, ki so se letos odločili nekaj dni poletnih počitnic preživeti ob reševanju zanimivih matematičnih zank in problemov, so se na taboru »Matematika je kul« ukvarjali s temami, kot so: »Matematika delovanja spletnih brskalnikov«, »O starogrški geometriji«, »Izdelava zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom«, »Japonska tempeljska geometrija«, »Zgodovina poliedrov«, »Skrivnostna sporočila«, »Matematika in šport«, »Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave«, »Iteracijske metode in numerična analiza«, »Zgodba s srečnim koncem«, »O Gaussovi krivulji« in »Dimenzija: od štetja do fraktalov«. Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, so organizatorji poskrbeli z različnimi druženji, športnimi aktivnostmi, spoznavanjem Kopra in družabnimi večeri.

Z vsakoletno organizacijo tabora želimo mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Tudi letos so predavanja potekala ločeno za osnovnošolce in srednješolce. Vsega skupaj je bilo 30 udeležencev, od tega 21 osnovnošolcev in 9 srednješolcev. Prav tako opažamo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let. To nam pove, da je tabor resnično zanimiv in da vsako leto dodajamo tematike, ki mlade spodbudijo k drugačnemu razmišljanju o matematiki.

Tabor je sicer namenjen učencem 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika.

Več o taboru si lahko preberete na http://tabor.famnit.upr.si.

 


ponedeljek, 24. avgust 2015 Mednarodna konferenca Analiza življenjskega cikla, EPD in modificiran les

V letošnji pomladi je kot prva Akcija COST  s področja “Gozd, izdelki in storitve”, ki jo koordinira slovenska raziskovalna inštitucija, z delom pod vodstvom doc. dr. Andreje Kutnar (vodja Oddelka za tehnologijo, Univerza na Primorskem – UP IAM) pričela Akcija COST FP1407 “Integriranje raziskav in vrednotenja vplivov na okolje za razumevanje modifikacije lesa”. 

Prvi dogodek v okviru akcije bo dvodnevna  konferenca (25. in 26. 8. 2015), kjer bo 67 raziskovalcev iz 26 držav razpravljalo o različnih postopkih modifikacije lesa, njihovih okoljskih vplivih ter smernicah za nadaljnje raziskave na tem področju. Diskusija bo zajemala tako postopke modifikacije lesa, ki so že v industrijski rabi, kot tudi tiste, ki so še predmet znanstvenih raziskav.

Konference se bodo udeležili tudi predstavniki industrije, ki bodo na delavnici pod vodstvom Eda Kegela iz Nizozemske in Michaela Burnarda (UP IAM) skupaj z raziskovalci definirali izzive, s katerimi se industrija srečuje pri uvajanju tega novega in vsestransko uporabnega materiala  na svetovni trg. Identificirali in začrtali bodo aktivnosti, s katerimi bodo raziskovalci, vključeni v Akcijo COST FP1407 (sedaj združuje raziskovalce iz 31 držav), pripomogli k ustreznim rešitvam. 

Z delavnico želimo doseči, da končno aktivno združimo industrijo in znanost že v fazi definiranja raziskovalnih vsebin” je poudarila vodja projekta doc. dr. Andreja Kutnar. Tudi zato bo na konferenci mednarodnim partnerjem z raziskovalnega področja in slovenskim industrijskim partnerjem, kot vodja tudi tega projekta, predstavila InnoRenew CoE (Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja). Univerza na Primorskem bo pri tem projektu, skupaj z mentorskim partnerjem »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut« in še sedmimi slovenskimi raziskovalnimi in razvojnimi inštitucijami vzpostavila center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočila preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. 

Mednarodna konferenca “Analiza življenjskega cikla, EPD in modificiran les” bo tako nov korak naprej v prizadevanju Univerze na Primorskem, da pripomore k razvojnemu preboju slovenske lesne industrije, z roko v roki z najboljšimi domačimi in mednarodnimi raziskovalnimi inštitucijami.


nedelja, 23. avgust 2015 Ars Mathematica Contemporanea prva med znanstvenimi revijami v Sloveniji v 2014

Portal SCIMAGO je revijo Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, uvrstil na prvo mesto med znanstvenimi revijami v Sloveniji v letu 2014. Lestvica je objavljena na tej povezavi.

Hkrati SCIMAGO AMC uvršča na 6. mesto revij v Vzhodni Evropi (povezava), na področjih »Algebra in teorija števil« ter »Diskretna matematika in kombinatorika« pa v letu 2014 v prvo četrtino revij na področju (povezava).

Uredniški ekipi ob teh dosežkih iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


petek, 21. avgust 2015 Preizkusno predavanje dr. Uroša Marušiča

Obveščamo vas, da bo imel dr. Uroš Marušič, kandidat za izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Kineziologija in znanstveni naziv znanstveni sodelavec, v sredo 26. avgusta 2015, ob 10.00 preizkusno predavanje z naslovom "Uporaba informacijske tehnologije pri športnem treniranju in vadbi".

Predavanje bo za študente 2. letnika dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Aplikativna kineziologija, v predavalnici AMF1, v prostorih Srednje tehniške šole Koper, Šmarska 4.

Vabimo vas, da se predavanja udeležite.


ponedeljek, 17. avgust 2015 Študenti UP Famnit na srečanju z Veleposlanico RS v Izraelu, Nj. eks. Alenko Suhadolnik

Slovenska delegacija v Izraelu na WSCI (Edin Husić, Luka Pavlović, Roman Solodukhin, Aleš Oven - vsi z UP Famnit) se je včeraj ob uradni otvoritvi sestala tudi z Veleposlanico Republike Slovenije v Izraelu, Nj. eks. Alenko Suhadolnik. 

Pogovorili smo se o naših vlogah in možnostih sodelovanja med Slovenijo in Izraelom na področju znanosti in se dogovorili za krepitev odnosov na tem področju.

WSCI (World Science Conference in Israel) je prva tovrstna konferenca. Združila je preko 400 mladih znanstvenikov iz 72 držav, katere nagovarja 15 Nobelovih nagrajencev s področij fizike, kemije, biologije in ekonomije. UP Famnit je ponosen, da s svojimi študenti predstavlja Slovenijo. Več o konferenci na: http://www.wsci.org.il/, kjer lahko tudi v živo spremljate dogajanje.


ponedeljek, 3. avgust 2015 Študenti UP FAMNIT tudi letos uspešni na mednarodnem matematičnem tekmovanju IMC v Bolgariji

Med 27. julijem in 2. avgustom 2015 je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala 22. izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2015. Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem so zastopali štirje študenti drugega letnika dodiplomskega študija Marko Palangetić, Ivan Bartulović, Roman Solodukhin in Vladan Jovičić.

Marko Palangetić je prejel drugo nagrado, Ivan Bartulović tretjo nagrado, Roman Solodokhin in Vladan Jovičić pa sta prejela pohvalo.

Naloge, ki so jih reševali, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja http://www.imc-math.org/.

Študentom iskreno čestitamo!